Τιμητικές διακρίσεις σε Ολυμπιονίκες που ξεχώρισαν για το ήθος και τις επιδόσεις τους στα μαχητικά ολυμπιακά αθλήματα της Ελευθέρας Πάλης, του Τζούντο και του Τάε Κβον Ντο, έδωσε ο Οργανισμός «Συμπολιτεία Ολυμπίας» και η Οργανωτική Επιτροπή του «Δρόμου Εκεχειρίας 2025» στο πλαίσιο των δράσεών τους, στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.
Θέμα της εκδήλωσης και της Εικαστικής Έκθεσης: «Το νικάν εαυτόν πασών νικών πρώτη και αρίστη», Πλάτων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Προέδρου της Συμπολιτείας Ολυμπίας κας Σοφία Χίντζιου- Κοντογιάννη η οποία ανέλυσε γιατί επιλέχθηκαν τα μαχητικά αθλήματα της Πάλης, του Τζούντο και του TAE KWON DO, στηριζόμενοι σε ένα απλό σκεπτικό: «Όπως οι αρχαίοι Έλληνες, προσερχόμενοι από κάθε γωνιά του τότε γνωστού κόσμου ένωναν τα χέρια και τις ψυχές τους στην Ιερή Άλτη της Ολυμπίας, με την Ολυμπιακή Εκεχειρία ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον Αγώνα, έτσι και σήμερα, τρεις μαχητικές τέχνες από τρεις διαφορετικές παραδόσεις – η Πάλη, το Τζούντο και το TAE KWON DO – συμπορεύονται στον στίβο των Ολυμπιακών Αγώνων, έχοντας κοινό παρονομαστή την πίστη στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής».
Ανά άθλημα βραβεύθηκαν οι Ολυμπιονίκες:
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΑΛΗ
Ηρακλής Δεσκουλίδης: ένας από τους κορυφαίους Έλληνες παλαιστές και προπονητές με συμμετοχή και διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Ευρωπαϊκά, όσο και σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σε Μεσογειακούς Αγώνες και πολλάκις πρωταθλητής Ελλάδος. Υπήρξε Διοικητής της Υπηρεσίας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σταυρούλα (Βούλα) Ζυγούρη: Πρωταθλήτρια με εξαιρετική πορεία τόσο ως αθλήτρια όσο και ως υπέρμαχος των αξιών του αθλητισμού και του ολυμπισμού. Έχει να επιδείξει μια σειρά από επιτυχίες τόσο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 17 φορές, όσο και στο Πανευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αλλά και καταλαμβάνοντας την 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χόκεϊ ενώ υπηρετεί ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού (Πλωτάρχης)
Μαρία – Λουίζα Βρυώνη: Αθλήτρια με σπουδαίες διεθνείς επιτυχίες. Έχει κατακτήσει σημαντικές διακρίσεις σε Παγκόσμια, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, σε Μεσογειακούς Αγώνες, καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Υπήρξε 12 φορές πανελληνιονίκης από το 2004 έως και το 2016.
* Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχη εκδήλωση του 2018 είχε τιμηθεί το άθλημα της Ελληνορωμαϊκής Πάλης.
ΤΖΟΥΝΤΟ
Ηλίας Ηλιάδης: χρυσός Ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα και παγκόσμιος πρωταθλητής. Ένας ζωντανός θρύλος του τζούντο, με τεράστια επιρροή στη νέα γενιά και βαθύ σεβασμό στον κώδικα του αθλήματος. Θεωρείται ο καλύτερος Έλληνας τζουντόκα όλων των εποχών με 13 μετάλλια (8 χρυσά, 2 ασημένια, 3 χάλκινα) σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Κύπελλα, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και Μεσογειακούς Αγώνες.
