Παραολυμπιακοί Παρίσι 2024 – ελληνικός απολογισμός 3ης ημέρας

Παραολυμπιακοί Παρίσι 2024 – ελληνικός απολογισμός 3ης ημέρας

Πλούσια από ελληνικές συμμετοχές και συγκομιδή μεταλλίων ήταν η τρίτη μέρα των 17ων Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς η χώρα μας είχε παρουσία σε πέντε αθλήματα (σκοποβολή, ταεκβοντό, κολύμβηση, στίβος και μπότσια. Ο “βασιλιάς”  στίβος υποδέχθηκε τους πρώτους μας αθλητές και έφερε δύο αργυρά μετάλλια με την Λίδα Μανθοπούλου και τον Θανάση Κωνσταντινίδη. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου η σημαία μας κυμάτισε πάλι για την Έλενα Παπασταματοπούλου από το ταεκβοντό.

Ειδικότερα, το Σάββατο 31 Αυγούστου ξεκινήσε η αγωνιστική δράση με τον Σωτήρη Γαλόγραυρο στην σκοποβολή. Ο Έλληνας πρωταθλητής έγραψε ιστορία για την Ελλάδα κατακτώντας την 8η θέση στον τελικό αεροβόλου τουφεκίου 10μ ορθίως ανδρών SH1 και έγραψε ιστορία για την χώρα μας καθώς έγινε ο πρώτος Έλληνας που συμμετέχει σε τελικό σκοποβολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Σημειώνεται ότι στη σκοποβολή, οι αθλητές χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες: την SH1 και την SH2. Βασική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι στην SH2 επιτρέπεται ειδικό στήριγμα με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να στηρίζεται το όπλο.

Στο ταεκβοντό αγωνίστηκε  η Έλενα Παπασταματοπούλου στο εντυπωσιακό Γκραν Παλέ και έκανε την ελληνική σημαία να κυματίσει για δεύτερη φορά στο Παρίσι κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία +65κ Κ44. Η κατηγορία αφορά αθλητές του ταεκβοντό με δυσκολία κίνησης στα χέρια ή απουσία μέρους των χεριών. Έτσι, στην πρώτη εμφάνισή του σε Παραολυμπιακούς αγώνες, το ελληνικό ταεκβοντό ανεβαίνει για μιά ακόμα φορά στο βάθρο.

Στην άλλη μεριά του Παρισιού και συγκεκριμένα στη Λα Ντεφάνς Αρένα αγωνίστηκαν για ακόμα μία φορά οι κολυμβητές. Ο Δημήτρης Καρυπίδης και ο Νίκος Κοντού συμμετείχαν στον τελικό των 50μ ύπτιο S1 στις 20:22. Το ελληνικό δίδυμο συνέχισε  να υπερασπίζεται με υπερηφάνεια τα ελληνικά χρώματα στο Παρίσι! Με εξαιρετική προσπάθεια έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και στον τελικό αυτόυ του αγωνίσματος των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 τερματίζοντας στην και την θέση αντίστοιχα. Η Αρετή Αραβέλα Σπυρίδου συνέχισε να εντυπωσιάζει αφού αγωνίστηκε και στα 50μ ύπτιο S2. Η 12χρονη κολυμβήτρια ξεπέρασε για άλλη μια φορά τον εαυτό της, κολυμπώντας σήμερα στα προκριματικά του αγωνίσματος και σημειώνοντας πάλι ατομικό ρεκόρ! Πήγε στο Παρίσι με 1:48.92 στα 50μ ύπτιο S2 και σήμερα κολύμπησε σε 1:46.04 κάνοντας μεγάλο ατομικό ρεκόρ για να καταταγεί 10η!

Σχετικά με τον διεθνή συμβολισμό των κατηγοριών χάντικαπ (αναπηρίας) πρέπει να σημειωθεί ότι προσδιορίζονται αρχικά από το πρώτο γράμμα του κάθε αθλήματος. Για την κολύμβηση εν προκειμένω είναι το «S» από την λέξη swimming. Ακολούθως, ανάλογα με τον τύπο της αναπηρίας, εξετάζεται ο βαθμός μυϊκής δύναμης, ο συντονισμός κινήσεων ή το εύρος της κίνησης και, στη συνέχεια, αξιολογείται μέσα στο νερό η λειτουργική δυνατότητα και ο περιορισμός κινήσεων στα διάφορα στυλ κολύμβησης. Μετά από αυτή την αξιολόγηση οι αθλητές κατατάσσονται σε μία από τις 10 κατηγορίες: S1 ως S10, για το ελεύθερο, το ύπτιο και την πεταλούδα, σε μία από τις 8  κατηγορίες για το πρόσθιο, SB2 ως SB9 και σε μιά από τις 8 κατηγορίες για τη μεικτή ατομική, SM3 ως SM10. Όσο μεγαλύτερες είναι οι κινητικές δυνατότητες ενός κολυμβητή τόσο υψηλότερη είναι και η κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί. Επίσης, ένας κολυμβητής μπορεί να έχει μία κατηγορία για ένα κολυμβητικό στυλ και διαφορετική για ένα άλλο, π.χ. να είναι S5 στο ελεύθερο, SB4 ή SB3 στο πρόσθιο και SM5 ή SM4 στη μεικτή ατομική. Με αυτό το σύστημα ταξινόμησης, σε κάθε κατηγορία εντάσσονται κολυμβητές με διαφορετική αναπηρία αρκεί, λειτουργικά, να έχουν όμοιες ή περίπου όμοιες δυνατότητες.

Στον στίβο η Ελλάδα πανηγύρισε δύο αργυρά μετάλλια, μία 5η και μία 9η θέση. Η Λήδα Μανθοπούλου – η 19χρονη κόρη του εκλιπόντος ηθοποιού Αίαντα Μανθόπουλου – πραγματοποίησε μία εξαιρετική εμφάνιση στο Παρίσι στον τελικό των 100μ Τ38. Με χρόνο 12.49 και νέο ατομικό ρεκόρ, έγραψε ιστορία στην πρώτη της συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο!

 

Στην κορίνα F32, κατηγορία που φορά αθλητές στίβου με δυσκολία στην κίνηση και στον συντονισμό στον κορμό και τα πόδια, όπως επίσης και στα χέρια, αργυρό μετάλλιο κατέκτησε και ο Θανάσης Κωνσταντινίδης. Ο 54χρονος έλληνας αθλητής στην τελευταία του προσπάθεια προσπέρασε τους δύο Αλγερινούς που ήταν μπροστά του κάνοντας ατομικό ρεκόρ με βολή στα 38,65μ. Στην θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα του ο 67χρονος Λάζαρος Στεφανίδης με βολή στα 36.87, επίσης στην 6η – τελευταία – του προσπάθεια. Ο τρίτος Ελληνας του τελικού, 49χρονος Δημήτρης Ζησίδης, ήταν 9ος με 23.90μ στην 5η του προσπάθεια.

Η δράση στο μπότσια συνεχίστηκε και σήμερα, με την Χρυσή Μόρφη Μέτζου να καταλαμβάνει την 8η θέση στη διοργάνωση και την Άννα Ντέντα να παίρνει τη νίκη στο σημερινό της παιχνίδι απέναντι στη Νιούρκα Καλούπε με ανατροπή και να τερματίζει στην 12η θέση της διοργάνωσης.