Συνέντευξη της Εύη Μωραϊτίδου στον Δημήτρη Ντζάνη για το GWomen: «Θα ήθελα να δω το Ολυμπιακό Χωριό να ζωντανεύει ξανά»
Η Εύη Μωραϊτίδου, πρόεδρος στο Εθνικό Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού, φιλοξένησε το Gazzetta στις εγκαταστάσεις του και με αφορμή τα εγκαίνια και την επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου, η «ασημένια» ολυμπιονίκης της υδατοσφαίρισης το 2004, εξέφρασε τις σκέψεις της συνολικά για τον Ολυμπιακό Χωριό.
Στις παρυφές της Πάρνηθας και δίπλα στο σημείο από όπου άρχισε η κατασκευή του Αδριάνειου Υδραγωγείου, η περιοχή πριν από 21 χρόνια έσφυζε από ζωή. Το νεότευκτο τότε Ολυμπιακό Χωριό και οι αθλητικές εγκαταστάσεις στους Θρακομακεδόνες, αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Μετά το τέλος των Αγώνων, τα διαμερίσματα δόθηκαν για κατοίκηση, ο καιρός πέρασε, ήρθαν τα χρόνια της κρίσης, οι αθλητικές εγκαταστάσεις αν και λειτουργούσαν, αφέθηκαν στην τύχη τους, ο οικισμός του Ολυμπιακού Χωριού ξεχάστηκε. Σήμερα, 21 χρόνια μετά κάτι αχνοφαίνεται μέσα από την περίοδο της λήθης. Η ανακατασκευή του κολυμβητηρίου και τα εγκαίνιά του από τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Γιάννη Βρούτση, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις 12 Μαρτίου, αποτελούν αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών και συνεργασιών ανάμεσα στην Επιτροπή Διοίκησης του Εθνικού Αθλητικού Προπονητικού Κέντρου Ολυμπιακού Χωριού και τους αρμόδιους φορείς.
Μια ολυμπιακή εγκατάσταση του «Αθήνα 2004» επαναλειτουργεί, ένα μήνυμα πως σε αυτή τη χώρα των μυριάδων προβλημάτων, εφόσον θέλουμε και υπάρξει βούληση, πολλά όμορφα μπορούν να γίνουν. Ξεχωριστή υπερηφάνεια την ημέρα εγκαινίων θα ένιωθε η Εύη Μωραϊτίδου, από τη θέση της προέδρου στο Εθνικό Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού. Μέλος της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η Εύη Μωραϊτίδου είχε την ευτυχία να ζήσει τις πρωτόγνωρες εμπειρίες στο Ολυμπιακό Χωριό και τώρα από μια θέση ευθύνης προσπαθεί να πραγματοποιήσει άλλους στόχους. Το νέο ανοικτό κολυμβητήριο είναι ένα σπουδαίο βήμα κι επειδή οι εξελίξεις μας πρόλαβαν, το κολυμβητήριο από την Τετάρτη 2 Απριλίου θα είναι στη διάθεση -αρχικά- για το κοινό. Τo Gazzetta βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού, με συνοδό την Εύη Μωραϊτίδου περπάτησε στο στάδιο του στίβου, στα δύο κλειστά γυμναστήρια και στην ολόφρεσκη εγκατάσταση με το μπαλόνι, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να αξιοποιηθεί. Συζητήσαμε με την «ασημένια» Ολυμπιονίκη κι αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών για τις σκέψεις της, τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν, μα κυρίως για το όραμά της γι αυτή την κοινότητα των 10.500 ανθρώπων που ζουν στο Ολυμπιακό Χωριό.
«Κολυμπώντας με τον Φελπς»
- Να πάμε πίσω στο χρόνο, στο 2004, τι αναμνήσεις έχεις από αυτούς τους χώρους εδώ;
«Οι αναμνήσεις είναι μοναδικές για κάθε αθλητή που παίρνει μέρος σε Ολυμπικούς Αγώνες, είναι η ύψιστη τιμή και ήμασταν τυχεροί που σαν ομάδα έτυχε να βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή φουρνιά και να πάρουμε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στη χώρα μας, ο συνδυασμός ήταν μοναδικός».
