ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (Α’ ΜΕΡΟΣ)

 

Με απόφαση του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας και του Προέδρου της ΔΟΕ, η πρώτη αναβολή σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων σε καιρό ειρήνης είναι πια γεγονός!

Υπό τις παρούσες συνθήκες πανδημίας εξαιτίας της πρωτοφανούς και απρόβλεπτης εξάπλωση του ιού Covid-19, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 αναβάλλονται μέχρι και το καλοκαίρι του 2021. Παρότι θα διεξαχθούν ένα χρόνο αργότερα όπως διευκρινίστηκε, θα συνεχίσουν να έχουν την επωνυμία «Τόκιο 2020» για λόγους συμβολικούς αλλά και χορηγικούς.

Οι Ολυμπιονίκες μας απαντούν στις παρακάτω ερωτήσεις, μεταφέροντάς μας τον παλμό των εξελίξεων.

  1. Τι συναισθήματα σας δημιουργεί η πρώτη αναβολή Ολυμπιακών Αγώνων σε καιρό ειρήνης;
  2. Πιστεύετε οτι ήταν μονόδρομος αυτή η εξέλιξη;
  3. Θα είναι πλήγμα για τον ελληνικό πρωταθλητισμό η αναβολή;

 

Εύη Μωραϊτίδου, Αργυρή Ολυμπιονίκης πολίστριά μας και νέα Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών: «Η απόφαση δείχνει υπευθυνότητα»

1. «Η αναβολή του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν πλέον όλες οι χώρες. Σίγουρα αυτό σε κάνει να νιώθεις ανησυχία για την επόμενη μέρα. Όμως πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι κι αισιόδοξοι ότι όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε αυτή την απειλή».

2.«Έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση παγκοσμίως ναι. ΔΟΕ και οργανωτική επιτροπή του Τόκιο, με την από κοινού δύσκολη απόφαση που έλαβαν, έδειξαν υπευθυνότητα, δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία όλων των εμπλεκομένων στους αγώνες».

3. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι αθλητές είναι πότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν κανονικά τις προπονήσεις τους, πότε θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν αγώνες. Όσοι δεν έχουν πάρει πρόκριση αναμένουν πότε θα γίνουν τα προολυμπιακά τουρνουά. Βέβαια αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα υπάρχει πρόβλημα. Τι θα γίνει με τα πρωταθλήματα; Πως θα λειτουργήσουν οι ομάδες; Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους.

 

 

Δημήτρης Μούγιος, Αργυρός Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας: «Μονόδρομος η αναβολή των Ολυμπιακών του 2020»

1. «Η αναβολή των ολυμπιακών αγώνων ήταν επιβεβλημένη, καθώς η εκτίμηση για την εξάπλωση αλλά και για την διάρκεια της πανδημίας είναι ασαφής. Η ΔΟΕ λοιπόν καλά έκανε και ανέβαλε τους Ολυμπιακούς αγώνες μέχρι να ξέρει με σιγουριά που θα φτάσει όλο αυτό με τον κορωνοϊό. Τα συναισθήματα σαν θεατής και λάτρης των σπορ είναι ανάμικτα καθώς η κατάσταση φαίνεται πως είναι σοβαρή προς το παρόν από τη μια, αλλά υπάρχει αισιοδοξία πως τα πράγματα θα πάνε σύντομα καλά και το θέαμα θα λυθεί σχετικά σύντομα.

Σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση ενός από τους αθλητές που ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς το 2020. Δηλαδή φαντάσου να έχεις καταφέρει να φέρεις σε περάς όλη την ολυμπιακή προετοιμασία και ξαφνικά να πρέπει να κανείς άλλον έναν χρόνο υπομονή και να πας τον προγραμματισμό ακόμα πιο μακριά. Είναι κάτι πολύ αποθαρρυντικό και δύσκολο».

2. «Σίγουρα είναι μονόδρομος γιατί κανένας δεν θέλει πρώτον, να ρισκάρει την υγεία των αθλητών αλλά και των θεατών και δεύτερον, κανένας δεν θέλει να ρισκάρει και την επιτυχία των Ολυμπιακών αγώνων. Από τη στιγμή που η Ολυμπιακή ομάδα του Καναδά και της Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι δεν θα λάβουν μέρος με την κατάσταση που έχει προκύψει λόγο πανδημίας, οι Ολυμπιακοί αγώνες αποδυναμωθήκαν. Η δύναμη των ολυμπιακών αγώνων είναι η οικουμενικότητα και το υψηλό αθλητικό επίπεδο από όλες τις χώρες . Εφόσον αυτό έχει πληγεί για το 2020 έπρεπε να γίνει αναβολή».

