Παγκόσμια Μέρα Λευκού Μπαστουνιού 2022

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα, για πρώτη φορά συνδιοργάνωσαν το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022  ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας “Λευκού Μπαστουνιού” την δράση ευαισθητοποίησης με τίτλο: «Έλα στη θέση μου: 1ο Blind Guide Καλλιθέας», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την διασφάλιση του δικαιώματος των ατόμων με οπτική αναπηρία (ΑμεΟΑ) ανεξάρτητη διαβίωση. Η ανωτέρω βιωματική δράση περιελάμβανε βάδην με καλυμμένα τα μάτια, χρήση λευκού μπαστουνιού και βοηθούς-συνοδούς και άσκηση με καλυμμένα τα μάτια υπό την καθοδήγηση ειδικευμένου γυμναστή. Απέβλεπε στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης από τους συμμετέχοντες, τέθηκε υπό την αιγίδα Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Δήμου Καλλιθέας και αφιερώθηκε στην μνήμη του Αλέξανδρου Νικολαΐδη.

“… αποχαιρετούμε τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη και αφιερώνουμε στην μνήμη του την δράση «έλα στη θέρη μου», δράση ευαισθητοποίησης σε άτομα με αναπηρία που συνδιοργανώσαμε με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών η οποία σημειολογικά, συνέπεσε με την ημέρα της κηδεία του. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους με δράσεις όπως ήθελε ο Αλέξανδρος. Να μην σταματήσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία στα δύσκολα και να της ανταποδώσουμε όλα όσα μας έχει προσφέρει…” δήλωσε μεταξύ άλλων στα ΜΜΕ η Πρόεδρος του ΣΕΟ Βούλα Ζυγούρη.

Κατά τη διαδικασία, η διαδρομή που κλήθηκαν να διανύσουν οι συμμετέχοντες ξεκίνησε από τις εγκαταστάσεις του ΚΕΑΤ (Ελ. Βενιζέλου 210, Καλλιθέα), έφτασε μέχρι την οδό Κρέμου και επιστροφή πάλι πίσω στο ΚΕΑΤ, όπου και έγινε η σχετική απονομή μεταλλίων συμμετοχής. Παράλληλα, στον προαύλιο χώρο του ΚΕΑΤ, έλαβαν χώρα για το κοινό γυμναστικές ασκήσεις προσαρμοσμένες για τα άτομα με οπτική αναπηρία, με την εποπτεία των γυμναστών του ΚΕΑΤ και του 1ου Κ.Δ.ΑΠ. ΜΕΑ «Μπέτυ Λεωτσάκου» και των Ολυμπιονικών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) και Ολυμπιονίκης Πάλης, κα Βούλα Ζυγούρη, ο Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου, η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, κα Τόνια Αντωνίου, η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νοτίου Τομέα, κα Δήμητρα Νάνου, καθώς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Γεώργιος Βλάχος,  ως εκπρόσωποι του Περιφερειάρχη Αττικής, η Γενική Γραμματέας της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Ελλάδος και Τομεάρχης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας κα Ντόρα Πάλλη, ο Δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας, κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου, ο Αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας Καλλιθέας, κ. Γεώργιος Καλαμπαλίκης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Γαϊτάνης, ο Γραμματέας Ατόμων με Αναπηρία της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κ. Λολίτσας, και η Αναπληρώτριά του, κα Έλσα Καραγεώργου, ο κ. Χρήστος Παπούλιας, υπεύθυνος εκπαίδευσης και εκπρόσωπος του Ε.Ο.ΚΑ.Ν., ο κ. Δημήτρης Σηφάκης, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Μέλος του Δ.Σ. του Κ.Ε.Α.Τ., ο κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπάθειας, κ. Στρατής Χατζηχαραλάμπους, εκπρόσωπος του Π.Σ.Τ. στο Δ.Σ. του ΚΕΑΤ και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Στερεάς Ελλάδας, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΑΤ κα Π. Σακελλαριάδου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Καλλιθέας, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) και αργυρή Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης, κα Εύη Μωραϊτίδου, η αργυρή Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης, κα Γεωργία Ελληνάκη, η Ολυμπιονίκης Τζούντο, κα Μαρία Καραγιαννοπούλου, η Ολυμπιονίκης Άρσης Βαρών, κα Χριστίνα Ιωαννίδη, η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Άρσης Βαρών και Α΄  Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, κα Άννα Στρούμπου, ο Ειδικός Γραμματέας Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, κ. Φώτης Καϋμενάκης, η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την προώθηση της Κρητικής Διατροφής  κα Υρώ Δασκαλάκη, ο διευθυντής πωλήσεων της NOVA Real Estate κ. Βασίλης Βαβυλουσάκης, πλήθος κόσμου καθώς και σπουδαστές και μαθητές από τα γειτονικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη όχι μόνο της σημασίας της προσβασιμότητας στον αστικό ιστό, αλλά και της εκπαίδευσης στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον πρωτεύοντα ρόλο της αυτόνομης και ανεξάρτητης διαβίωσης στο σπίτι, το σχολείο, τη δουλειά και τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Στην δράση συμμετείχε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα BeActive που προσέφερε εξειδικευμένο αθλητικό υλικό το οποίο μετά το τέλος της δράσης προσφέρθηκε στο ΚΕΑΤ για την κάλυψη των αναγκών του.

Ευχαριστούμε τις επιχειρήσεις Σκλαβενίτης, ΕνΖύμω και Σόβολος για την προσφορά κερασμάτων και σνακ και τον Όμιλο Μητροπολιτικού –  ΑΚΜΗ για την φωτογραφική και βιντεοσκοπική κάλυψη από τους σπουδαστές τους:  κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο (videographer),  κα. Φανή Μαρουφίδου (Φωτογράφο) και κα. Ροζάνα (Φωτογράφο).