Η Παιδεία και ο Αθλητισμός ως αντίδοτο στη Βία

Η Παιδεία και ο Αθλητισμός ως αντίδοτο στη Βία

Το πρωί της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2024 στην Αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο  «Η Παιδεία και ο Αθλητισμός ως αντίδοτο στη Βία». Σκοπός της δράσης ήταν η συνεργασία σχολειών, αθλητών και αρμοδίων φορέων της πολιτείας για την ευαισθητοποίηση ενάντια σε κάθε μορφής βία. Ειδικότερα, πραγματεύτηκε το θέμα της στράτευσης του αθλητισμού ως εργαλείο καταπολέμησης της βίας.  Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση Πειραιά.

Την ημερίδα προλόγισε η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης κα, Σταυρούλα Αντωνάκου αφού καλωσόρισε τα εκατοντάδες παιδιά του Πειραιά και τους μεγάλους αθλητές και αθλήτριες που παρευρίσκονταν στην αίθουσα, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η παιδεία, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι οι τρείς βασικοί πυλώνες για μια υγιή κοινωνία αποτελούμενη από σκεπτόμενα μυαλά. Και επειδή εσείς η νέα γενιά είσαστε το μέλλον, δικά μας δουλειά, (των μεγαλυτέρων) είναι να σας προτρέπουμε να ασκείτε το μυαλό σας αλλά και το σώμα σας …»

 

Στην ημερίδα παρευρέθησαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Ολυμπιονίκης πάλης κα. Βούλα Ζυγούρη και ο πρωταθλητής Ευρώπης κωπηλασίας και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου νέων Πειραιά κ. Βασίλης Αγγελόπουλος.

Συμπέρασμα της ημερίδας ήταν ότι: Το φαινόμενο της αθλητικής βίας δεν  μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μέτρα κατασταλτικού χαρακτήρα, τα οποία οφείλει να πάρει η πολιτεία . Τα μέτρα πρόληψης θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα  έστω και σε βάθος χρόνου  γιατί θα συντελέσουν στην απόκτηση μιας σωστής νοοτροπίας και θα θέσουν το αγαθό του αθλητισμού στις σωστές του διαστάσεις. Ως πρόληψη καταρχήν εννοείται το δίπτυχο “κάνω αθλητισμό-αποκτώ αθλητική παιδεία”, χωρίς ωστόσο να παραβλέπουμε την σπουδαιότητα της εισαγωγής του μαθήματος της Ολυμπιακής Παιδείας – Αθλητικής Αγωγής στα σχολεία που αποτελούν τον πλέον ασφαλή χώρο για μια σωστή , διαρκή και αποτελεσματική παρέμβαση ώστε στην πιο κρίσιμη και ευαίσθητη ηλικία να διαμορφωθούν, δια βίου, στάσεις και συμπεριφορές, υψηλής κοινωνικής, παιδαγωγικής , ανθρωπιστικής και αθλητικής ευθύνης.