- Πώς είναι ο χώρος του Ολυμπιακού Χωριού σε σχέση με το τι συναντήσατε τότε;
«Τα κτίρια είναι σχεδόν τα ίδια, ο περιβάλλον χώρος τώρα είναι πιο πράσινος. Είναι μεγάλη η συγκίνηση, όταν μπαίνεις σε ένα Ολυμπιακό Χωριό και είσαι δίπλα σε κορυφαίους αθλητές, για την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών τότε ήταν η πρώτη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς, να συναντάς μεγάλους αθλητές από όλα τα αθλήματα, να βλέπεις κόσμο, τους εκπληκτικούς εθελοντές. Θυμάμαι στο εστιατόριο, να βρισκόμαστε μαζί σε αθλητές κι αθλήτριες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, να συναναστρέφεσαι μαζί τους, η μίξη των λαών, των πολιτισμών, ήταν μοναδική εμπειρία, κάτι που διηγούμαι σήμερα στα παιδιά που βλέπουμε στα σχολεία, όταν μιλάμε για τα θέματα της ολυμπιακής παιδείας. Η ατμόσφαιρα, οι φιλίες που δημιουργούνται μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό είναι ένα γεγονός που κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάτι το ξεχωριστό».
- Υπάρχει μια πιο έντονη ανάμνηση από την παραμονή στο Ολυμπιακό Χωριό;
«Ναι, η πισίνα το 2004 ήταν προπονητήριο κυρίως για τους κολυμβητές, για τις δικές μας προπονήσεις κυρίως πηγαίναμε στο ΟΑΚΑ ή χρησιμοποιούσαμε τα κολυμβητήρια στη Μεταμόρφωση ή στο Χαλάνδρι. Όμως θυμάμαι μια από τις ελάχιστες προπονήσεις σε αυτό, κολυμπούσαμε και δίπλα μας βλέπαμε έναν που κολυμπούσε πάρα, μα πάρα πολύ γρήγορα, ήταν ο Μάικλ Φελπς».
«Τα θέματα ασφάλειας ήταν το Άλφα και το Ωμέγα, για να δοθούν οι αδειοδοτήσεις»
- Τα διαμερίσματα που φιλοξένησαν τους αθλητές, δόθηκαν για κατοίκηση το 2006. Το στάδιο του στίβου, τα δύο κλειστά γυμναστήρια, το κολυμβητήριο και τα γήπεδα τένις είχαν κατασκευαστεί για τις ανάγκες του Ολυμπιακού Χωριού. Μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων και των Παραολυμπιακών Αγώνων, ήρθε η παύση λειτουργίας του κολυμβητηρίου, οι άλλοι χώροι ήταν προς χρήση αυτά τα χρόνια;
«Ναι, για προπονήσεις τοπικών συλλόγων, αλλά και για αναψυχή, απλά παραμελήθηκαν στο θέμα της συντήρησης, υπήρξαν θέματα με την πυρασφάλεια, αλλά όλα αυτά τακτοποιήθηκαν, γιατί το ιδιοκτησιακό καθεστώς από καιρό σε καιρό περνούσε σε διάφορους φορείς. Το Ολυμπιακό Χωριό ανήκε στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, με σκοπό να δοθούν τα κτίρια, το 2012 ο Οργανισμός εντάχθηκε στον τότε ΟΑΕΔ κι από το 2019 οι αθλητικές εγκαταστάσεις πέρασαν με χρησιδάνειο για 99 χρόνια στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Τον Δεκέμβριο του 2021 συστάθηκε η πρώτη Επιτροπή Διοίκησης του Εθνικού Αθλητικού και Προπονητικού Κέντρου του Ολυμπιακού Χωριού, με πρώτο πρόεδρο τον Πέτρο Γαλάνη, αφού συστάθηκε πρώτα το νομικό πρόσωπο. Ενδιάμεσα, από τον Σεπτέμβριο του 2020, υπήρξε μια επιτροπή διαχείρισης, ορισμένη από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, τον κύριο Αυγενάκη».
