Oι Ολυμπιονίκες συνάντησαν Special Olympics Αθλητές στην Εστία Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση στο Νέο Ψυχικό

Oι Ολυμπιονίκες συνάντησαν Special Olympics Αθλητές στην Εστία Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση στο Νέο Ψυχικό, προκειμένου να συζητήσουν για το πώς το Ολυμπιακό Κίνημα μπορεί να προάγει τον Ενταξιακό Αθλητισμό!
Από την εξέλιξη της κουβέντας όμως, διαπιστώθηκε ότι ισχύει και το αντίστροφο, πράγμα το οποίο επισήμανε η Oλυμπιονίκης του Τριπλούν Olga Vasdeki, ζητώντας μάλιστα από τα παιδιά, στο εξής να τους προσκαλούν και να τους εντάσσουν στις αθλητικές δράσεις που κάνουν με τους δασκάλους τους!
 
Εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, η Χάλκινη Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας Virginia Kravarioti και υπέρμαχος του σεβασμού της διαφορετικότητας στα προγράμματα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, σημείωσε για την σπουδαιότητα αυτής της συνάντησης και δήλωσε πρόθυμη να επαναληφθεί σε κάποιο κοινό αθλητικό δρώμενο!
 
Η Special Olympic αθλήτρια της Ρυθμικής Γυμναστικής Μαρία Κόττη, σε μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση, ανέφερε για τα οφέλη που έλαβε από τον αθλητισμό, τις όμορφες στιγμές, την ομαδικότητα και την φιλία, ενώ η συναθλήτριά της και Ολυμπιονίκης του ίδιου αθλήματος Varvara Magnisali, με την ιδιότητα της αθλητικής ψυχολόγου εμβάθυνε στις διαπιστώσεις της Μαρίας, τονίζοντας ότι ακόμη και από τις πιο δύσκολες καταστάσεις μαθαίνουμε. “Έτσι είτε κερδίζουμε, είτε μαθαίνουμε, το οποίο είναι κι αυτό μία μορφή νίκης”!
 
Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η προπονήτρια της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Κωφών Γυναικών που κέρδισε Χρυσό τόσο στους Ολυμπιακούς Κωφών το 2017, όσο και στους Παγκόσμιους το 2019, κα Athina Zerva! H coach Zέρβα ανέφερε για τις δυσκολίες που υπήρχαν αρχικά στο να προπονήσει μία ομάδα κωφών και βαρήκοων κοριτσιών, με τα οποία όμως κατάφερε στην πορεία να επικοινωνήσει, αξιοποιώντας όλα τα εκφραστικά μέσα που παρέχει η ανθρώπινη επικοινωνία και να τις ομογενοποιήσει στην καλύτερη ομάδα του κόσμου!
 
Επιπλέον τα κορίτσια αυτά στην πορεία εξελίχθηκαν τόσο πολύ, που εντάχθηκαν και σε κανονικές ομάδες γνωστών συλλόγων. Παραμένοντας σε κλίμα μπάσκετ η Ολυμπιονίκης Mariya Samoroukova αφηγήθηκε ανέκδοτες ιστορίες από την συμμετοχή της στα Πρωταθλήματα της Σοβιετικής Ένωσης, της Νοτίου Κορέας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας, αναφέροντας παράλληλα τους τρόπους με τους οποίους κατάφερε να ΕΝΤΑΧΘΕΙ τόσο αθλητικά, όσο και κοινωνικά!
 
Τις αξίες του “δρόμου της ευγένειας” όπως αποκαλούν οι Ιάπωνες το Τζούντο, ανέφερε η μοναδική μέχρι τώρα Ελληνίδα Ολυμπιονίκης του αθλήματος Karagiannopoulou Maria, εξηγώντας παράλληλα στα παιδιά για το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε μία αδυναμία μας σε πλεονέκτημα και το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την δύναμη ενός πολύ ανώτερου αντιπάλου προς όφελός μας! Το λόγο κατόπιν πήρε η Ολυμπιονίκης της Κολύμβησης Nery-Mantey Niangkouara, η οποία ανέφερε με την σειρά της για το buylling που δέχτηκε λόγω του χρώματός της κατά την παιδική της ηλικία, που όμως δεν την πτόησε, και για την επιμονή της να κάνει ένα άθλημα (και να διακριθεί σε αυτό) που αρκετοί της έλεγαν ότι δεν αρμόζει σε εκείνη!
 
Σε μία συγκλονιστική αφήγηση η 3 φορές καλύτερη Ελληνίδα παίκτρια του Handbal, με συμμετοχές σε Βαλκανικούς, Μεσογειακούς και Ολυμπιακούς Αγώνες Eleni Potari μίλησε για την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίζει τον καρκίνο του μαστού και τον στόχο που έχει βάλει να το κερδίσει και να πραγματοποιήσει τα υπόλοιπα όνειρά της. Παράλληλα επισήμανε ότι η καλύτερη στήριξη και το καλύτερο φάρμακο είναι η ΑΓΑΠΗ, που στην Εστία “ξεχυλίζει” άφθονη! Την εκδήλωσε συντόνισαν ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος επικοινωνίας του Συλλόγου κ. Ioannis Stathopoulos και ο Γυμναστής Ειδικής Αγωγής κ. Παναγιώτης Στεφανίδης, ενώ η υλοποίησή της αποτέλεσε μία πρωτοβουλία της Κοινότητας Π. Ψυχικού του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, που εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από την κα Θεώνη Θεοδορίδου-Anagnostou!!
 
Tην εκδήλωση έκλεισε η Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ κα Ευθυμία Προκοπάκη, η οποία ευχαριστώντας τους παριστάμενους αθλητές, δήλωσε “η σημερινή συνάντηση και όλα τα λόγια που αντάλλαχθησαν αποτέλεσαν ένα πολύτιμο σεμινάριο ζωής για όλους μας”.
 
Ολυμπιονίκες και Special Olympics ανανέωσαν το ραντεβού τους σ’ έναν αγώνα bowling, ένα άθλημα που αρέσει πολύ στα παιδιά της ΕΣΤΙΑΣ, το οποίο εξασκούν με μεγάλη επιτυχία! To παν λοιπόν στη ζωή είναι να κάνεις φίλους, που να επιζητούν ανιδιοτελώς την παρέα και την φιλία σου!
Εμείς σήμερα κάναμε πολλούς νέους τέτοιους φίλους και γι’ αυτό το λόγο αισθανόμαστε ευλογημένοι. #StayTuned λοιπόν.