Θεόδωρος Τσελίδης: έχει κατακτήσει για τη χώρα μας σημαντικές διακρίσεις όπως τα χάλκινα μετάλλια στους Ο.Α. στο Παρίσι, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούντο το 2018, και στους Μεσογειακούς του 2018. Ένας σεμνός αθλητής ο οποίος μέσα από την αφοσίωσή του στην αθλητική προσπάθεια αποτελεί παράδειγμα για τους νέους αθλητές.
Μαρία Καραγιαννοπούλου: μια δυναμική παρουσία στον χώρο του τζούντο, με συνεπή πορεία και διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 κατέκτησε την 5η θέση στην κατηγορία των 48 κιλών. Η Μαρία έτρεξε και ολοκλήρωσε τον πρώτο Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας το 2016. Έναν δρόμο 50 χλμ γενόμενη έτσι ένας από τους αγγελιαφόρους της Εκεχειρίας.
Ελισάβετ Τελτσίδου: έχει διακριθεί σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σε πολλούς διεθνείς αγώνες ενώ έχει διακριθεί δύο φορές σε Ολυμπιακούς αγώνες (2020, Τόκιο και 2024, Παρίσι)
Στό ίδιο άθλημα βραβεύτηκαν επίσης: η Παραολυμπιονίκης Δώρα (Θεοδώρα) Πασχαλίδου, ο πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του τζούντο στην Ελλάδα Σπύρος Ρήγος, Ο διεθνής προπονητής Νίκος Ηλιάδης και ο Πρωταθλητής Αστυνομικών και Πυροσβεστών Γεώργιος Πετράκης.
ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ
Μιχάλης Μουρούτσος: χρυσός Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του Σίδνεϋ το 2000 στην κατηγορία των 58 κιλών, αποτελεί σύμβολο επιμονής και αθλητικής αριστείας, έχοντας εμπνεύσει γενιές νέων αθλητών. Έχει διακριθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Ευρωπαϊκό και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είναι αντιπρόεδρος στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Αλέξανδρος Νικολαΐδης: δύο φορές αργυρός Ολυμπιονίκης (2004 στην Αθήνα και στο Πεκίνο το 2008). Ο αείμνηστος Αλέξανδρος τίμησε το Ταεκβοντό και τον ελληνικό αθλητισμό με το μεγαλείο του χαρακτήρα του, εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων. Έχει κατακτήσει σημαντικές επιτυχίες σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σε Μεσογειακούς αγώνες και το χάλκινο μετάλλιο το 1998 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων. Την διάκριση παρέλαβε η σύζυγός του εκλειπόντως Ολυμπιονίκη.
Ελισάβετ (Έλλη) Μυστακίδου: αργυρή Ολυμπιονίκης το 2004, με πλούσια καριέρα και αδιάκοπη προσφορά στο ταεκβοντό. Μια αθλήτρια που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στο γυναικείο αγωνιστικό Ταεκβοντό της Χώρας μας. Έχει κατακτήσει σημαντικές επιτυχίες τόσο σε Ευρωπαϊκά όσο και σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.
Φανή Τζέλη: ένα ανερχόμενο αστέρι με εντυπωσιακές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο και σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, 7η στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η πορεία της υπόσχεται λαμπρό μέλλον για το ελληνικό Ταεκβοντό.
Μόρφω Δροσίδου: Ολυμπιονίκης με δυναμική παρουσία και σπουδαίες επιδόσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες το 1992 στη Βαρκελώνη στην κατηγορία των 70 κιλών, το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1991 και αργυρά το 1993 και 1997 καθώς και στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
Αρετή Αθανασοπούλου: Αθλήτρια με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και πειθαρχία, γνωστή για την επιμονή της και την άριστη εκπροσώπηση της χώρας μας σε σημαντικές διοργανώσεις. Είνια Ολυμπιονίκης της Αθήνας και έχει διακριθεί επίσης σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα ενώ υπήρξε για πολλά χρόνια πρωταθλήτρια Ελλάδος.
Στό ίδιο άθλημα βραβεύτηκαν επίσης: η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ενόπλων Δυνάμεων Μαρία Καρπαθάκη και η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Σαραντούλα Παγωνάκη.
