«BLOCK ΣΤΗ ΒΙΑ» 1ο Συνέδριο για τη νεανική παραβατικότητα – Υπό την αιγίδα του ΣΕΟ

Σέρρες: «BLOCK ΣΤΗ ΒΙΑ» 1ο Συνέδριο για τη νεανική παραβατικότητα

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την  απόλυτη επιτυχία με την οποία στέφθηκε το 1ο Συνέδριο με θέμα τη νεανική παραβατικότητα και τίτλο «Block στη βία». Διοργανώθηκε υπό την αιγίδα μας από την Οργάνωση «Μαζί πιο Δυνατές», το Σάββατο 11/05/24 στο κατάμεστο από κόσμο και εμβληματικό για τον ΣΕΟ Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (ΔΑΚ) Σερρών «Ιωάννης Τσιντσάρης». Με στόχο την εξάλειψη κάθε είδους βίας από τους αθλητικούς χώρους όσο και από κάθε δομή και έκφανση της κοινωνίας, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) αγκαλιάζει και ενισχύει ανάλογης ποιότητας προσπάθειες.

Σέρρες: «BLOCK ΣΤΗ ΒΙΑ» 1ο Συνέδριο για τη νεανική παραβατικότητα

 

Στόχος του Συνεδρίου η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η παροχή επιστημονικών προτάσεων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των παιδιών και των εφήβων, για αυτό και το ΔΑΚ Σερρών κατακλύστηκε από παιδιά και νέους διαφόρων ηλικιών, γονείς, εκπαιδευτικούς, προπονητές κ.α. Την παρουσίαση του Συνεδρίου συντόνισε η δημοσιογράφος Άννα Ζηρδέλη.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, η ιδρύτρια της Οργάνωσης «Μαζί πιο Δυνατές» και Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κα Φωτεινή Αραμπατζή ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την αθρόα συμμετοχή τους, για την αφοσίωση και την στήριξη που παρέχουν στην πρωτοβουλία του «Μαζί πιο Δυνατές» και σημείωσε ότι σε αυτή την εκστρατεία πρωταγωνιστές είναι τα ίδια τα παιδιά. Είπε χαρακτηριστικά: «Τραβήξτε μπροστά, βγείτε μπροστά εσείς παιδιά, Μόνο μαζί σας μπορούμε να δημιουργήσουμε περιβάλλοντα που γιορτάζουν τη ζωή αντί να την πενθούν. Θυμηθείτε, η μάχη κατά της βίας δεν κερδίζεται στους δρόμους με όπλα και θυμό, αλλά στα μυαλά και τις καρδιές σας, με αγάπη και χαρά για ζωή. Κερδίζεται σε σπίτια, σχολεία, γειτονιές, αθλητικά παρκέ, όπου τα σπόρια της ειρήνης και της αγάπης μπορούν να ανθίσουν! Block στη Βία!»

Εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, οι Ολυμπιονίκες: Απόστολος Τασκούδης (πάλη) και Φωτεινή Βαβάτση (τοξοβολία) μίλησαν στους παρευρισκόμενους επισημαίνοντας ότι η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα των ανηλίκων είναι υπόθεση όλων μας και κανένας δεν δικαιούται να μένει παθητικός παρατηρητής επιτρέποντας στο φαινόμενο να μεγεθύνεται. «Η Ενδοσχολική βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων πολύ εύκολα οδηγούν στην εγκληματικότητα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Απόστολος Τασκούδης. «Το φαινόμενο αυτό χρήζει άμεσης παρέμβασης και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά. Χρειάζεται ολιστική προσέγγιση με επίκεντρο την αντιμετώπιση της βίας μέσα στην οικογένεια. Διότι η βία στη  οικογένεια γεννά την βία στην κοινωνία» είπε στο δικό της μήνυμα η Φωτεινή Βαβάτση. Από το χώρο του αθλητισμού ο Παραολυμπιονίκης  κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης και το Μέλος της Εθνικής Ομάδας Βόλεϊ Άννα Καλαντάτζε έδωσαν επίσης το παρόν.