3. «Για τον ελληνικό πρωταθλητισμό δεν ξέρω αν θα είναι πλήγμα. Η Ελλάδα είναι μια χωρά που περιμένει να πάρει αρκετές ακόμα προκρίσεις από τα προολυμπιακά τουρνουά που ήταν να γίνουν αυτό το διάστημα μέχρι και τον Ιούλιο. Αν υποθέσουμε ότι ένας ακόμα χρόνος θα βοηθήσει αυτούς τους αθλητές να βρεθούν σε καλή φόρμα και να πάρουν περισσότερες προκρίσεις, μάλλον είναι προς όφελος μας .

Τώρα για αυτούς που έχουν πάρει ήδη την πρόκριση τα πράγματα θα είναι δύσκολα όπως είπα και πριν. Είναι δύσκολο ο ολυμπιακός κύκλος από 4 χρονιά να πάει στα 5. Η κούραση, σωματική και ψυχική, θα είναι μεγαλύτερη και θα χρειαστούν οι αθλητές περίσσια αποθέματα και από τα δυο. Άρα είναι για κάποιους κάλο αλλά για κάποιους μπορεί να είναι κακό.

Επίσης, ένα θέμα είναι το ότι την πρόκριση στους ολυμπιακούς την παίρνει η χωρά, οπότε θα δούμε άλλη μια χρόνια από μάχες για το ποιος τελικά την επόμενη χρόνια θα είναι στο καλύτερο επίπεδο για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς. Εύχομαι κουράγιο σε όλους τους αθλητές στο δύσκολο έργο που έχουν μπροστά τους.»

 

Βούλα Ζυγούρη, Ολυμπιονίκης της πάλης: «Είναι στο χέρι μας να δούμε την κρίση ως ευκαιρία»

1. «Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ευχάριστο να διαταράσσεται η ολυμπιακή περιοδικότητα αλλά είναι προφανές ότι δεν υπήρχε περιθώριο για κάτι άλλο. Μια διαφορετική απόφαση θα έπληττε το Ολυμπιακό κίνημα περισσότερο. Η αναβολή για ένα έτος, είναι η λιγότερο επιζήμια απόφαση. Μιας και ασφαλείς προβλέψεις δεν υπάρχουν, εύχομαι να είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

2. «Από την στιγμή που ο Καναδάς, σωστά, ανακοινώσε ότι δεν θα τα στείλει αθλητές στο Τόκιο αν Αγώνες τελεστούν στην ορισμένη τους ημερομηνία, βεβαίως η αναβολή ήταν μονόδρομος. Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, συμπαρέσυρε και άλλες χώρες να πιέσουν την ΔΟΕ στην ίδια κατεύθυνση. Αφού βρισκόμαστε μπροστά σε μια απειλή για όλη την ανθρωπότητα ήταν χρέος των ιθυνόντων του Ολυμπισμού να πράξουν αναλόγως για να διαφυλάξουν την δημόσια υγεία και να περισώσουν την δυναμική του Ολυμπιακό κινήματος σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο».

3. «Δεν νομίζω ότι η αναβολή θα πλήξει ιδιαιτέρα τον Ελληνικό πρωταθλητισμό. Από την στιγμή που η αναβολή αφορά όλες τις χώρες οι αρνητικές επιπτώσεις της αμβλύνονται. Κάποιοι αθλητές μας βεβαίως θα επηρεαστούν περισσότερο καταλυτικά από άλλους. Κυρίως όσοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο του ενεργού αθλητικού βίου τους. Γενικά όμως, δεν φαίνεται ότι θα έχουμε απώλειες. Η χώρα μας έχει εφεδρείες και είναι στο χέρι μας να δούμε την κρίση ως ευκαιρία για περεταίρω προετοιμασία».

 

Μαρία Λουίζα Βρυώνη, Ολυμπιονίκης της πάλης: «Οι Έλληνες πρωταθλητές διαθέτουν και την αντοχή και το πείσμα για να ξεπεράσουν και αυτό το εμπόδιο!»

1. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συμβάλλουν στην πνευματική ενότητα των λαών και προβάλλουν το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας. Αποτελούν  το μεγαλύτερο στόχο για τον οποίο έχουν κοπιάσει πάρα πολλοί αθλητές μας, ένα γεγονός που έζησα και εγώ στην Ολυμπιάδα της Αθήνας του 2004. Πιστέψτε με, όλοι οι αθλητές θέλουν να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Είναι λυπηρό και οδυνηρό σε καιρό ειρήνης να πρέπει ξαφνικά να κάνεις μία παύση στο στόχο και στα όνειρά σου. Δεδομένης της κατάστασης όμως, νομίζω ότι είναι η πιο σωστή απόφαση για τη διασφάλιση της υγείας των αθλητών και όλων των συμμετεχόντων από την διεθνή κοινότητα, καθώς η υγεία αποτελεί υπέρτατο αγαθό και αξία την οποία όλοι οι λαοί καλούνται να υπηρετήσουν»

2. «Ναι! Είναι μία απόφαση που εκφράζει την οργανωμένη προσπάθεια των λαών για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας».

