Η Κρίστι Κόβεντρι εξελέγη πρόεδρος της ΔΟΕ – Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού

Ιστορία γράφτηκε στην Ελλάδα κατά την ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Οι «αθάνατοι» ψήφισαν την πρώην Ολυμπιονίκη της κολύμβησης, Κίρστι Κόβεντρι, για να γίνει η 10η πρόεδρος στην ιστορία του κινήματος.

Παράλληλα, έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που αναλαμβάνει τη θέση και παράλληλα η πρώτη από την ήπειρο της Αφρικής (κατάγεται από την Ζιμπάμπουε).

Ηταν η εκλεκτή του Τόμας Μπαχ που αποχωρεί από την θέση και κέρδισε τον Σεμπάστιαν Κόου που για πολλούς φάνταζε το φαβορί.

To εντυπωσιακό είναι ότι η Κόβεντρι κέρδισε από τον πρώτο κιόλας γύρο, αφού συγκέντρωσε την πλειοψηφία έναντι των αντιπάλων της και δεν χρειάστηκε να πάνε σε εκ νέου ψηφοφορία οι 97 (από τους 109) που ψήφισαν.

Η Κόβεντρι θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της τον Ιούνιο.

 

 

Τα συγχαρητήρια του Ισίδωρου Κούβελου στην Κόβεντρι

Τα θερμά του συγχαρητήρια στη νέα Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Κίρστι Κόβεντρι αμέσως μετά την εκλογή της έδωσε της στο ύπατο αξίωμα του Ολυμπισμού, έδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ισίδωρος Κούβελος.

Ο κ. Κούβελος ευχήθηκε καλή θητεία στην 10η κατά σειρά Πρόεδρο της ΔΟΕ και τόνισε ότι η ΕΟΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή προς όφελος του Ολυμπισμού και του αθλητισμού.

 

Τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας, Γιώργος Μαρκούλας, Ολυμπιονίκης Αρσης Βαρών.

«Είναι απίστευτη τιμή και συγκίνηση που εκλέγομαι πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά τους συναδέλφους μου για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους», ανέφερε αρχικά στην ομιλία της η Κόβεντρι.

«Το νεαρό κορίτσι που ξεκίνησε για πρώτη φορά να κολυμπά στη Ζιμπάμπουε πριν από τόσα χρόνια δεν θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί αυτή τη στιγμή. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη που είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΔΟΕ, και επίσης η πρώτη από την Αφρική. Ελπίζω ότι αυτή η ψηφοφορία θα αποτελέσει έμπνευση για πολλούς ανθρώπους. Οι γυάλινες οροφές έχουν σπάσει σήμερα και έχω πλήρη επίγνωση των ευθυνών μου ως πρότυπο», συνέχισε η νέα επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και κατέληξε:

«Ο αθλητισμός έχει μια απαράμιλλη δύναμη να ενώνει, να εμπνέει και να δημιουργεί ευκαιρίες για όλους και δεσμεύομαι να διασφαλίσω ότι θα αξιοποιήσουμε αυτή τη δύναμη στο έπακρο. Μαζί με ολόκληρη την Ολυμπιακή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, των φιλάθλων και των χορηγών, θα χτίσουμε πάνω στα ισχυρά μας θεμέλια, θα αγκαλιάσουμε την καινοτομία και θα υπερασπιστούμε τις αξίες της φιλίας, της αριστείας και του σεβασμού. Το μέλλον του Ολυμπιακού Κινήματος είναι λαμπρό και ανυπομονώ να ξεκινήσω».

Η Κόβεντρι έλαβε 49 ψήφους, έναντι 28 του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ενώ… καταποντίστηκε ο Κόου με μόλις 8 ψήφους. Από 4 έλαβαν Γουατανάμπε και Λαπαρτιέντ και από 2 οι Ελιάς και πρίγκιπας Φεϊσάλ. Χρειαζόταν ακριβώς 49 για να εκλεχθεί στον πρώτο γύρο.

Να σημειωθεί πως απαιτείται πλειοψηφία για την ανάδειξη νικητή. Κανονικά θα χρειάζονταν 55 ψήφους ο νικητής ή η νικήτρια, ωστόσο ψήφισαν τα 97 μέλη από τα 109.
Οι πρόεδροι της ΔΟΕ

1894: Δημήτριος Βικέλας
1896: Πιέρ ντε Κουμπερντέν
1925: Ανρι ντε Μπελέ-Λατούρ
1946: Σίγκφριντ Εντσρομ
1952: Εϊβερι Μπραντέιτζ
1972: Λορντ Κιλάνιν
1980: Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ
2001: Ζακ Ρογκ
2013: Τόμας Μπαχ
2025: Κρίστι Κόβεντρι

 

