Ζυγούρη και Χαλκιά … «Με το χέρι στην καρδιά»

Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, για ανάληψη πρωτοβουλιών και κοινωνικών δράσεων με στόχο τη μείωση της θνητότητας και νιοσηρότητας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα,  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς μεγάληκοινωνική δράση στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό Συντάγματος με τον γενικό τίτλο “Με το χέρι στην καρδιά”.

 

Την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στην σπουδαία αυτή εκδήλωση συνέδραμαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων (ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ.) και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής (Σ.Ι.Γ.Α.). Επίσης, η δράση εντάχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ενεργειών, δράσεων και εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Επέτειο BEACTIVE DAY 2023.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε Στρογγυλό Τραπέζι για την αξία της άθλησης για την ανθρώπινη υγεία και ειδικότερα για την καρδιαγγειακή υγεία. Η συμμετοχή επώνυμων αθλητών και η παρότρυνσή τους για ασφαλή άθληση και υγιεινό τρόπο ζωής θα είναι σημαντική καθώς θα δώσει το κίνητρο στους πολίτες να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Επιπλέον, για το κοινό των δύο και πλέον χιλιάδων ατόμων οργανώθηκαν δωρεάν κλινικές καρδιολογικές εκτιμήσεις, μαθήματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), προγράμματα επίδειξης στατικής ποδηλασίας από ομάδα του γυμναστηρίου THE CONCEPT, καθώς και επίδειξη προγραμμάτων του αθλήματος TAE KWON DO από παιδική ομάδα του γυμναστηρίου JAGUAR.

Σημαντική ήταν η παρουσία μαθητών από διάφορα σχολεία της Αθήνας οι οποίοι συμμετείχαν σε Στρογγυλά Τραπέζια για την αξία της άθλησης για την ανθρώπινη υγεία και ειδικότερα για την καρδιαγγειακή υγεία μαζί με διακεκριμένες προσωπικότητες του ελληνικού αθλητισμού και εξειδικευμένους στο θέμα επιστήμονες. Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους ειδικούς χειρισμούς της άσκησης προκειμένου να την προσανατολίσουν στην καρδιαγγειακή υγεία.

 

Ως αργά το απόγευμα, η Χρυσή Ολυμπιονίκης στίβου Φανή Χαλκιά, η Ολυμπιονίκης πάλης και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Ζυγούρη, ο συντονιστής των ενεργειών για τη BEACTIVE DAY και πρώην Πρόεδρος του Σ.Ι.Γ.Α. Μιχάλης Μηνούδης, ο αθλητικός επιστήμονας Δρ Θανάσης Μουστόγιαννης και οι δύο πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές Νίκος Σαργκάνης και Νίκος Καρούλιας, οι οποίοι διετέλεσαν και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ. έλυσαν κάθε σχετική με τη σημασία της σωματικής άσκησης για την πρόληψη και θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων, απορία των μαθητών και τους διένειμαν αναμνηστικό υλικό.

 

Τόσο ο Πρόεδρος όσο και η Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Γιώργος Κοχιαδάκης και Γεωργία Γιαννουλίδου εξέφρασαν πολύ κολακευτικά σχόλια για την παρουσία του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής και του Προέδρου του κ. Δώρου Κλεοβούλου και τόνισαν τη σημαντική διαχρονική συνεργασία των κλαδικών οργάνων των γυμναστηρίων με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.