"Προσδοκώ στη συνεργασία Ελλήνων & Κορεατών Ολυμπιονικών για την προαγωγή του μηνύματος της Ειρήνης"

Δύομιση μήνες μετά την ολοκλήρωση της άκρως πετυχημένης διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Pyeongchang, ο Πρεσβευτής της Νοτίου Κορέας στην Ελλάδα ολοκλήρωσε τον διπλωματικό του κύκλο στη χώρα μας και αναλαμβάνει πλέον καθήκοντα ως πρεσβευτής της Νοτίου Κορέας στη Σιγκαπούρη.

Σε μία κρίσιμη στιγμή για την Παγκόσμια Ειρήνη, με τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνηση να είναι πραγματικά ραγδαίες και εντυπωσιακές, ο κ. Αν Γιονγκ Τζιπ μας υποδέχτηκε στο γραφείo του στην Πρεσβεία και μας έκανε την τιμή να δώσει την τελευταία του συνέντευξη ως Πρεσβευτής στην Ελλάδα στο olympicwinners.gr μιλώντας μας για την εμπειρία του τόσο από τους πρόσφατους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και την ιστορικότητα των στιγμών που διεξήχθησαν εκεί σε πολιτικό επίπεδο, όσο και για την συνεργασία του και τις εντυπώσεις του από τη Eλλάδα. 

Μολονότι στο εξής θα βρίσκεται στην Σινγκαπούρη, ο κ. Αν Γιονγκ Τζιπ μας εξηγεί το λόγο για τον οποίο αισθάνεται ότι θα βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα συνδράμει ώστε να προκύψει μία συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων και των Κορεατών Ολυμπιονικών, παρόμοια με εκείνες που ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών έχει δομήσει με τους αντίστοιχους Συλλόγους της Ιαπωνίας και της Γεωργίας. 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σταθόπουλο
(istatho@otenet.gr)

Γιάννης Σταθόπουλος: Κύριε Πρέσβη, δεν σας κρύβω ότι όσοι σας γνωρίσαμε, μένουμε με μία «πικρή γεύση» από την είδηση της αναχώρησής σας από την Ελλάδα. Υπήρξατε ιδιαίτερα αγαπητός, ενώ η συνεργασία σας με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή κατά την περίοδο της προετοιμασίας των Χειμερινών Αγώνων της Pyeongchang έχει αφήσει έντονα το σημάδι της. Από την άλλη χαιρόμαστε, που μετατίθεστε σε μία χώρα, η οποία βρίσκεται πιο κοντά στην πατρίδα σας.

Αν Γιονγκ Τζιπ: Χαίρομαι πολύ που άφησα τόσο καλές εντυπώσεις από την θητεία μου στην Ελλάδα. Ήταν πραγματικά πολύ ευχάριστα και πολύ παραγωγικά τα χρόνια που έζησα εδώ. Μολονότι θα βρίσκομαι στο εξής πιο κοντά στην πατρίδα μου, όπως σωστά σημειώσατε, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι θα εξακολουθήσω να βρίσκομαι πιο κοντά στην Ελλάδα, καθώς η πρεσβεία της Νοτίου Κορέας στην Σινγκαπούρη βρίσκεται στο ίδιο κτήριο με την Προεσβεία της Ελλάδας. Ως εκ τούτου η επαφή μου με την χώρα σας συνεχίζεται αδιάκοπτη… (γέλια)

ΓΣ: Η χώρα σας έχει παράδοση στην διοργάνωση πετυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι θερινοί αγώνες της Σεούλ του 1988 έχουν χαρακτηριστεί από τους καλύτερους των νεότερων χρόνων, ενώ οι πρόσφατοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Πιονγιανγκ χαρακτηρίστηκαν ως άκρως πετυχημένοι. Η Ελληνική Αποστολή ήταν ολιγομελής, μόλις 4 αθλητές, που καταδεικνύει ότι η χώρα μας θέλει ακόμη δουλειά στα χειμερινά σπορ, ενώ δεν είναι πολλά χρόνια που η Ελλάδα αρχίζει να αποκτά χειμερινή τουριστική υποδομή. Από την άλλη είναι πολλοί οι Έλληνες που δεν γνώριζαν μέχρι πρόσφατα, για τις άριστες χειμερινές αθλητικές σας εγκαταστάσεις και γενικότερα για την μορφολογία του εδάφους της χώρας σας. Μιλήστε μας σχετικά.