Στο Συνέδριο έδωσαν το παρόν και συγκίνησαν το πλήθος οι γονείς του αείμνηστου Σερραίου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, που έπεσε θύμα οπαδικής βίας, την ώρα του καθήκοντος. Η κα Αραμπατζή τους ευχαρίστησε, που, παρά το δράμα που βιώνουν, βρήκαν τη δύναμη να παρευρεθούν και να στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά της οπαδικής βίας. «Η βία, δυστυχώς, όχι μας χτύπησε την πόρτα, την γκρέμισε! Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τη βία! Προσέξτε τα παιδιά σας! Ελέγξτε τα! Μην τα αφήνετε ασύστολα στο διαδίκτυο! … Έχουμε ξεχάσει να σεβόμαστε, την εκκλησία, το νόμο. Ευτυχώς, έχουμε νόμους. Βέβαια, όποιος είναι παραβάτης δεν θέλει το νόμο. Ο νόμος είναι καλός, εμείς δεν είμαστε καλοί! Για αυτό, όταν θα βλέπετε κάποιον ένστολο, να ξέρετε ότι πλέον αυτός ο άνθρωπος είναι σπουδαγμένος, είναι ο άνθρωπος της διπλανής σας πόρτας, μπορεί να είναι και παιδί σας. Δείξτε του τον απαιτούμενο σεβασμό. Όσον αφορά τα μικρά παιδιά, μάθετε να έχετε σωστά πρότυπα. Ο γιος μου ήταν ένας ήρωας, γιατί ορκίστηκε να υπηρετεί την πατρίδα μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός του. Κι έτσι έγινε…» είπε ο κ. Σάκης Λυγγερίδη, πατέρας του Γιώργου Λυγγερίδη, απευθυνόμενος στο όρθιο, ως ένδειξη τιμής στη μνήμη του γιού του πλήθος.

Με λόγο μεστό και κατανοητό από μικρούς και μεγάλους, οι ομιλητές προσέγγισαν το φαινόμενο της βίας ανηλίκων και εφήβων. Μέσα από συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά, έριξαν φως στη σύγχρονη «μάστιγα» της ελληνικής κοινωνίας προτείνοντας λύσεις σε παιδιά και ενήλικες. Ειδικότερα:

  • Ο Αλέξιος Λάππας: Ψυχίατρος Παιδιών, Εφήβων και Οικογενειών, Ειδικευθείς στην Μεγάλη Βρετανία, μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Ψυχιάτρων. μίλησε για τη βία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «μαζί μπορούμε αυτό που μόνους μας φοβίζει»,
  • Η Μαριάννα Αντωνακάκη ΜΑ: Υπ. Ερευνητικής Ψυχολογίας, Παιγνιοθεραπεύτρια, Δημιουργός του NowletsPlay. Χρησιμοποιώντας αναφορές σε πραγματικά περιστατικά υπογράμμισε την ανάγκη να ασχοληθούμε όλοι με την παιδική εγκληματικότητα.
  • Ο Αθανάσιος Κανάκης: Ψυχολόγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Συνεργάτης της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του Τμήματος Ανηλίκων, Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων ως πραγματογνώμων ψυχολόγος, Εκπαιδευτής της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρθηκε στο αθλητικό ιδεώδες ως αντιμετώπιση στο φαινόμενο της οπαδικής βίας.
  • Ο Αστυν. Δ/ντρια Ευαγγελία Δούμα: Υποδιευθύντρια ΔΑ Σερρών, Υπεύθυνη Νεανικής Παραβατικότητας & Ενδοοικογενειακής Βίας παραλλήλισε την αναμέτρηση της Ελληνικής Αστυνομίας με την νεανική παραβατικότητα με αγώνα μετ’  εμποδίων και
  • η Υπαστυνόμος Α’ Ευανθία Ευαγγέλου: Αξιωματικός Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος κινήθηκε στο χώρο της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.
  • Το δικό του μήνυμα έδωσε από τις Σέρρες ο YouTuber Αλέξανδρος Κοψιάλης ο οποίος αναφέρθηκε στο bullying που ο ίδιος δέχτηκε στο σχολείο, ενώ ως νέος πατέρας σημείωσε ότι φοβάται για το τι επιφυλάσσει στον καθένα το μέλλον.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτας κ.κ. Θεολόγος, ενώ το παραστάθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, οι Δήμαρχοι Σερρών, Αμφίπολης, Εμμανουήλ Παππά και Νέας Ζίχνης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΣ, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Σερρών, οι Προϊστάμενοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φορείς, υπηρεσιακοί παράγοντες, σχολεία, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων και αθλητικά σωματεία.