- Ποιες ήταν οι κύριες προτεραιότητές σας;
«Η ασφάλεια ήταν το Άλφα και το Ωμέγα, κι όταν λέμε ασφάλεια εννοούμε τα πάντα, για να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις. Δηλαδή υπήρχαν προβλήματα με την πυρασφάλεια, με την προσβασιμότητα, τα κλειστά γυμναστήρια δεν είχαν πρόσβαση από τις κερκίδες στην έξοδο κινδύνου, έπρεπε αρχικά να τακτοποιηθούν αυτά τα θέματα και σιγά σιγά, βήμα με το βήμα ακολούθησαν τα θέματα της συντήρησης. Σήμερα είναι πλήρως αδειοδοτημένες όλες οι εγκαταστάσεις, ακόμα και το μοντελοδρόμιο και ο χώρος του πετάνκ (εδαφοσφαίριση)».
- Η ανακατασκευή του κολυμβητηρίου πότε ολοκληρώθηκε;
«Τελείωσε τον Ιούνιο του 2024, άλλαξαν τα πλακάκια, απαιτήθηκε να γίνει νέα εγκατάσταση στο μηχανοστάσιο, η εσωτερική κι εξωτερική συντήρηση του κτιρίου που προϋπήρχε, ο εξοπλισμός της πισίνας είναι καινούργιος, οι διαδρομές, τα τέρματα υδατοσφαίρισης, έπρεπε να ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες προκειμένου να υπάρξει η αδειοδότηση και να ακολουθήσουν τα εγκαίνια. Η ανακατασκευή του κολυμβητηρίου και η κατασκευή της εγκατάστασης με το μπαλόνι έγιναν από τη LAMDA Development, στα αντοποδοτικά των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, η ανακατασκευή του κολυβμητηρίου στοίχισε 600.000 ευρώ και η κατασκευή της εγκατάστασης στο μπαλόνι 550.000 ευρώ. Το μπαλόνι είναι ολοκαίνουργιο, η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 και η αδειοδότησή του δόθηκε τον Μάρτιο του 2024, κατασκευάστηκε σε αντικατάσταση του πολυδύναμου κέντρου του Αγίου Κοσμά, για να φιλοξενήσει τις Ομοσπονδίες πάλης, τζούντο και πυγμαχίας, αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Το κλειστό γυμναστήριο έγινε αλλαγή στο παρκέ, τοποθετήθηκε νέος φωτισμός, χρησιμοποιείται από την εθνική ομάδα φούτσαλ (ποδόσφαιρο σάλας), την ομάδα βόλεϊ γυναικών της ΑΕΚ, φιλοξενεί επίσης αγώνες της ΕΣΚΑ, πλέον υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη χρήση του από την ομοσπονδία μπάσκετ κι επειδή τα κλειστά είναι δύο, χρησιμοποιούνται επίσης και για άλλες δραστηριότητες, όπως ο αερομοντελισμός κλειστού χώρου, τη γυμναστική».
- Στον κόσμο υπήρξε η εικόνα της εγκατάλειψης, έχετε την ίδια άποψη;
«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αυτή η εντύπωση, γιατί οι εκάστοτε δημοτικές αρχές δεν το περιποιήθηκαν. Στόχος μας είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις να προχωρήσουν, όπως εξήγγειλε ο υπουργός και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ήρθε στα εγκαίνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση για την τιμή που μου έκανε να με τοποθετήσει στη θέση της προέδρου και τον πρωθυπουργό που παρέστη στα εγκαίνια, γιατί έδειξε τη σημαντικότητα της αθλητικής εγκατάστασης, όχι μόνο ήταν ένα κολυμβητήριο που άνοιξε ύστερα από καιρό, γιατί ήταν μια ολυμπιακή εγκατάσταση που επαναχρησιμοποιείται μετά από τόσα χρόνια. Είναι μια σημαντική εγκατάσταση, γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε το πόσημο, το Ολυμπιακό Χωριό είναι το πόσημο και πρέπει να ξαναγίνει.
Μεγάλη προτεραιότητα ήταν η επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου. Θέλουμε το κολυμβητήριο να είναι ανοικτό σε όλη τη διάρκεια του χρόνου κι όχι μόνο το καλοκαίρι. Όπως εξήγγειλε ο κύριος Βρούτσης, άμεσα θα γίνει αγορά νέων χρονομέτρων για τα κλειστό, των καλυμμάτων για το κολυμβητήριο, προκειμένου να σκεπάζουμε το νερό το βράδυ και να μην έχουμε απώλεια της θερμοκρασίας. Επιπλέον να αναβαθμίσουμε τα αποδυτήρια, να τα κάνουμε πιο σύγχρονα, να έχουν ακόμα καλύτερη πρόσβαση για Α.με.Α. και παιδιά».