3. «Ο πρωταθλητής που συμμετέχει στους ολυμπιακούς αγώνες έχει στόχο του τη νίκη. Για  το σκοπό αυτό δουλεύει υπέρ-εντατικά τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Στην ημερομηνία των Ολυμπιακών Αγώνων είχε εναποθέσει όλα του τα όνειρα. Φέτος με την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο καλείται από τη μία πλευρά να συνεχίσει την απαιτητική προετοιμασία του και από την άλλη να κρατήσει τις ψυχικές δυνάμεις μέχρι την επόμενη χρονιά. Φαινομενικά,  αποτελεί πλήγμα για τον ελληνικό αθλητισμό αλλά οι Έλληνες πρωταθλητές έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν και την αντοχή και το πείσμα για να ξεπεράσουν και αυτό το εμπόδιο!»

 

Σοφία Παπαδοπούλου, Χάλκινη Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας: «Με ηρεμία, ψυχή και πίστη μπορούμε να τα  καταφέρουμε»

  1. «Ως ενέργεια αθλήτρια έχω ξεκινήσει την προετοιμασία μου για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού το 2024 και αυτό μου δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα. Σαφώς και έπρεπε να αναβληθούν οι αγώνες του Τόκυο γιατί προτεραιότητα έχει η υγεία των αθλητών και μετά όλα τα υπόλοιπα. Αλλά από την άλλη νιώθω την αγωνία των αθλητών. Ποια είναι η αγωνία τους θα με ρωτήσετε; Η αγωνία του κάθε αθλητή είναι να φθάσει στον αγώνα, γερός! Η προετοιμασία του πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σωστά ώστε να καταφέρει να πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Αυτή την στιγμή πολλοί αθλητές δεν έχουν καταφέρει να προκριθούν ή να επιλεχθούν στην εθνική ολυμπιακή ομάδα. Άρα, θα πρέπει να γίνει ένας καινούργιος προγραμματισμός με νέα δεδομένα αλλά έχοντας τον ίδιο στόχο. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους τους αθλητές και εύχομαι με ψυχραιμία, υπομονή, επιμονή και αισιοδοξία να τα καταφέρουν»

2. «Ναι, δεν γινόταν να ρισκάρουν άλλο από την στιγμή που στον ορίζοντα δεν φαίνεται ακόμα να υποχωρεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Το θέμα είναι τώρα πως θα μπορέσουν οι αθλητές να ανταπεξέλθουν στην προετοιμασία τους από την στιγμή που δεν γνωρίζουν την ακριβή ημερομηνία των αγώνων. Θα συνεχίσει άραγε να υπάρχει η οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη από τους αρμόδιους φορείς? Θέλω να πιστεύω οτι το Κράτος και οι αρμόδιοι φορείς θα μεριμνήσουν για την καλύτερη προετοιμασία των Ελλήνων αθλητών μας».

3. «Οι Έλληνες αθλητές έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε κάτω από αντίξοες συνθήκες όλα αυτά τα χρόνια. Δεν ξέρω αν θα είναι πλήγμα για τον ελληνικό πρωταθλητισμό και πόσο μεγάλο. Το μόνο που μπορώ να σας καταθέσω ως πρωταθλήτρια και μέσα από τον δικό μου αγώνα είναι οτι με ηρεμία, ψυχή και πίστη μπορούμε να τα  καταφέρουμε».

 

Αλεξία Παπαγεωργίου, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια της άρσης βαρών και διεθνής κριτής: «Το διάστημα είναι αρκετό ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες»

1. «Η αρχική αντίδραση μου στο άκουσμα της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν η απογοήτευση και η θλίψη. Γνωρίζοντας με πόση ανυπομονησία περιμένουν και πόση προσπάθεια καταβάλουν  οι αθλητές  για να πάρουν μέρος στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός. Βέβαια λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επικινδυνότητα κατά την προετοιμασία και κατά την διεξαγωγή καθώς επίσης κατά πόσο άρτια θα ήταν η διοργάνωση, μάλλον ανακουφισμένη θα έλεγα ότι είμαι με την απόφαση της ΔΟΕ»

2. «Ήταν επιβεβλημένη η αναβολή αφού προέχει η υγεία των αθλητών και όλων των ατόμων που εργάζονται για την διεξαγωγή των αγώνων»

3. «Επειδή οι επιτυχίες και οι επιδόσεις των αθλητών είναι απόρροια της σωστής προετοιμασίας και το πρόγραμμα είναι βασικός παράγοντας, σίγουρα θα είναι πλήγμα για τον Ελληνικό αθλητισμό. Ωστόσο το διάστημα που μεσολαβεί είναι αρκετό ώστε να γίνει εκ νέου προγραμματισμός και να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες».

