Σεμινάριο συνεκπαίδευσης  κωφών και ακουόντων αθλητών « Ο Αθλητισμός Είναι η Φωνή μας»

Σεμινάριο συνεκπαίδευσης  κωφών και ακουόντων αθλητών « Ο Αθλητισμός Είναι η Φωνή μας»

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων το διαδραστικό σεμινάριο – συνάντηση συνεκπαίδευσης κωφών και ακουόντων αθλητών με στόχο την εξωστρέφεια και την άρση των αποκλεισμών στην επικοινωνία μεταξύ κωφών και ακουόντων με όχημα τον αθλητισμό.

Η δράση οργανώθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ),  τον Σύλλογο Ιστορικές Διαδρομές Οχημάτων με Ρόδες (Ι.Δ.Ο.ΡΟ) και το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.) με την συνεργασία του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Κωφών (ΣΕΟΚ).

 

Σκοπός του Σεμιναρίου ήταν οι ακούοντες αθλητές να γνωρίσουμε την γλώσσα των κωφών ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ κωφών και ακουόντων για να υπάρξει απρόσκοπτη επικοινωνία ανάμεσα σε όλους τους αθλητές. Διότι ο αθλητισμός πάνω από όλα ενώνει τους ανθρώπους και έχει ‘‘κοινή γλώσσα”.  Αποτέλεσε μια φανταστική εμπειρία, η οποία μας έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με την νοηματική γλώσσα, να ανταλλάξουμε απόψεις, ιδέες και να χτίσουμε τα θεμέλια επερχόμενων συνεργασιών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι κκ. Όλγα Βασδέκη, Ολυμπιονίκης άλματος τριπλούν και Πρόεδρος ΙΔΟΡΟ, Βούλα Ζυγούρη Ολυμπιονίκης πάλης και Πρόεδρος του ΣΕΟ, Χάρης Γιαννόπουλος Ολυμπιονίκης καλαθοσφαίρισης κωφών και Κων/νος Γαργάλης, Γενικός της Γραμματέας ΕΟΑΚ.

 

Στο πρώτο μέρος του Σεμιναρίου η διευθύντρια του Τμήματος Ακοολογίας – Νευρολογίας Ωτορινολαρυγγολογικού του νοσοκομείου ¨Ερρίκος Ντυνάν¨ κα Ελπίδα Πάσσου παρουσίασε το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η διάγνωση και η θεραπεία των διαφόρων μορφών κώφωσης. Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της εταιρείας “Akouson” κ. Νικόλαος Βράιλας ενημέρωσε για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των ακουστικών βοηθημάτων.

Την σκυτάλη πήρε ο εκπαιδευτικός  κ. Χρυσόστομος Παπασπύρου, διευθυντής του Ειδικού Σχολείου κωφών Αγίας Παρασκευής που εισήγαγε τους παρισταμένους στην δομή της νοηματικής γλώσσας και στις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η τυπική και η αθλητική εκπαίδευση των κωφών στην χώρα μας σήμερα.

Τέλος, η Ολυμπιονίκης καλαθοσφαίρισης κωφών  και Διευθύντρια της EDSO κα Ευανθία Πλαχούρα παρουσίασε με πολύ παραστατικό τρόπο τις διαφορές των Παραολυμπιακών Αγώνων από τους Ολυμπιακούς αγώνες Κωφών.

Το δεύτερο μέρος καλύφθηκε από εκμάθηση βασικών λέξεων της ελληνικής νοηματικής, ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους προσέγγισης ενός κωφού ατόμου / αθλητή από άλλον ακούοντα και κατάθεση τοποθετήσεων, εντυπώσεων και προτάσεων από τους εκπροσώπους των  προσκεκλημένων φορέων.

 

Ακολούθησε η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Κωφών (ΣΕΟΚ) η οποία υπογράφηκε από τους προέδρους τους Βούλα Ζυγούρη και Χάρη Γιαννόπουλο αντίστοιχα. Την εκδήλωση αποφώνησε ο Γεν. Γραμματέας της ΕΟΑΚ κ.  Κων/νος Γαργάλης. Ακολούθησε μικρή δεξίωση.

Το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο Χρυσός Ολυμπιονίκης ενόργανης γυμναστικής Δημοσθένης Ταμπάκος, οι Ολυμπιονίκες Μαρία – Λουίζα Βρυώνη (πάλη), Μαρία Σαμορούκοβα (καλαθοσφαίριση), οι Ολυμπιονίκες κωφών Δήμητρα Πασχάλη (Ταεκβοντό), Σταύρος Ρενιέρης (Ταεκβοντό, Ταμίας ΣΕΟΚ), Ευστράτιος Συβρής (σκοποβολή), οι Olympian Μάκης Κολέθρας (πυγμαχία), Μαρίνα Βασαρμίδου (στίβος), οι Παγκόσμιες πρωταθλήτριες άρσης βαρών  Άννα Στρούμπου (Α΄ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών) και Μαρία Χριστοφορίδη.

 

Την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης εκπροσώπησε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Χρυσόστομος Σχοινάς. Τον Τομέα αθλητισμού της ΝΔ εκπροσώπησε η Τομέαρχης του, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου και  Γενική Γραμματέας της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας κα Ντόρα Πάλλη. Παρόντες επίσης, οι Τομεάρχες Αθλητισμού ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Θανάσης Ζαννιάς και ΚΚΕ κ. Θοδωρής Λιάπης καθώς και εκπρόσωπος του γραφείου Αθλητισμού του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας η κα Καλλιόπη Μενελάου, ο επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Πειραιά και Πρόεδρος των Εθελοντών Αχαρνών – Θρακομακεδόνων κ. Νίκος Σιδηρόπουλος, η εκπρόσωπος του #BeActiveHellas κα. Δώρα Αλεξανδροπούλου και η εκπρόσωπος του «Τρέξε Μαζί Μου» κα Έλλη Μουτσοπούλου. Από το χώρο της δημοσιογραφίας οι κες Βίκυ Σπύρου και Αγγελική Βύζικα. Το πάνελ συντόνισε η κα Ρένα Χαλά, μέλος ΔΣ του ΙΔΟΡΟ.

Εκ μέρους της διοργάνωσης, ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλες και όλους εσάς που συμμετείχατε στην «πιλοτική» αυτή δράση και κυρίως στις μεταφράστριες της νοηματική της ΕΟΑΚ κκ Μυρτώ Γκανούρη και Βασιλική Δημοπούλου, χωρίς την πολύτιμη αρωγή των οποίων δεν θα είχε καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση του σεμιναρίου.