Ψηφιοποίηση αρχείου Πετραλιά – πρώτη ενημέρωση

Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο Coral στο Παλαιό Φάληρο πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια ενημέρωση σχετικά με την ψηφιοποίηση & τεκμηρίωση του ιστορικού, πολιτιστικού και αθλητικού αρχείου της οικογένειας Πετραλιά. Το αρχείο αναδεικνύει μέσω πηγών την συνεισφορά της οικογένειας Πετραλιά στην σύγχρονη ιστορία της  χώρας μας.

Το έργο ζωής της Φάνης Πάλλη- Πετραλιά  έλαβε σάρκα και οστά χάρη στην άοκνη και εντατική προσπάθεια της  άξιας εγγονής του πρώτου βουλευτή Ηλείας εξαιρετικού Θάνου Πετραλιά,  στον οποίο ανήκει το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου.

Η συνεισφορά της οικογένειας Πετραλιά είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ιστορία του τόπου μας, για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Το Αρχείο Πετραλιά περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό, άνω των 8,5 χιλιάδων, τεκμηρίων ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, στη μεγάλη τους πλειοψηφία μοναδικών και στο σύνολό τους εξαιρετικά σπάνιων. Τα τεκμήρια αφορούν όλη την περίοδο δραστηριοποίησης της σημαντικής πολιτικής Οικογένειας Πετραλιά, από την έναρξη της ίδρυσης του Νέου Ελληνικού Κράτους μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα τεκμήρια που αφορούν την περίοδο 1912-1922 και του Μεσοπολέμου, την πρώτη μεταπολεμική περίοδο αλλά και μεταγενέστερα.

Αναμένουμε με αγωνία την ολοκλήρωση του Αρχείου, που θα είναι προσβάσιμο σε όλους, με ψηφιακή απεικόνιση των τεκμηρίων αλλά και με εκπαιδευτικό πρόγραμμα! Σπουδαίο έργο προς αξιοποίηση από τα σχολεία και τους αθλητικούς συλλόγους.

Μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων, στην παρουσίαση παρευρέθησαν, η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου κ. Ντόρα Πάλλη, η Πρόεδρος του αθλητικού σωματείου Α.Σ.ΑΡΙΑΔΝΗ και Ειδ. Γραμματέας της “Παναθηναϊκής” ΠΟΓ κ. Έφη Μπούνα. Εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κκ. Βούλα Ζυγούρη και Εύη Μωραϊτίδου αντίστοιχα.

Συγχαρητήρια για το σπουδαίο έργο της Υπουργού και την εξαιρετική παρουσίαση από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νίκο  Αναστασόπουλο και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνο Γεωργιάδη.