ΑΓΤ: Προκειμένου να διοργανώσουμε επιτυχώς τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, χρειάστηκε να προβούμε σε επενδύσεις υψηλού κόστους για υποδομές χειμερινών αθλημάτων. Έτσι από το 2012 έως το 2016, η κυβέρνησή μας δαπάνησε ένα ποσό κοντά στα 60εκ. δολάρια Αμερικής προς επίτευξη αυτού του σκοπού. Πιο συγκεκριμένα state-of-the-art εγκαταστάσεις για χειμερινά σπορ κατασκευάστηκαν στην επαρχία Gangwon, όπου ο μεγαλύτερος όγκος των αγωνισμάτων έλαβε χώρα. Με την ευκαιρία να σας πω ότι η Νότια Κορέα έχει εύκρατο κλίμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από ψυχρούς ξερούς χειμώνες και θερμά ξερά καλοκαίρια. Παρόλη την ύπαρξη πολυάριθμων κόλπων και πολλών νησιών, η  Νότια Κορέα είναι μια κατεξοχήν ορεινή χώρα. Η σημαντικότερη οροσειρά που τη διασχίζει είναι η Τέμπεκσανμεκ, η οποία ξεκινά από το βορειοανατολικό άκρο της Βόρειας Κορέας, ακολουθεί νότια κατεύθυνση, κατά μήκος των ανατολικών ακτών, και συνεχίζει την πορεία της στο έδαφος της Νότιας Κορέας. Η “Alpensia Ski Resort” και η YongPyong Resort είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών στην Κορέα, για τους φίλους των χειμερινών σπορ.

ΓΣ: Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών της Pyeongchang συγκέντρωσε το Παγκόσμιο ενδιαφέρον όπως άλλωστε συνηθίζεται κάθε φορά, αλλά και για τον επιπρόσθετο λόγο της καθόδου κοινής ομάδας της Νότιας και της Βόρεια Κορέας στην παρέλαση, με μία λευκή σημαία με την απεικόνιση της Κορεάτικης Χερσονήσου. Άραγε είμαστε πόσο κοντά είμαστε στο όνειρο της επανένωσης?

ΑΓΤ: Η συμβολική αυτή ενέργεια στην παρέλαση των ομάδων της Τελετής Έναρξης, ανέδειξε ένα σημάδι συμφιλίωσης μεταξύ των 2 χωρών, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων συμφώνησαν σε μία συνάντηση κορυφής, στο “Σπίτι της Ειρήνης”, στη μεθοριακή πόλη της Panmunjeom. Τα σημεία στα οποία θα δωθούν στο εξής βαρύνουσα σημασία είναι η αποπυρηνικοποίηση, η σύναψη ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο και η πρόοδος στις σχέσεις των 2 χωρών. Επιδιώκουμε την επανένωση, που θα προκύψει όμως ως μέρος της διαδικασίας προαγωγής του μηνύματος για την συνύπαρξη και της συν-ευημερία των πολιτών και των δύο Κορεών και την αναβίωσης μίας ενιαίας Κορεατικής Εθνικής Ταυτότητας. Προσπαθούμε ακόμη να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για τον λαό των δύο Κορεών, να αναγνωρίσουν τη σημασία της ενοποίησης τόσο για την τωρινή, όσο και για τις μελλοντικές γενιές Κορεατών.

ΓΣ: Πως βλέπετε αλήθεια, τις εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, δεδομένης και της ανακοίνωσης της επερχόμενης συνάντησης κορυφής;

ΑΓΤ: Αν η συνάντηση κορυφής των ηγετών των ΗΠΑ και της Βορείου Κορέας στεφθεί με επιτυχία, τότε αυτό θα σηματοδοτήσει μία θεαματική αλλαγή προς το καλύτερο για την ανθρωπότητα. Μας δίνεται άλλη μια ευκαιρία να επιτύχουμε την αποπυρηνικοποίηση, την επίτευξη της ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο και την χάραξη μιας πορείας προς την κοινή ευημερία στις δύο Κορέες. Σε αυτές τις μελλοντικές εξελίξεις όμως πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι κι όχι υπερβολικά αισιόδοξοι. Οι προετοιμασίες πρέπει να γίνουν μεθοδικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις πιθανές καταστάσεις και δυνατότητες.

ΓΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι ιδρυτές των Ολυμπιακών Αγώνων Αρχαίοι Έλληνες είχαν θέσει την Εκεχειρία ως βασικό πυλώνα του οικοδομήματος των Ολυμπιακών Αγώνων που οι ίδιοι θέσπισαν. Οι σύγχρονοι Έλληνες Ολυμπιονίκες μέσω του Συλλόγου τους, έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τους Γεωργιανούς και Ιάπωνες συναδέλφους τους για τον σκοπό αυτό, ενώ επιδιώκουν συνεργασίες και με Ολυμπιονίκες περισσότερων χωρών για κοινές δράσεις, για την προαγωγή του μηνύματος της αξίας της Ειρήνης και της Συναδέλφωσης. Πως θα βλέπατε μία συνεργασία μεταξύ Συλλόγων Ολυμπιονικών της Ελλάδας και Νοτίου Κορέας προς αυτή την κατεύθυνση;

ΑΓΤ: Η Ελλάδα είναι η γέννετειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο από μόνο του αποτελεί μία από τις πιο πολύτιμες κληρονομιές για την ανθρωπότητα. Ως Πρεσβευτής της Δημοκρατίας της Κορέας, είχα πολλές ευκαιρές να  επισκεφτώ την Αρχαία Ολυμπία, τον τόπο που έλαβαν χώρα οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Όποτε λοιπόν επισκέφτηκα την περιοχή, ένιωσα ευτυχής που ήρθα σε επαφή με έναν ιστορικό τόπο, πηγή παναθρώπινων αξιών όπως της αρμονίας της Τέχνης των  Αρχαίων Ελλήνων, της Εκεχειρίας και της Ειρήνης, που έχουν παραδοθεί από γενιά σε γενιά. Όσον αφορά τις προσπάθειες των Ελλήνων Ολυμπιονικών, θα ήθελα να πω ότι εκτιμώ ιδιαιτέρως τις δράσεις που έχουν αναλάβει για την προαγωγή του μηνύματος της Ειρήνης σε διεθνές επίπεδο και προσδοκώ μία στενή συνεργασία  τους με τους Κορεάτες Ολυμπιονίκες, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσω των Συλλόγων τους.

ΓΣ: Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας-Νοτίου Κορέας πως μπορούν να αξιολογηθούν αυτή τη στιγμή; Ποιοι είναι οι τομείς που έχουμε στενή συνεργασία και τί μπορούμε να αναμένουμε από αυτούς και από άλλους τομείς στο μέλλον;

ΑΓΤ: Οι σχέσεις των 2 χωρών ήταν ανέκαθεν εξαιρετικές όπως σωστά αναφέρετε. Αυτό αποτυπώνεται και στο μνημείο που υπάρχει στη Σεούλ για τους Πεσόντες Έλληνες Στρατιώτες. Κατά τα λοιπά, η Εμπορική Ναυτιλία είναι ένας τομέας που έχει μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία. Παρά τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Παγκόσμια Ναυτιλία και η Ναυπηγική Βιομηχανία, η σταθερή βάση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, παρέχει ακόμα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη. Ένας αναδυόμενος τομέας, ώριμος για συνεργασία είναι ο τομέας της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών μας, υπέγραψαν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση το περασμένο έτος, μέσω του οποίου θα αξιολογούμε τις βέλτιστες πρακτικές στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών κατά την εργασία και τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών. Σημαντικά βήματα έγιναν πρόσφατα και στον Ιδιωτικό Τομέα, όπως με τον Κορεατικό Τεχνολογικός Κολοσσό της Samsung που πραγματοποίησε συμφωνία εξαγοράς της Ελληνικής Start-up Innoetics. Η Samsung θα εφαρμόσει την τεχνολογία φωνητικής γραφής που αναπτύχθηκε από την Ελληνική Εταιρεία, σε ένα ευρύ φάσμα της γκάμας των προϊόντων της. Είμαι βέβαιος ότι κι άλλες ανάλογες συμφωνίες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας θα ανακοινωθούν μεταξύ Ιδιωτικών εταιρειών των 2 χωρών μας. Στον αγροτικό τομέα, ανοίχθηκε και συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Κορέα η αγορά Ελληνικών Γεωργικών Προϊόντων όπως το κρασί, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και τα προϊόντα μαστίχας. Ο τουρισμός είναι ένας άλλος τομέας συνεργασίας. Ο αριθμός των Κορεατών Τουριστών στην Ελλάδα αυξάνεται κάθε χρόνο. Μέσω εξατομικευμένων τουριστικών πακέτων για Κορεάτες τουρίστες, οι Ελληνικές Τουριστές Επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύξουν αυτή την αγορά ακόμη περισσότερο.

ΓΣ: Κύριε Πρέσβη, σας ευχαριστώ πολύ που δώσατε σε εμάς την τελευταία σας συνέντευξη επί Ελληνικού Εδάφους. Αλήθεια, πως λέγεται στα Κορεάτικα “Εις το επανιδείν”;

ΑΓΤ:    작별의 인사

ΓΣ: “작별의 인사” λοιπόν, και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντά σας στην Σινγκαπούρη.

ΑΓΤ: Σας ευχαριστώ πολύ.

 

« Επιστροφή

Σχετικές Φωτογραφίες