 

 

Γιάννης Δόνδωρος, Ομοσπονδιακός Προπονητής ρίψεων: «Αλλάζουν τα προπονητικά δεδομένα, ο προγραμματισμός και οι στόχοι»

«Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων δημιουργεί ένα πρωτόγνωρο, ανάμεικτο συναίσθημα το οποίο θεωρώ ότι θα μείνει για πάντα «χαραγμένο» στη μνήμη μας κι αυτό διότι «διαταράχθηκε» η ημερολογιακή ροή της τέλεσης των αγώνων, σημαδεύοντας ολόκληρη την ανθρωπότητα από την Πανδημία του Covid-19. Πρόκειται για ένα καταγεγραμμένο πλέον γεγονός, το οποίο αφήνει ένα πολύ ιδιαίτερο στίγμα στην Ιστορία της Φυσικής Αγωγής, του Παγκόσμιου Αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το συναίσθημα ως σύνθετο διότι περιπλέκονται και λειτουργούν ποικίλα συναισθήματα στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, όπως της «αμφιβολίας», της «αμηχανίας», της «ασφάλειας», της «ανασφάλειας», της «ανησυχίας», της «σύγχυσης», της «απογοήτευσης» αλλά και της «ελπίδας». Ο καθένας «βιώνει» μέσα του την όλη κατάσταση διαφορετικά, για τους δικούς του λόγους, με τη δική του ερμηνεία».

2. «Εκτιμώ ότι αυτή η εξέλιξη ήταν μονόδρομος από τη στιγμή που αθλητές και αθλήτριες ξεκίνησαν να δηλώνουν ανοικτά την διαφωνία τους, ως προς τη διεξαγωγή των ΟΑ. Ας μην παραλείψουμε το γεγονός ότι ακυρώθηκαν κι άλλες σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις και τουρνουά ολυμπιακής πρόκρισης. Βρισκόμενη η ανθρωπότητα στο έλεος, μέχρι στιγμής, αυτής της πανδημίας, με την ιατρική επιστημονική κοινότητα να κινείται σε «αχαρτογράφητα» νερά ως προς την όλη συμπεριφορά του Covid-19 και την ιατρική αντιμετώπισή του, θεωρώ ότι ορθώς έπραξαν τα μέλη της ΔΟΕ και ακύρωσαν τους αγώνες».

3. «Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν αποτελεί ιδιαίτερο “πλήγμα” για τους αθλητές μία τέτοιου είδους απόφαση. Το πλήγμα το δέχεται γενικότερα η «Παγκόσμια Αθλητική Οικονομία» και ολόκληρος ο αθλητικο-οικονομικός πυλώνας του κάθε κράτους. Για τους αθλητές, το “πλήγμα” είναι λίγο διαφορετικό. Αρχικά αλλάζουν τα προπονητικά δεδομένα, ο προγραμματισμός και οι στόχοι. Σίγουρα πολλοί αθλητές και αθλήτριες δέχονται οικονομικό πλήγμα σε σχέση με τα ετήσια έσοδά τους, λόγω των διακρίσεών τους σε διεθνείς διοργανώσεις. Όμως, το σπουδαιότερο από όλα, στην παρούσα φάση, είναι η πρόληψη και η διασφάλιση της υγείας τους. Τίποτα περισσότερο ή λιγότερο. Από τη στιγμή που η ανθρώπινη ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό, ότι άλλο έρχεται σε δεύτερη μοίρα».

 

Αγγελική Καραπατάκη, Αργυρή Ολυμπιονίκης πολίστριά: «Το Ολυμπιακό πνεύμα δεν αναβάλλεται, θα είναι πάντα εκεί να μας εμπνέει …»

1. «Ζούμε ιστορικές στιγμές από κάθε πλευρά… το Ολυμπιακό πνεύμα δεν αναβάλλεται, θα είναι πάντα εκεί να μας εμπνέει να μας ενώνει και να μας δίνει δύναμη».

2. «Πιστεύω οτι η απόφαση σαφέστατα ήταν μονόδρομος, προέχει η υγεία και η ασφάλεια των αθλητών, η ασφάλεια όλων».

3. «Στις μέρες που περνάμε δεν ωφελεί να σταθούμε στο αν θα είναι πλήγμα στον ελληνικό πρωταθλητισμό… Όταν κάθε μέρα πεθαίνουν άνθρωποι διπλά μας, σημασία έχει να κοιτάξουμε μέρα με τη μέρα ξεχωριστά να προχωρήσουμε μπροστά και να είμαστε υγιείς όλοι και οι αθλητές μας υγιείς, δυνατοί και ακόμα πιο προετοιμασμένοι για τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο, του χρόνου».

 

 

https://activenews.gr/οι-ελληνεσ-ολυμπιονικεσ-μιλουν-για-τη/