Η Κόβεντρι, Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση και προερχόμενη από τη Ζιμπάμπουε, φέρνει μαζί της μια πλούσια αθλητική εμπειρία. Μέλος της ΔΟΕ από το 2013, υπηρέτησε στην ισχυρή εκτελεστική επιτροπή υπό τον Μπαχ, ενώ τα τελευταία χρόνια διετέλεσε υπουργός Αθλητισμού στη χώρα της. Αν και η θητεία της εκεί δεν ήταν απαλλαγμένη από αντιδράσεις, η Κόβεντρι αναδεικνύεται τώρα σε σύμβολο αλλαγής. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία της ΔΟΕ, ενός οργανισμού που έχει θέσει την ισότητα των φύλων ως βασική αρχή, και ο πρώτος εκπρόσωπος της Αφρικής στην κορυφή του.

Η Κόβεντρι έχει αγωνιστεί σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2000, το 2004, το 2008, το 2012 και το 2016, κατακτώντας επτά μετάλλια, δύο από αυτά χρυσά. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα κέρδισε τρία μετάλλια, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού στα 200 μέτρα ύπτιο, πριν υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο της, τέσσερα χρόνια αργότερα.

Ως εννιάχρονο κορίτσι που παρακολουθούσε μαγεμένη τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, η Κόβεντρι έθεσε το όνειρό της να αγωνιστεί εκεί και τα κατάφερε διαφράφοντας μια λαμπρή αθλητική καριέρα. 

«Θέλω να είμαι η καλύτερη, όχι μόνο μια γυναίκα στην ηγεσία»

Σε συνέντευξή της  τον Ιανουάριο, η Κόβεντρι ρωτήθηκε πώς θα ισορροπήσει τον ρόλο της ως μητέρα και πρόεδρος της ΔΟΕ. «Έμαθα γρήγορα να είμαι γυναίκα με καριέρα, μαμά, σύζυγος και όλα τα υπόλοιπα. Είμαι τυχερή που προέρχομαι από την Αφρική, όπου πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί. Έχω τεράστια υποστήριξη που θα συνεχιστεί σε αυτόν τον ηγετικό ρόλο», απάντησε. Η Κόβεντρι ήταν έγκυος στην πρώτη της κόρη όταν ανέλαβε υπουργός Αθλητισμού στη Ζιμπάμπουε πριν οκτώ χρόνια.

Ως η πρώτη γυναίκα στην κορυφή της ΔΟΕ, φέρνει μια νέα προοπτική σε έναν οργανισμό που ιστορικά καθοδηγούνταν από άνδρες. Ωστόσο, δεν θέλει η ταυτότητά της να περιορίζεται στο φύλο της. «Οι γυναίκες ηγέτες φέρνουν διαφορετικές δεξιότητες και μαθήματα στο τραπέζι, αλλά δεν θέλω αυτό να είναι το μόνο που βλέπουν οι άνθρωποι. Θέλω να είμαι ο καλύτερος άνθρωπος που θα οδηγήσει τον οργανισμό μας, όχι απλώς μια επιλογή λόγω φύλου», δήλωσε στο The Athletic.

Έμφαση στους αθλητές

Το πρόγραμμά της, αν και λιγότερο λεπτομερές από άλλους υποψηφίους, εστιάζει στους αθλητές και στο πώς η ΔΟΕ μπορεί να τους στηρίξει. Αν και δεν τάσσεται υπέρ της χορήγησης χρηματικών βραβείων στους Ολυμπιονίκες -όπως έκανε ο Σεμπάστιαν Κόου, που μοίρασε 50.000 δολάρια σε χρυσούς Ολυμπιονίκες στίβου στο Παρίσι- η Κόβεντρι παραμένει ανοιχτή σε προτάσεις. «Πρέπει να βρούμε τρόπους να διοχετεύουμε έσοδα στους αθλητές πριν γίνουν Ολυμπιονίκες», τόνισε. «Στη δική μου πορεία, ήταν εύκολο να βρω χορηγούς αφού κέρδισα μετάλλιο. Το δύσκολο ήταν να φτάσω σε αυτό το μετάλλιο».

Η αθλητική της διαδρομή

Η Κίρστι Λι Κόβεντρι Σιούαρντ, γεννημένη στις 16 Σεπτεμβρίου 1983 στο Χαράρε της Ζιμπάμπουε, είναι ένα όνομα συνώνυμο με την επιτυχία – τόσο μέσα στις πισίνες όσο και πέρα από αυτές. Από τον Ιούνιο, θα γίνει η 10η πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφρικανή που αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο. Πρώην Ολυμπιονίκης κολυμβήτρια, κάτοχος παγκοσμίων ρεκόρ και η πιο επιτυχημένη αθλήτρια στην ιστορία της Αφρικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Κόβεντρι συνδυάζει την αθλητική της κληρονομιά με μια πολιτική και διοικητική καριέρα που την καθιστά παγκόσμιο πρότυπο.

Τα πρώτα βήματα και η Ολυμπιακή δόξα

Η Κόβεντρι ξεκίνησε την καριέρα της από το Χαράρε, φοιτώντας στο Dominican Convent High School μέχρι το 1999. Το 2000, ως μαθήτρια ακόμα, έγινε η πρώτη κολυμβήτρια από τη Ζιμπάμπουε που προκρίθηκε σε ημιτελικό Ολυμπιακών Αγώνων, κερδίζοντας τον τίτλο της Αθλήτριας της Χρονιάς στη χώρα της. Η μεγάλη της στιγμή ήρθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, όπου κατέκτησε τρία μετάλλια: χρυσό στα 200 μ. ύπτιο, ασημένιο στα 100 μ. ύπτιο και χάλκινο στα 200 μ. ατομική μικτή. Ακολούθησαν τέσσερα μετάλλια στο Πεκίνο το 2008 – χρυσό στα 200 μ. ύπτιο με παγκόσμιο ρεκόρ (2:05.24) και τρία ασημένια – που την ανέδειξαν σε εθνικό θησαυρό, όπως την αποκάλεσε ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ζιμπάμπουε, Πολ Τσινγκόκα.

Στην κολεγιακή της καριέρα στο Auburn University στις ΗΠΑ, η Κόβεντρι οδήγησε την ομάδα σε δύο εθνικά πρωταθλήματα NCAA (2003, 2004) και αναδείχθηκε κορυφαία κολυμβήτρια της χρονιάς το 2005, κερδίζοντας τρεις ατομικούς τίτλους. Η καριέρα της κορυφώθηκε με επτά Ολυμπιακά μετάλλια – τα περισσότερα από κάθε Αφρικανό αθλητή – ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Κριστίνα Έγκερσεγκι για τα περισσότερα ατομικά μετάλλια στην κολύμβηση γυναικών. Αποσύρθηκε το 2016 μετά τους Αγώνες του Ρίο, έχοντας αγωνιστεί σε πέντε Ολυμπιάδες (2000-2016).

Παγκόσμια ρεκόρ και διεθνής αναγνώριση

Πέρα από τους Ολυμπιακούς, η Κόβεντρι κυριάρχησε και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Το 2005 στο Μόντρεαλ κατέκτησε δύο χρυσά (100 μ. και 200 μ. ύπτιο) και δύο ασημένια, ενώ το 2008 στο Μάντσεστερ έσπασε τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ μικρής πισίνας, κερδίζοντας τον τίτλο της Καλύτερης Κολυμβήτριας της διοργάνωσης από τη FINA. Το 2009 στη Ρώμη πρόσθεσε ακόμα ένα χρυσό με παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μ. ύπτιο (2:04.81). Οι επιτυχίες της την έκαναν σύμβολο για την Αφρική, με τον τότε πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε να της απονέμει 100.000 δολάρια το 2008 – χρήματα που εκείνη δώρισε σε φιλανθρωπίες.

Από τις πισίνες στην πολιτική και τη ΔΟΕ

Μετά την αποχώρησή της από την κολύμβηση, η Κόβεντρι στράφηκε στην πολιτική και τη διοίκηση. Το 2018, σε ηλικία 34 ετών, διορίστηκε Υπουργός Νεολαίας, Αθλητισμού, Τεχνών και Αναψυχής στη Ζιμπάμπουε από τον πρόεδρο Έμερσον Μνανγκάγκουα, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα. Παρά τις επικρίσεις για περιορισμένη στήριξη στον καλλιτεχνικό τομέα και τις κατηγορίες – που απορρίφθηκαν δικαστικά – για ανάμειξη σε υπόθεση γης, η Κόβεντρι παρέμεινε μια ισχυρή φυσιογνωμία. Το 2018 εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ, εκπροσωπώντας τους Ολυμπιονίκες παγκοσμίως, θέση που ενίσχυσε το προφίλ της εντός του οργανισμού.

Η εκλογή της στην προεδρία της ΔΟΕ στη Μεσσηνία σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή. Κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο έναντι έξι ανδρών υποψηφίων, η Κόβεντρι έφερε τη φωνή της Αφρικής και των γυναικών στην κορυφή ενός οργανισμού που επί δεκαετίες κυριαρχούνταν από άνδρες.

Η Κόβεντρι, που θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της στις 24 Ιουνίου 2025, φέρνει μια φρέσκια ματιά, έχοντας ζήσει η ίδια τις προκλήσεις των αθλητών. Με την εμπειρία της ως Ολυμπιονίκης, μέλος της ΔΟΕ από το 2013 και υπουργός, καλείται να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας, με στόχο να εμπνεύσει τη νέα γενιά και να ενισχύσει τη θέση της ΔΟΕ στον σύγχρονο κόσμο.

 

To αθλητικό της παλμαρέ

Με επτά Ολυμπιακά μετάλλια, η Κρίστιν Κόβεντρι είναι η πιο πολυβραβευμένη Ολυμπιονίκης από την Αφρική. Τη στιγμή της αποχώρησής της, είχε ισοφαρίσει το ρεκόρ της Κριστίνα Εγκερσέγκι, έχοντας τα περισσότερα ατομικά Ολυμπιακά μετάλλια στην ιστορία της γυναικείας κολύμβησης. Το επίτευγμα αυτό αργότερα ισοφάρισε και η Κέιτι Λεντέκι.

Η Κόβεντρι αγωνίστηκε σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2000 έως το 2016 και κατέκτησε όλα τα Ολυμπιακά μετάλλια της Ζιμπάμπουε, εκτός από ένα.

 

Μετάλλια στους Αγώνες Κοινοπολιτείας 2002
Χρυσό στα 200 μ. μεικτής ατομικής (2:14.53)

Ολυμπιακά Μετάλλια 2004
Χρυσό στα 200 μ. ύπτιο (2:09.19)
Χάλκινο στα 200 μ. μεικτής ατομικής (2:12.72) – Δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο για τη Ζιμπάμπουε
Ασημένιο στα 100 μ. ύπτιο (1:00.50)

Μετάλλια Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 2005
Χρυσό στα 100 μ. ύπτιο (1:00.24)
Χρυσό στα 200 μ. ύπτιο (2:08.52)
Ασημένιο στα 200 μ. μεικτής ατομικής (2:11.13)
Ασημένιο στα 400 μ. μεικτής ατομικής (4:39.72)

Αγώνες Αφρικής 2007
Χρυσό στα 200 μ. μεικτής ατομικής (2:13.02, Ρεκόρ Αγώνων)
Χρυσό στα 400 μ. μεικτής ατομικής (4:39.91, Ρεκόρ Αγώνων)
Χρυσό στα 50 μ. ελεύθερο (26.19)
Χρυσό στα 800 μ. ελεύθερο (8:43.89, Ρεκόρ Αγώνων)
Χρυσό στα 50 μ. ύπτιο (28.89, Ρεκόρ Αφρικής)
Χρυσό στα 100 μ. ύπτιο (1:01.28, Ρεκόρ Αγώνων)
Χρυσό στα 200 μ. ύπτιο (2:10.66, Ρεκόρ Αγώνων)
Ασημένιο στα 100 μ. πρόσθιο (1:11.86)
Ασημένιο στη σκυταλοδρομία 4 × 100 μ. μεικτής (4:21.60, Εθνικό Ρεκόρ)
Ασημένιο στη σκυταλοδρομία 4 × 200 μ. ελεύθερο (8:38.20, Εθνικό Ρεκόρ)

Μετάλλια Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 2007
Ασημένιο στα 200 μ. ύπτιο (2:07.54)
Ασημένιο στα 200 μ. μεικτής ατομικής (2:10.74)

Ολυμπιακά Μετάλλια 2008
Ασημένιο στα 400 μ. μεικτής ατομικής (4:29.89, Ρεκόρ Αφρικής)
Ασημένιο στα 100 μ. ύπτιο (59.19) (58.77 Παγκόσμιο Ρεκόρ στα ημιτελικά)
Ασημένιο στα 200 μ. μεικτής ατομικής (2:08.59, Ρεκόρ Αφρικής)
Χρυσό στα 200 μ. ύπτιο (2:05.24, Παγκόσμιο Ρεκόρ)

Μετάλλια Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 2009
Χρυσό στα 200 μ. ύπτιο (2:04.81, Παγκόσμιο Ρεκόρ)
Ασημένιο στα 400 μ. μεικτής ατομικής (4:32.12)

Αγώνες Αφρικής 2011
Χρυσό στα 200 μ. μεικτής ατομικής (2:13.70)
Χρυσό στα 400 μ. μεικτής ατομικής (4:44.34)
Χρυσό στα 100 μ. ύπτιο (1:00.86, Ρεκόρ Αγώνων)
Χρυσό στα 200 μ. ύπτιο (2:12.40)
Ασημένιο στα 100 μ. πεταλούδα (1:02.20)
Ασημένιο στη σκυταλοδρομία 4 × 100 μ. μεικτής (4:24.01)
Ασημένιο στη σκυταλοδρομία 4 × 100 μ. ελεύθερο (3:57.81)
Ασημένιο στη σκυταλοδρομία 4 × 200 μ. ελεύθερο

Αγώνες Αφρικής 2015
Χρυσό στα 100 μ. ύπτιο (1:01.15)
Χρυσό στα 200 μ. ύπτιο (2:13.29)
Χρυσό στα 200 μ. μεικτής ατομικής (2:16.05)