Ακολούθησε η τιμητική βράβευση των τριών συλλεκτών: του καθηγητή Μιχαήλ Σκούλλου, του κ. Φώτη Ζάχου και του κ. Κυριάκου Τσιφλάκου, έργα των οποίων εκτέθηκαν στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου.
Τέλος τιμήθηκαν οι υποστηρικτές των δράσεων της «Συμπολιτείας Ολυμπίας»: ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος (την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Γεράσιμος Παπαγιαννόπουλος), ο Εθνικός Συντονιστής του προγράμματος BE ACTIVE κ. Διονύσης Καρακάσης και οι χορηγοί των δράσεων AVANCE, LUX και ο καταγόμενος από την Ήλιδα κ. Νίκος Παρασκευόπουλος της GAIAOHOS CAPITAL S.A.
Η εκδήλωση έκλεισε με το μήνυμα του Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου ο οποίος τόνισε «πρόκειται για μια διοργάνωση με ιδιαίτερο συμβολισμό και βαρύτητα, καθώς αποτελεί καρπό της πολυετούς και αδιάλειπτης προσφοράς σας, που ξεκίνησε με τη δημιουργία του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» στην Ηλεία και συνεχίζεται κάθε χρόνο με τον συμβολικό «Δρόμο της Εκεχειρίας».
Την παρουσίαση και τον συντονισμό της Εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Διαμάντης.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Η έκθεση φιλοξένησε έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών του 19ου έως και των αρχών του 20ου αιώνα, που ανήκουν στις αναγνωρισμένες Ιδιωτικές Συλλογές των κ.κ. Μιχαήλ Σκουλού και Φώτιου Ζάχου, καθώς και πρωτότυπα βιβλία του εθνικού ποιητή της Ιαπωνίας Λευκάδιου Χερν από τη συλλογή του κ. Κυριάκου Τσιφλάκου και προσωπογραφία του Λευκάδιου Χερν, της Σοφίας Φωτιάδου, από τη Συλλογή του Ελληνοαμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών. Φιλοξενήθηκαν, επίσης, ζωγραφικά και γλυπτά έργα, σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, που έχουν εμπνευσθεί από τον ευρασιατικό πολιτισμό κι ενώνουν την Ελλάδα με τις χώρες της Άπω Ανατολής Ιαπωνία – Κίνα – Κορέα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας, η εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρίτα Μωραϊτάκη Πικρού, ο Αρχιεπίσκοπος Ζάμπιας και Μοζαμβίκης κ.κ. Ιωάννης, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πλοίαρχος κ. Σπύρος Ανδριόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ κ. Δημοσθένης Ταμπάκος, ο αντιπρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Βαγγ. Κακοσαίος, ο πρ. βουλευτής Ηλείας κ. Γ. Κοντογιάννης, ο αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Γεράσιμος Παπαγιαννόπουλος, οι ολυμπιονίκες Γ. Τζελίλη, Μ. Χριστοφορίδη, ο γιος του Γρηγ. Λαμπράκη, ο εγγονός του Χαρ. Βασιλάκου, ο καθηγητής κ. Τάκης Αλεξόπουλος, εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ηθοποιοί, πανεπιστημιακοί, ο συλλέκτης Τάκης Ευσταθίου, ο Λυράρης Βασίλης Σκουλάς, η Ινώ Στεφανή, Θάνος Λούδος, Νίκη Ζαχαρή, Χαρά Κουμεντάκου, Αφροδίτη Κουμεντάκου, Χάρις Κονδύλη, Ιριάνα Κονδύλη, Μαρία Παλαιοκρασσά, Βασίλης Μοσχάκης, Κίρκη Κεφαλέα, Αφροδίτη Βασλίκα, Σπύρος Κοτζάμπαης, Έλλη Κοτζάμπαση, Ρούλα Πάππας Τσιότα, Πάνος Κορδαλής, Χρήστος Φουντούκης κ.α.