Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της αθλητικής κοινότητας με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

 

Με απόλυτη επιτυχία και πρωτοβουλία του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, διοργανώθηκε για πρώτη φορά Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Αθλητικής Κοινότητας με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, α΄ και β΄ βαθμού, με θέμα «Η Στρατηγική πρόκληση αξιοποίησης των  Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους ως μοχλοί ανάπτυξης και ενεργητικής ένταξης στη Δια βίου Άθληση», την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 από τις 10 το πρωί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

 

Στόχοι της Συνδιάσκεψης ήταν:

  • η ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων αναφορικά με τον οδικό χάρτη ενεργειών των Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους,
  • ο επανακαθορισμός του Στρατηγικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και των μεθόδων υλοποίησης για τη Δια βίου Άθληση, με μεγιστοποίηση της συμμετοχής και της στοχευμένης ποιοτικής παροχής υπηρεσιών,
  • η ολιστική αναβάθμιση της μορφής και του περιεχομένου των υλοποιούμενων προγραμμάτων με τη δημιουργία υβριδικών-καινοτόμων Προγραμμάτων & Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους, προσαρμοσμένων στα σύγχρονα Ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα και στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων,
  • το τεκμηριωμένο διοικητικό, οικονομικό και ποιοτικό έλεγχό τους με τη θέσπιση κλιμακίων ελέγχων και αξιολόγησης.

«Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση να βγάλουμε την Ελλάδα από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στον τομέα της άσκησης των πολιτών. Είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο ατομικά τον καθένα είναι ένα εθνικό ζήτημα, να βγάλουμε τη χώρα, που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που γέννησε τον Αθλητισμό, από τις χαμηλές θέσεις της Ευρώπης στη μαζική άθληση» ήταν το μήνυμα του Αν. Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση. Επισήμανε ακόμα ότι «ο αθλητισμός δεν έχει χρώμα, δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Στόχος μας είναι να επωφεληθούμε από την θετική του επιρροή όχι μόνο στο σώμα μας, ή στην ψυχική μας υγεία και τη γενική ευεξία μας αλλά κυρίως στην κοινωνική συνοχή που ενισχύεται από τις αξίες του. Για να καταφέρουμε να διαδώσουμε την κουλτούρα άθλησης έχουμε ανάγκη των συνεργειών των Δήμων και των Περιφερειών! Έχουμε ανάγκη από όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ! …. θα διαμορφώσουμε όλες εκείνες τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσουν οι Δήμοι να ενταχθούν στα Προγράμματα για Όλους και έτσι να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο την δυνατότητα να αθληθεί…»

Η παρουσία του Συλλόγου μας όπως και του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η  Πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, Χριστίνα Τσιλιγκίρη ήταν εντονότατη και ιδιαιτέρως τιμητική. Ειδικότερα:

Εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) παραστάθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος Βούλα Ζυγούρη η οποία οριοθετώντας την σχέση του αθλητισμού με την Πολιτεία τόνισε ότι: «… ως κοινωνικό αγαθό ο αθλητισμός προστατεύεται από το Σύνταγμα επομένως η Πολιτεία οφείλει να μην ανέχεται συνθήκες προχειρότητας στον «μαζικό αθλητισμό». Πρέπει να παρέχει σε όλους την δυνατότητα να αθλούνται με συνέπεια και συνέχεια και σε συνθήκες επιστημονικής καθοδήγησης. Να τους παρακινεί σε ενεργό τρόπο ζωής.»

Παραστάθηκαν οι Ολυμπιονίκες Εύη Μωραϊτίδου και Γεωργία Ελληνάκη (υδατοσφαίριση, Αντιπρόεδρος και Ειδική Γραμματέας του ΣΕΟ αντίστοιχα), Βασίλης Πολύμερος (κωπηλασία), Όλγα Βασδέκη (τριπλούν), Κατερίνα Θάνου (100μ), Μιρέλα Μανιάνι (ακόντιο), Μιχάλης Μουρούτσος (ταεκβοντό), Εβίνα Μάλτση (καλαθοσφαίριση), Κωνσταντίνος Φλέγκας (υδατοσφαίριση), Άγη Κασούμη (σκοποβολή).

Επίσης παραστάθηκαν και χαιρέτισαν οι Ολυμπιονίκες Σπύρος Καπράλος και Βούλα Κοζομπόλη (υδατοσφαίριση) υπό τις ιδιότητές του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Προέδρου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, Μέλος ΔΟΕ και της Προέδρου της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αντίστοιχα.

Σπύρος Καπράλος: «Σήμερα γίνεται μια μεγάλη εκκίνηση από το Υπουργείο Αθλητισμού που απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα με στόχο τις ίσες ευκαιρίες άθλησης σε όλους τους πολίτες…. Άλλωστε στο καταστατικό της ΔΟΕ αναφέρεται πως η άσκηση είναι ανθρώπινο δικαίωμα και όλοι πρέπει να έχομε ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή».

Βούλα Κοζομπόλη: «… Θα πρέπει να εστιάσουμε στο σχεδιασμό και στα βήματα που θα ακολουθήσουμε για να έχουμε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να συμμετέχει ενεργά και με διάρκεια στον αθλητισμό ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες. Προς την σωστή κατεύθυνση θα ήταν η αύξηση των ωρών γυμναστικής στα σχολεία και η δημιουργία την προγραμμάτων άθλησης όπου οικογένειες μπορούν να συμμετέχουν με όλα τα μέλη, γονείς και παιδιά μαζί.»

Εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας παραστάθηκε και χαιρέτισε η Ολυμπιονίκης τ. Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου (100μ εμπόδια) η οποία επεσήμανε: επεσήμανε ότι: «Ο αθλητισμός είναι το μεδούλι του πολιτισμού. Είναι η απάντηση στις ανοιχτές πληγές τις κοινωνίας. Το ευ αγωνίζεσθε είναι φιλοσοφία ζωής και μας αφορά όλους. Σήμερα εκκινεί ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει όλες της δυνάμεις για μια προσφορά υγιεινού τρόπου ζωής προς τους πολίτες. Όραμα υπάρχει, συνεργασίες υπάρχου, μπορούμε να τα καταφέρουμε!».

Εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών παραστάθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος Γρηγόρης Πολυχρονίδης (μπότσια) συνοδευόμενος από τον Γιάννη Κωστάκη (κολύμβηση) ενώ με την ιδιότητα του Προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Γιώργος Καπελλάκης (κολύμβηση).

 

«Ο αθλητισμός είναι ίσως το πιο δυνατό εργαλείο που μπορεί να κάνει τη ζωή μας καλύτερη και κατ΄ επέκταση να κάνει και την ανθρωπότητα καλύτερη.  Όλοι εμείς που έχουμε το βίωμα του πρωταθλητισμού προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε  τη γνώση και τις εμπειρίες μας στα παιδιά. Γιατί τα παιδιά είναι το αύριο της κοινωνίας μας και πρέπει να μπορούν να έχουν όλα πρόσβαση στα θετικά στοιχεία που μας προσφέρει ο αθλητισμός …» είπε ο Γρήγορης Πολυχρονίδης απευθυνόμενος στο κοινό.

Ο Γιώργος Καπελλάκης σημείωσε: «Ευχαριστώ τον Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση διότι με έφερε κοντά με τους ανθρώπους που αναζητώ καθημερινά, τους Αντιδημάρχους Αθλητισμού, ώστε να σχεδιάσουμε μαζί πόλεις αθλητικά προσβάσιμες σε όλους.

Το παρόν έδωσαν επίσης οι Olympian, Μαρία Πολύζου (μαραθώνιος) και Δώρα Γκουντούρα (ξιφασκία, μέλος της Ολυμπιακής ομάδας 2024), η Τομεάρχης αθλητισμού ΝΔ και Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου Ντόρα Πάλλη και πλήθος άλλων διακριθέντων αθλητών.

Την Συνδιάσκεψη χαιρέτισαν επίσης οι Υπουργοί Άκης Σκέρτσος (Υπουργός Επικρατείας) και Θόδωρος Λιβάνιος (Αν. Υπουργός Εσωτερικών), ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Βασίλης Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο πρεσβύτερος ενεργός μαραθωνοδρόμος, ηλικίας ενενήντα τριών ετών, Στέλιος Πρασσάς, ο οποίος αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα της δια βίου Άθλησης και συγκίνησε όλους με την ομιλία του.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Άθλησης για Όλους, Προβολής, Ανάπτυξης Αθλητισμού, Επιστημονικής Υποστήριξης και Διεθνών Σχέσεων, του Υπουργείου Αθλητισμού, Γιώργος Πίγκος με την παρουσίαση του νέου σχεδιασμού των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους. Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρή δεξίωση.