Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Ζυγούρη για την ενίσχυση του αθλητισμού 30-1-2025

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, Ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών και η Ενωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Χαιρετίζουμε αυτό το σχέδιο νόμου και το θεωρούμε ένα βήμα προς την τέλεια ωρίμανση του αιτήματος μας για επαγγελματική αποκατάσταση Ολυμπιονικών ως και την 8η Θέση.
Ευχαριστούμε τον αν. Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ Βρούτση τόσο γι’αυτό το σημαντικό βήμα, όσο και για τα άμεσα αντανακλαστικά του ως προς την ρύθμιση για την αναδρομική κάλυψη των Ολυμπιονικών των τριών τελευταίων ολυμπιακών κύκλων.
Ακολουθεί η παρέμβαση της Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) Βούλα Ζυγούρη που έγινε με παρατηρήσεις επί των άρθρων 11, 3,4,5,8 και 10 στην Διαρκή επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της βουλής για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού» το πρωί της Πέμπτης 30/1/2025.

Να σημειωθεί ότι ο Αν. Υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Γιάννης Βρούτσης,, εισηγητής του Σχεδίου Νόμου, θεώρησε πολύ σωστή την παρουσίαση του αιτήματος για αναδομική ισχύ του άρθρου 11 σχετικά με την διεύθυνση των επιβραβεύσεων εξαιρετικών αθλητικών επιδόσεων.

Ακολουθεί η τoποθέτηση της Προέδρου του ΣΕΟ:

– Πρόεδρος: Η κυρία Σταυρούλα Ζυγούρη είναι η επόμενη ομιλήτρια, είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

– Σ. Ζυγούρη: Να πω ότι εν μέρει καλύφθηκα και από τον προλαλήσαντα κύριο που συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης τον κύριο Λέων. Θέλω να σταθώ πολύ στο άρθρο έντεκα που αφορά τις επιβραβεύσεις των διακριθέντων αθλητών. Αυτό ως Σύλλογο μας βρίσκει σύμφωνους βεβαίως. Θέλω να πω ότι πάγια επιδίωξη μας είναι η αγορά των αθλητικών μεταδόσεων στην προτέρα κατάσταση. Προ της κρίσεως. Για αυτό διεκδικούμε πάντα την επαναφορά των επιβραβεύσεων στην 8η Ολυμπιακή θέση. Την ίδια πληροφόρηση έχω και για τον Σύλλογο Παραολυμπιονικών. Δεν πιστεύω να διαψευστώ σε αυτό.

Επομένως η αύξηση των επιβραβεύσεων στην έκτη θέση μας βρίσκει σύμφωνους και έναν ακόμα σπουδαιότερο λόγο:  Με την ρύθμιση αυτή γίνεται η άρση μιας μεγάλης ανισότητα που υπήρχε μεταξύ Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών. Διότι, καλώς βεβαίως είχε διατηρηθεί η επιβράβευση έως την 6η θέση στους Παραολυμπιονίκες όμως ήταν πολύ διακριτή αυτή η ανισότητα μεταξύ Ολυμπιονικών και Ολυμπιονικών.

Χαιρετίζουμε αυτό το Σχέδιο Νόμου και το θεωρούμε ένα βήμα προς την τέλεια ωρίμανση των αιτημάτων μας όμως έχουμε μία παρατήρηση: Ξεκινάει από το 2024 αφήνοντας έξω αθλητές από τρείς Ολυμπιακούς κύκλους. Ανθρώπους που έχουν υποστεί αυτή την ανισότητα από το 2008 που σταμάτησε να εφαρμόζεται η επιβράβευση επαγγελματικής αποκατάστασης πέραν των μεταλλίων.

