Αρχείο Πετραλιά: Τρεις αιώνες ιστορίας προσβάσιμοι στο διαδίκτυο

Τρεις χιλιάδες σπάνια τεκμήρια διηγούνται την ιστορία του τόπου, διαθέσιμα μετά την ψηφιοποίηση του αρχείου της οικογένειας με βαθιές ρίζες στο χρόνο.
Από το αρχείο του Επαμεινώνδα Πετραλιά που υπήρξε αθλητής, ιδρυτής πολλών ελληνικών ομοσπονδιών αθλητισμού, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων και Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού στο Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως
archivespetralia.gr

Είναι μία από τις παλαιότερες πολιτικές οικογένειες στη χώρα – με παρουσία στην Βουλή από τις πρώτες εκλογές του 1844 έως την σύγχρονη εποχή. Αγωνιστές του ’21, μέλη της Φιλικής Εταιρείας, πολιτικοί, δικηγόροι, έμποροι και τραπεζίτες: Η ζωή των μελών της οικογένειας Πετραλιά παρακολουθεί την ιστορική εξέλιξη του τόπου και φυλάσσεται στα χιλιάδες ντοκουμέντα που συγκροτούν το αρχείο Πετραλιά, το οποίο, ψηφιοποιημένο πλέον, είναι στη διάθεση του κοινού. Τι περιλαμβάνει;

Η Φάνη Πάλλη Πετραλιά στο βήμα του ομιλητή στην παρουσίαση του αρχείου Πετραλιά στο Μέγαρο Μουσικής
archivespetralia.gr

Περισσότερες από 50.000 σελίδες σπάνιων βιβλίων. Περισσότερα από 480 σπάνια αναμνηστικά. Περισσότερα από 1.000 γραμματόσημα. 2.354 χειρόγραφες επιστολές. 274 έργα τέχνης, παράσημα και μετάλλια. Περισσότερες από 1.500 σελίδες εφημερίδων εποχής. 2.250 σελίδες από λευκώματα, συλλογές και ποιήματα.

Δεν είναι τυχαία η αποθησαύριση. Η οικογένεια Πετραλιά είχε στις τάξεις της ανθρώπους που διατηρούσαν την μνήμη. Μεταξύ αυτών ο Θάνος Πετραλιάς (1881-1953) ο οποίος εξελέγη βουλευτής Αχαιοήλιδος το 1910 και ακολούθησε τον έκπτωτο Βασιλιά Κωνσταντίνο στην εξορία, στην Ελβετία και την Ιταλία αντιστοίχως. Εκεί και για όλα τα χρόνια, συνέγραψε πολυσέλιδο, ανέκδοτο ημερολόγιο και κατέγραψε, επί της ουσίας, τόσο την εξέλιξη των πολιτικών γεγονότων την περίοδο εκείνη όσο και την ιστορία και την γενεαλογία, επτά γενεών, της οικογενείας Πετραλιά με παράθεση ιστορικών ντοκουμέντων, αλληλογραφίας, αρχειακών πηγών και φωτογραφιών.

Από το αρχείο του Θάνου Πετραλιά και την μυστική έκθεση για τον τουφεκισμό των Εξ
archivespetralia.gr

Μυστική έκθεση για τον τουφεκισμό των Εξ

Η μυστική έκθεση για την δίκη και τον τουφεκισμό των Εξ – οι θεωρούμενοι ως υπεύθυνοι για τις συνέπειες της Μικρασιατικής εκστρατείας και Καταστροφής – που απέστειλε στον έκπτωτο Κωνσταντίνο είναι ένα από τα κορυφαία ντοκουμέντα του Αρχείου, η γενική επιμέλεια της ψηφιοποίησης του οποίου ανήκει στην Ντόρα Πάλλη-Πετραλιά, Σύμβουλο Εκπαίδευσης – Γενική Γραμματέα Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αρχείο του γιου του, Επαμεινώνδα Πετραλιά (1908 – 1977) που υπήρξε αθλητής, ιδρυτής πολλών ελληνικών ομοσπονδιών αθλητισμού, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων και Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού στο Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως.

Συνολικά, τρεις χιλιάδες εξαιρετικά σπάνια τεκμήρια ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, στη μεγάλη τους πλειοψηφία μοναδικών και στο σύνολό τους εξαιρετικά σπάνιων, περιλαμβάνει το Αρχείο της ιστορικής οικογενείας Πετραλιά με ιστορικό, πολιτιστικό και αθλητικό ενδιαφέρον.


Η Φάνη Πάλλη Πετραλιά κι η Τίτη Ψυλλάκη Πετραλιά περιτριγυρισμένες από παιδιά κι εγγόνια. Πρώτη από αριστερά η Ντόρα Πάλλη-Πετραλιά που είχε τη γενική επιμέλεια ψηφιοποίησης του αρχείου
archivespetralia.gr

Η εκδήλωση παρουσίασης του αρχείου

Η σημασία της ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και ανάδειξης του ιστορικού Αρχείου της οικογένειας Πετραλιά και ο αντίκτυπός του, τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στους ιστορικούς, στην αθλητική και Ολυμπιακή κοινότητα, όσο και στο ευρύτερο κοινό, αφού μέσα από αυτό αποτυπώνονται και αναδεικνύονται ιστορικά γεγονότα του σύγχρονου ελληνικού κράτους, τονίστηκε από την ίδια την Φάνη Πάλλη Πετραλιά σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην μέγιστη αξία της διατήρησης του Αρχείου Πετραλιά σε ψηφιακή μορφή, η οποία συμβάλει στην ανάπτυξη του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου.


Οι συμμετέχοντες στο πάνελ (από αριστερά): Νίκος Αναστασόπουλος, Μαρία Συρεγγέλα, Κωστής Χατζηδάκης, Ελένη Βαρβιτσιώτη, Σπύρος Καπράλος, Αναστάσιος Μάνος
archivespetralia.gr
 
 

Στην εκδήλωση παρέστη αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών αποτελούμενη από την Πρόεδρο, Βούλα Ζυγούρη, Ολυμπιονίκη της Πάλης, την Αντιπρόεδρο Εύη Μωραιτίδου, Ολυμπιονίκη της υδατοσφαίρισης, την Ειδική Γραμματέα, Γεωργία Ελληνάκη, Ολυμπιονίκη της υδατοσφαίρισης, τον Βασίλη Πολύμερο, Ολυμπιονίκη της Κωπηλασίας, την Χρύσα Μπισκιτζή, Ολυμπιονίκη της Κωπηλασίας, την Ειρήνη Σπανού εκ μέρους του Μουσειού Μαραθωνίου Δρόμου, Δήμου Μαραθώνα, την Δώρα Λοίζου, συγγραφέα – υπεύθυνη – συντονίστρια Τομέα Πολιτισμού για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, και την Βιργινία Τσέκερη. 

 

Οι Ομιλητές

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από παρουσιάσεις με κορυφαίους ομιλητές, όπως ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, η Γενική Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Μαρία Συρεγγέλα, ο Επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Παν/μιου Ιωαννίνων Νίκος Αναστασόπουλος και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dotsoft Α.Ε. Αναστάσιος Μάνος. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη.