Μεγάλη στρατηγική συνεργασία Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών

 

Μεγάλη στρατηγική συνεργασία Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών. Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την άρση κάθε αποκλεισμού στον αθλητισμό και την κοινωνία.

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε  ότι, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) και ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών (ΣΕΠ), προχώρησαν στην υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας. Η σύναψη της συμφωνίας δρομολογεί το σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών δράσεων και προγραμμάτων, με σκοπό τον άρση των αποκλεισμών στα άτομα με αναπηρία, την ισοτιμία στην αθλητική συμμετοχή και την διάδοση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αθλημάτων. Επιπλέον, αποβλέπει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και την αξιοποίηση της επιστημονικής εκπαίδευσης, για την υποστήριξη της αποστολής, των σκοπών και των δραστηριοτήτων των δύο φορέων.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023, στην αίθουσα συνεδριάσεων “Γιάννη Παντής” στον 3ο όροφο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Το σύμφωνο συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, χρυσός και αργυρός Παραολυμπιονίκης μπότσια κ. Γρηγόρης Πολυχρονίδης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπιονικών, Ολυμπιονίκης πάλης κα. Βούλα Ζυγούρη παρουσία της ηγεσίας του Υπέργειου, υπηρεσιακών παραγόντων  και μελών των δύο εμβληματικών Συλλόγων της χώρας μας.

Οι κοινοί προσδοκώμενοι στόχοι βασίζονται στην υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων, με έμφαση στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορίας/επικοινωνιών και στην πρακτική εφαρμογή της γνώσης στις λειτουργίες της αθλητικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, στην προώθηση δράσεων εξωστρέφειας και διασύνδεσης Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και αθλητισμού, ενισχύοντας και προβάλλοντας τη συμβολή των δύο φορέων στην ανάπτυξη και στην καινοτομία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η τελετή ξεκίνησε με χαιρετισμό του Γεν. Γραμματέα Αθλητισμού, Ολυμπιονίκη υδατοσφαίρισης  κ. Γιώργου Μαυρωτά ο οποίος απευθυνόμενος στην κα Υπουργό και τους άλλους παρισταμένους τόνισε:

«… ο αθλητισμός είναι κομμάτι της παιδείας και αυτό υποδηλώνεται και με την παρουσία σας εδώ κα Υπουργέ ειδικά μετά την υπαγωγή του αθλητισμού στο Υπουργείο Παιδείας. Τον αθλητισμός των ατόμων με αναπηρία και τον αθλητισμό των αρτιμελών ως πολιτεία και ως Υπουργείο τους βλέπουμε ισότιμα. … Με το σύμφωνο που υπογράφεται σήμερα θεωρώ ότι πλέον γίνεται ακόμα πιο στενός ο δεσμός μεταξύ των αθλητών των δύο αυτών συλλόγων που σημαίνει περισσότερες δράσεις ώστε να περάσει και προς την κοινωνία το μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι ένας και ενιαίος. Όλα τα παιδιά ή νέοι ή οποιοσδήποτε άνθρωπος με αναπηρία ή μη πρέπει να βγαίνει από το σπίτι να πηγαίνει στους αγωνιστικούς αρνητικούς χώρους.  Για να επικοινωνήσουμε αυτό το μήνυμα της ισότιμης συμμετοχής έχουμε τους καλύτερους πρεσβευτές: τους έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες…»

Στην συνέχεια η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα. Ζέτα Μακρή αφού προσυπέγραψε  απολύτως αυτά που είπε ο γενικός γραμματέας και του απένειμε τα εύσημα για την πορεία του στο θεσμικό του ρόλο, είπε: « … ότι Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες πράγματι είστε άνθρωποι για τους οποίους καμαρώνουμε. Είσαστε εκείνοι οι οποίοι μας βοηθούν να κάνουμε πράξη τη συμπεριληπτική εκπαίδευση. Δεν θέλουμε να είστε η βιτρίνα ή το άλλοθι θέλουμε να γίνετε ο κανόνας. Με το παράδειγμα και την παρουσία σας να μας βοηθάτε να υλοποιούμε όλα όσα θέλουμε να εφαρμόσουμε …»

Πριν την υπογραφή του συμφώνου η Πρόεδρος του ΣΕΟ κα. Βούλα Ζυγούρη μεταξύ άλλων επεσήμανε: «… βασικός μας στόχος για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας θεωρώντας ότι και οι δύο Σύλλογοι είμαστε δυναμικά κομμάτια του ελληνικού αθλητισμού είναι η προοπτική να διαδώσουμε τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αγωνίσματα εξίσου. Ειδικά μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ευχαριστούμε πολύ και το Γενικό Γραμματέα  και την κυρία Υπουργό που είναι μαζί μας σήμερα. Και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, τον κ. Κερερέ που είναι υπεύθυνος για τον σχολικό αθλητισμό και τον κ. Καρακάση που είναι υπεύθυνος για για την εκτέλεση του προγράμματος BeActive. Θα κάνουμε ενέργειες που θα έχουν στόχο την προαγωγή της υγείας και της παιδείας και φυσικά του αθλητισμού και του πολιτισμού πάντα με στόχο την ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου. Με στόχο να πάμε επικοινωνία μας ένα βήμα παρακάτω».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, κ. Γρηγόρης Πολυχρονίδης μεταξύ άλλων τόνισε: «… αυτή τη στιγμή νιώθω και πιστεύω ότι δίνουμε το μήνυμα για την ισότητα γενικότερα στην κοινωνία. Με την συνεργασία μας αυτή σήμερα ως Ολυμπιονίκης με Παραολυμπιονίκες δίνουμε και το μήνυμα στην ισότιμη συμμετοχή για τους ανάπηρους συνανθρώπους μας και για τους αρτιμελής. Δείχνουμε ότι μαζί όταν θέλουν να μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Να κάνουμε μεγάλες επιτυχίες και να κάνει να γίνουμε οι έμπνευση για περαιτέρω τέτοιες πράξεις και συνεργασίες».

Ακολούθως, το «ήχησε το σύνθημα της λήξης» της εκδήλωσης  από το έχοντα το «πρόσταγμα» κ. Μαυρωτά και ακολούθησε μικρή δεξίωση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης οι κκ. Εύη Μωραϊτίδου: Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΟ, αργυρή Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης και μέλος ΔΣ της ΚΟΕ, Θανάσης Τσιβίλης: Αντιπρόεδρος Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής,  Παραολυμπιονίκης ακοντισμού και μέλος ΔΣ ΣΕΠ, Θοδωρής Αλεξάς: Ταμίας ΔΣ ΣΕΠ, Παραολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας, Γιάννης Κωστάκης: Πρόεδρος Εξελεγκτικής Επιτροπής ΣΕΠ, χρυσός Παραολυμπιονίκης κολύμβησης, Σάκης Κώσταρης: Μέλος ΣΕΠ, Παραολυμπιονίκης κολύμβησης, Δημήτρης Κερερές: Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Διονύσης Καρακάσης: Προϊστάμενος Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Ευρωπαϊκών Πολιτικών, Ολυμπιακών Θεμάτων, Αθλητικής και Πολιτιστικής Προβολής – Εθνικός Συντονιστής N.C.B. #BEACTIVE, Δώρα Αλεξανδροπούλου: Υπεύθυνη Social Media #BeActiveHellas, Κατερίνα Πατρώνη: Μέλος ΣΕΠ, Σταμάτης Κοτζιάς: Μέλος ΣΕΠ και Χρόνης Χρονόπουλος: επίσης Μέλος ΣΕΠ.