Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι ξεκίνησε και πάλι από την Ολυμπία στις 16 Απριλίου μετά την καθιερωμένη επιβλητική τελετή αφής, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπούλου. Παρέστησαν επίσης μέλη της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, της διοίκησης του Ολυμπιακού κινήματος, εμβληματικοί Ολυμπιονίκες, διακεκριμένοι αθλητές, προσωπικότητες του αθλητισμού και του πολιτισμού και πλήθος κόσμου.
Την ευθύνη διεξαγωγής της τελετής η οποία έχει την αρχή τα στο μακρινό 1936, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, έχει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ). Συνοπτικά η τελετή έχει ως εξής: την Αφή την κάνει η πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον), στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου. Όπως ορίζεται από το τελετουργικό, η πρωθιέρεια ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλλοντας επίκληση. Στην συνέχεια μεταλαμπαδεύει την φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο.
Πρωθιέρεια των 33ων Ολυμπιακών αγώνων “Παρίσι 2024”, η ηθοποιός και μαθήτρια της χορογράφου Αρτέμιδος Ιγνατίου, Μαίρη Μηνά η οποία έχει θητεύσει ως ιέρεια σε προηγούμενες αφής. Πρώτος λαμπαδηδρόμος ο χρυσός Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας Στέφανος Ντούσκος.
Το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) εκπροσώπησε Αντιπρόεδρός του, αργυρή Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης, κα Εύη Μωραϊτίδου.
Ειδικότερα, τη χορογραφία τη τελετής, με τίτλο “Θρόισμα της Ιεράς σιωπής” που εμπνεύστηκε και σκηνοθέτησε η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και εκτέλεσαν 35 ιέρειες και 15 κούροι. Δημιουργός των ενδυμασιών του χορού και των συντελεστών η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου. Ο Ολυμπιακός ύμνος ερμηνεύτηκε από την κορυφαία μέτζο σοπράνο Τζόις Ντι Ντονάτο ενώ οικοδεσπότης ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας.
Να σημειωθεί ότι ο πυρσός (δάδα) με τον οποίο η πρωθιέρεια κάνει την αφή και μεταλαμπαδεύει την φλόγα στον πρώτο κάθε φορά λαμπαδηδρόμο είναι ασημένιος και δημιουργήθηκε το 1992 από τον σχεδιαστή Ηλία Λαλαούνη ο οποίος άντλησε την έμπνευσή του από τις ραβδώσεις στις κολώνες των ναών της αρχαίας κλασσικής περιόδου. Ήταν ειδική παραγγελία του Χουάν Αντόνιο Σάμαραγκ τότε Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) επ’ ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη και του παραδόθηκε σε τελετή στο λόφο του Φιλοπάππου την ίδια χρονιά.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης Σπύρος Καπράλος, μαζί με τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, υπέγραψαν στο αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, τη Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τους δημάρχους Αρχαίας Ολυμπίας, Ήλιδας και Σπάρτης, με συντονιστή το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
Φόρο τιμής στον βαρόνο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, τον ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, απέτισαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ, Σπύρος Καπράλος και ο Πρόεδρος της Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, μετά το πέρας της Τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.
Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν και η παρουσία των ΜΜΕ, ιδιαίτερα των ξένων. Εκτός από τους Γάλλους που έδειξαν ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της τέλεσης των Ολυμπιακών στο Παρίσι, ταξίδεψαν στην Αρχαία Ολυμπία, όλα τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία όπως Reuters, Αssociated Press, Getty, Agence France-Presse, Χinhua, τα οποία θα κάνουν ζωντανές συνδέσεις όπως και το CNN International.
Μετά την Τελετή, οι δρομείς κρατώντας τη Δάδα με τη Φλόγα θα διασχίσουν την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα για να καταλήξουν στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου θα παραδώσουν τη Φλόγα στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 με έδρα το Παρίσι, που φέτος θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου.