Στην Σύρο ο Γιάννης Βρούτσης για τον Άγιο Νικόλαο – Μαζί του η Εύη Μωραϊτίδου

Ο Αν. Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, συνοδευόμενος από την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ), αργυρή Ολυμπιονίκη υδατοσφαίρισης Εύη Μωραϊτίδου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Σύρο, την Τρίτη και την Τετάρτη, 5 και 6 Δεκεμβρίου 2023.

Ο κ. Βρούτσης παρέστη ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου του Νησιού, Αγίου Νικολάου στην Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον ομώνυμο Ιερό Ναό. Η τελετή έλαβε χώρα προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύρου – Τήνου -Άνδρου – Κέας – Μυκόνου – Μήλου – Σερίφου – Σίφνου – Κιμώλου – Κύθνου – Φολεγάνδρου και Σικίνου κ. Δωρόθεου Β΄ και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ.

 

Επίσης, τόσο ο Υπουργός όσο και η κα Μωραϊτίδου παρευρέθησαν στην προγραμματισμένη Λιτανεία της Ιερής Εικόνας του Αγίου Νικολάου, ενώ στη συνέχεια ο κ Βρούτσης συμμετέχει στη ρίψη στεφάνων στη θάλασσα, στη μνήμη των πνιγέντων ναυτικών.

Η επίσκεψη του κ. Βρούτση στη Σύρο συνοδεύτηκε από μία σημαντική ανακοίνωση αθλητικού περιεχομένου και η οποία θα αφορά το νησί της Σύρου. Ειδικότερα: Ο κ. Βρούτσης μπροστά από την προτομή του Δημητρίου Βικέλα (καταγόμενου εκ Σύρου 1ου Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής), εξήγγειλε την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να θεσμοθετήσει εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης αφιερωμένες στον Βικέλα που θα τελούνται κάθε Ολυμπιακή χρονιά.

Στην δήλωσή του ο Υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:  « … ως Ελληνική κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει εδώ στη Σύρο, κάθε φορά που έχουμε Ολυμπιακή χρονιά την άνοιξη, να διεξάγεται εδώ στην Σύρο μία μεγάλη γιορτή ιστορικής μνήμης, παρακαταθήκης στον Δημήτρη Βικέλα, στον άνθρωπο ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στους 1ους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν αποφασίστηκε να γίνουν στην πατρίδα μας την Ελλάδα.

Αυτή η απόφαση υιοθετείται πλήρως από το Υπουργείο Αθλητισμού και έτσι λοιπόν την άνοιξη κάθε Ολυμπιακού έτους θα πραγματοποιούμε εδώ στη Σύρο μια μεγάλη γιορτή που θέλουμε να γίνει και θεσμός. Μια γιορτή ιστορικής μνήμης αφιερωμένη στον Δημήτρη Βικέλα, στον άνθρωπο  ο οποίος αφιέρωσε την ζωή του στο Ολυμπιακό κίνημα, στον 1ο Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακή Επιτροπής. Έναν Πρόεδρο ο οποίος μαζί με τον Φιλέλληνα Κουμπερτέν, πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν οι νεότεροι Ολυμπιακοί αγώνες εδώ στην Ελλάδα. …..

Είναι μια σημαντική στιγμή για την Σύρο, για τις Κυκλάδες και την Ελλάδα που θα κρατήσει άσβεστη την ιστορική μνήμη. Γιατί πρέπει εμείς οι Έλληνες να κρατάμε ζωντανή αυτή τη μνήμη των προγόνων μας οι όποιοι κατάφεραν, δημιούργησαν και έφτιαξαν τους 1ους Ολυμπιακούς Αγώνες στη χώρα μας.  ….

Εδώ που γεννήθηκε ο αθλητισμός, οι αθλητικές αξίες και τα αθλητικά οράματα που μας κάνουν υπερήφανους ως Έλληνες, που μας κάνουν υπερήφανους να λέμε κάθε φορά που είμαστε στο εξωτερικό την καταγωγή μας. … Αυτή την περηφάνια θα την κάνουμε πράξη εδώ στη Σύρο. Εδώ που γεννήθηκε ο Δημήτρης Βικέλας».

Κατά την επίσκεψή του στο νησί ο Υπουργός, συνοδευόμενος πάντα από την Αντιπρόεδρο του ΣΕΟ επισκέφτηκε τα γραφεία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ) Κυκλάδων  ενώ συναντήθηκε με εκπροσώπους αθλητικών Σωματείων του νησιού στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.

Στις συναντήσεις αυτές παρουσίασε τους άξονες και ανέλυσε το περιεχόμενο του προγράμματος αναμόρφωσης της αθλητικής νομοθεσίας «Κούρος», της ηλεκτρονικής εφαρμογής «e-kouros». Επίσης, εξέθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σχετικά με τον σχολικό και τον πανεπιστημιακό αθλητισμό και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στον μαζικό αθλητισμό. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση στον αθλητισμό.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Εύη Μωραϊτίδου, εκπροσωπώντας τον ΣΕΟ, τόνισε στην τοποθέτησή της την σημαντικότητα της εκδήλωσης τιμής και ιστορικής μνήμης προς τιμήν του Δημητρίου Βικέλα για τον τόπο καταγωγής του αλλά και για την Ελλάδα λέγοντας: «… για να προχωράμε μπροστά πρέπει να τιμούμε την ιστορία μας. Αν δεν το κάνουμε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Ως Ολυμπιονίκης και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών εκφράζω τις ευχαριστίες όλων των Ολυμπιονικών για την πρωτοβουλία αυτή».

Στην συνέχεια, μεταφέροντας μέρος της προσωπικής της εμπειρίας από την αθλητική καριέρα της στους παρισταμένους τόνισε: «… ξεκίνησα από πάρα πολύ μικρή ηλικία και δοκίμασα διαφορά αθλήματα: στίβο, τένις, κολύμπι και κατέληξα στο πόλο. Το βασικότερο μάθημα που πήρα είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείπω την προσπάθεια! Έπρεπε πάντα αποδίδω το 100% σε κάθε προπόνηση για να μπορώ να αποκομίσω στο τέλος το αποτέλεσμα: να γίνω Ολυμπιονίκης. Όμως ακόμα και αν δεν γινόταν αυτό, πιστεύω ότι η όλη πορεία προς αυτό είναι το σημαντικότερο δώρο που μπορεί να πάρει ένα παιδί από τον αθλητισμό. Η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει για να γίνεται καλύτερος κάθε μέρα!…»

 

Στο διήμερο της επίσκεψης, ο κ. Βρούτσης θα είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με φίλους και κατοίκους του νησιού.