Απολογιστική εκδήλωση της Ε.Π.ΑΘΛ.Α.: Στις 11 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τύπου του ΟΑΚΑ εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού όπου παρουσιαστηκε απο τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού και Πρόεδρο της Ε.Π.ΑΘΛ.Α, Ολυμπιονίκη υδατοσφαίρισης Γιώργο Μαυρωτά παρουσία του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, ο απολογισμός των δράσεων της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.) για το 2024.
«Η ΕΠΑΘΛΑ παράγει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, που αποδεικνύουν την πρόοδο της Ελλάδας στην καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων» τόνισε μεταξύ άλλων κ. Βρούτσης χαιρετίζοντας την εκδήλωση. Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο Διευθυντής του γραφείου του υπουργού Θεοδόσης Αθανασάς, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού της Κύπρου (ΕΔΠΑ), ο Ευθύμιος Ευθυμίου, ενώ από τους φορείς της ΕΠΑΘΛΑ, τοποθετήθηκαν η Αναπληρώτρια Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάγκου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων Δημήτρης Ντζανάτος και ο Αθλητικός Εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος.
Παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες και τα επιτεύγματα της πλατφόρμας στην προώθηση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της δίκαιης άθλησης, ενισχύοντας το αθλητικό οικοσύστημα της χώρας. Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα για την προστασία του αθλητισμού από φαινόμενα διαφθοράς και κακοποίησης, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για αθλητές και φιλάθλους. Επίσης παρουσιάστηκαν οι απαντήσεις της αθλητικής κοινότητας σε εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο για τη χειραγώγηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφορά σε θέματα χειραγώγησης και πραγματοποιείται μέσω ερωτηματολογίου σε αθλητές, προπονητές και διαιτητές ομαδικών αθλημάτων. Το ερωτηματολόγιο περιείχε ερωτήσεις σχετικά με το επίπεδο γνώσεων στο πρόβλημα της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και την αντιμετώπισή του, τις προσωπικές εμπειρίες σχετικά με το ζήτημα και τη γνώμη τους για την ΕΠΑΘΛΑ.
Ειδικότερα, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι απαιτείται περαιτέρω ενημέρωση σε θέματα αντιμετώπισης της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων στην αθλητική κοινότητα. Υπάρχει θετική άποψη για το έργο της ΕΠΑΘΛΑ η οποία -στα 4 χρόνια λειτουργίας της- «κτίζει» εμπιστοσύνη στον αθλητικό κόσμο. Η βελτίωση των αμοιβών και γενικά των συνθηκών εργασίας καθώς και η παραδειγματική τιμωρία σε παραβάσεις που αφορούν στη χειραγώγηση, είναι ζητήματα που (όπως προκύπτει από τις απαντήσεις) δρουν αποτρεπτικά στη χειραγώγηση αγώνων. Παράλληλα διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις για τα θέματα αντιμετώπισης του φαινομένου.
Στο θέμα των προσωπικών εμπειριών είναι αξιοσημείωτο ότι περίπου 1 στους 10 απάντησε ότι έχει συμμετάσχει σε παιχνίδι που θεωρεί ότι ήταν «στημένο» (αξιοσημείωτο είναι πως, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 19% όταν αναφερόμαστε σε απαντήσεις που δόθηκαν μόνο από αθλητές και αθλήτριες) ενώ ένα 3% απάντησε ότι είχε εμπειρία προσέγγισης προκειμένου να συμμετάσχει σε χειραγώγηση αγώνα. Το ερωτηματολόγιο θα μείνει ανοικτό ως 31/12/24 προκειμένου και άλλοι, κυρίως αθλητές, να συμμετάσχουν σε αυτό μέσω των συνδέσμων τους.
Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το ερωτηματολόγιο και διατυπώθηκε η άποψη ότι αποτελεί μια εξαιρετική βάση εκκίνησης μελέτης τέτοιων ζητημάτων για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό στη χώρα μας και στο μέλλον θα πρέπει να επαναληφθεί και να εμπλουτισθεί.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) ο οποίος διατηρεί σύμφωνο συνεργασίας με την Ε.Π.ΑΘΛ.Α., εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από την Πρόεδρο Βούλα Ζυγούρη (Ολυμπιονίκη πάλης) και την Αντιπρόεδρο Εύη Μωραϊτίδου (αργυρή Ολυμπιονίκη υδατοσφαίρισης). Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλλήνων Ολυμπιονικών Κωφών οι κκ Χάρης Γιαννόπουλος (Πρόεδρος), Τάκης Κορδονούρης (Γεν. Γραμματέας) και Βασιλική Δημοπούλου (τεχνική σύμβουλος στίβου), ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης, ο Αντιπροέδρος της ΕΠΕ Θανάσης Τσιβιλής, εκπρόσωποι ομοσπονδιών, συλλόγων, εταιρειών παιγνίων, του ΟΠΑΠ, της Ελληνικής Αστυνομίας κ.α.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών ευχαριστεί πολύ τα μέλη του που συμμετείχαν ενεργά στο εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο της Ε.Π.ΑΘΛ.Α για την χειραγώγηση.
Γ.-Μαυρωτάς-Απολογισμός-δράσης-ΕΠΑΘΛΑ-2024