«Θέλουμε να φτιάξουμε πράγματα στο Ολυμπιακό Χωριό και για τους κατοίκους του»
- Ποιο είναι το όνειρό σας;
«Ως πρώτη κάτοικος μαζί με τους υπόλοιπους αθλητές που μπήκαμε στο Ολυμπιακό Χωριό και το έχω ζήσει από τη γέννησή του, νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ ξανά από μια διοικητική θέση, σε όσον αφορά το αθλητικό κέντρο, παρόλα αυτά θα ήθελα να δω όλο το Ολυμπιακό Χωριό να αναβιώνει και ως αρχιτέκτων θα ήθελα ξανά να δω εδώ τον χώρο ζωντανό και οι κάτοικοι θα το ήθελαν. Θέλουμε δίπλα μας τους κατοίκους, θέλουμε το Ολυμπιακό Χωριό να αποκτήσει ξανά την αναγνωρισιμότητά του.
Να γίνονται αθλητικές δράσεις. Θέλουμε να φτιάξουμε πράγματα στο Ολυμπιακό Χωριό και για τους κατοίκους του, που φθάνουν στους 10.500 κι όχι απλά να περιοριστούμε στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Έχουμε κάνει βήματα, άνοιξε το κολυμβητήριο κι αυτό για εμάς είναι κάτι πολύ σημαντικό, για μένα ήταν η μεγάλη προτεραιότητα. Συνολικά οι εγκαταστάσεις χρειάζονται συντήρηση και αναβάθμιση, δεν το συζητάμε, αλλά μεγάλη προτεραιότητα ήταν η επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα κι αναφέρομαι στο θέμα της συντήρησής του, γιατί είναι μια εγκατάσταση που απαιτεί κόστος για τη θέρμανση του νερού, που γίνεται με φυσικό αέριο, γενικά αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα κολυμβητήρια σε όλη την Ελλάδα και δη τα ανοικτά. Στόχος μου είναι το κολυμβητήριο να είναι ανοικτό και λειτουργικό σε όλη τη διάρκεια του χρόνου κι όχι μόνο το καλοκαίρι».
«Διεκδικήσαμε και πήραμε το 4ο Ετάπ του ΔΕΗ Tour Of Hellas»
- Στο πλαίσιο των αθλητικών δράσεων, στο Ολυμπιακό Χωριό θα γίνει το Σάββατο 5 Απριλίου ο τερματισμός στο 4ο Ετάπ, του «βασιλικού» ετάπ, του φετινού ΔΕΗ Tour Of Hellas
«Ο φορέας μας εδώ και δύο χρόνια είχε προτείνει στη Cycling Greece να έρθει ένα ετάπ στο Ολυμπιακό Χωριό, καταφέραμε να τους πείσουμε, γιατί θέλουμε να αναβιώσουμε την περιοχή. Θα γίνει μέσα στην καρδιά του Ολυμπιακού Χωριού, θα έρθει πολύς κόσμος, θα διαφημιστεί και θα ακουστεί ξανά το Ολυμπιακό Χωριό, θα αποκτήσει ξανά διεθνή χαρακτήρα για πρώτη φορά μετά το 2004 κι από μόνο του αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τον Δήμο Αχαρνών και για εμάς.
Ο τερματισμός θα γίνει στην πλατεία Ολυμπιονικών, που ήταν εγκαταλελειμμένη, δραστηριοποιήθηκε και ο Δήμος λόγω του γεγονότος, τον κινητοποιήσαμε κι εμείς να προχωρήσει σε έργα ανακατασκευής της πλατείας, να διορθώσει τις ατέλειες. Προτείναμε να γίνει κι ενας ποδηλατόδρομος, πέριξ των αθλητικών εγκαταστάσεων, το ζητήσαμε από τον Δήμο, γιατί υπάρχουν οι προδιαγραφές, θα ήταν κάτι υπέροχο και με αφορμή τον τερματισμό του ετάπ, να υπάρξει μετά κι ένα τέτοιο έργο που θα μείνει στο Ολυμπιακό Χωριό».