Μπορεί να ακούγεται πολύ το «τρεις Ολυμπιακοί κύκλοι»  όμως αν μετρήσουμε βλέπουμε ότι πρόκειται για εφτά άτομα που δεν έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά μέσω άλλων διατάξεων. Πρόκειται για έναν ακοντιστή και δυο βάρκες κωπηλάτες στην ουσία. Τώρα έτσι όπως σας το λέω μπορεί να ακούγεται λίγο αλλά ο συμβολισμός της ανισότητας είναι ακόμα μεγαλύτερος αφού πρόκειται για τόσο λίγα άτομα.

Επιπλέον, άμα δούμε την οικονομοτεχνική μελέτη διαπιστώνουμε ότι δεν προσδιορίζεται ποσόν για αυτή την επιβράβευση όπως εισάγεται – και καλώς δεν προσδιορίζεται γιατί εξαρτάται από παράγοντες που δεν μπορούν να μετρηθούν αυτή τη στιγμή. Επομένως δεν βλέπω να υπάρχει δημοσιονομική δέσμευση αν το μέτρο διευρυνθεί χρονικά.  Ως Σύλλογος Ολυμπιονικών θα καλέσουμε να το ψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο όλοι γιατί είναι ένα καλό νομοσχέδιο για τον αθλητισμό μας.  Θα πρέπει όμως να προστεθούν και αυτά τα άτομα για να μην δημιουργήσουμε άλλες ανισότητες.

Βεβαίως θα χαιρετίσουμε την ψηφιακή κάρτα υγείας. είναι ένα πολύ καλό μέτρο από την έγχαρτη. Διότι γλιτώνει, όταν εφαρμοστεί πλήρως, από την επανάληψη άσκοπων εξετάσεων οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν γίνει και είναι σε ισχύ.

Και το άρθρο οκτώ είναι επίσης σε πάρα πολύ κατεύθυνση, όχι μόνο για τους λόγους που είπε πριν η Πρόεδρος αλλά και γιατί καλύπτει και αθλήματα όπως είναι η εδαφοσφαίριση που ακόμα έχουν  πάρα πολύ μικρό βαθμό ανάπτυξης και παράλληλα έχουν μεγάλο όριο ηλικίας εντός του οποίου ασχολούνται οι άνθρωποι κα θα στερηθούν ίσως και την ίδια τους την ανάπτυξη εάν δεν μπορούν όσοι ασχολούνται με αυτά – ενώ κάνουν αθλητισμό να ασχοληθούν παράλληλα και με διοικητικές δραστηριότητες – για επουσιώδη ουσιαστικά κωλύματα.

AI ΓΕΝΙΚΑ – 3

Θα σταθώ και στο άρθρο πέντε που και αυτό είναι πολύ καλό. Με αυτό επιβάλλεται ο εναρμονισμός της  των απαιτήσεων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-kouros με την με την απόκτηση της αθλητικής αναγνωρίσεως. Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι και εδώ θα πρέπει να υπάρξει ένα μέτρο και ώστε όσα σωματεία έχουν αθλητική αναγνώριση και διαγράφονται από τις Ομοσπονδίες τους και βρίσκονται στην διαδικασία να την διεκδικήσουν πάλι δικαστικά την εγγραφή τους, δεδομένου ότι αυτή είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία που περνάει τα δύο χρόνια, να μην χάνουν την αθλητική τους αναγνώριση. Αυτό με δεδομένο ότι υπάρχει και ειδικό πεδίο στην πλατφόρμα e-kouros που ενημερώνει για αυτή την κατάσταση.

Θα σας ευχαριστήσω. Θα σεβαστώ το τρίλεπτο και θα σας καλέσω για μία ακόμα φορά να το ψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο διότι είναι σε καλή πορεία για τον αθλητισμό μας.

– Πρόεδρος: Ευχαριστούμε πολύ κα. Ζυγούρη,

– Αν. Υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης: Κα. Ζυγούρη, μετά θα σας πω τι θα ήθελα από εσάς για το αίτημα που θέσατε, χωρίς να διασφαλίζω ότι μπορεί να γίνει νόμος. Αλλά θέσατε ένα πολύ σωστό όσον αφορά την αναδρομική ισχύ. Το βλέπουμε.