H έρευνα των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών για την επίδραση του COVID-19 στον αθλητισμό

Οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές (EOC) παρουσίασαν τα αποτελέσματα μιας σημαντικής έρευνας με στόχο την εκτίμηση του αντίκτυπου της κρίσης του COVID-19 στους φορείς του Ολυμπιακού Κινήματος στην Ευρώπη.

Σαράντα πέντε από τις 50 Ευρωπαϊκές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Methodos Group από τις 6 έως τις 14 Απριλίου 2020.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε τέσσερις βασικούς τομείς: διοίκηση Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, αθλητές, αγώνες και υποστήριξη.

Από το 90% των Επιτροπών ου απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, το 93,3% αναθεώρησε σε μεγάλο βαθμό τις πρακτικές τους στο χώρο εργασίας ως αποτέλεσμα των συνιστώμενων προληπτικών μέτρων για την υγεία για να μειωθεί η εξάπλωση του COVID-19.

Συνολικά, το 66,7% των Επιτροπών που πήραν μέρος, ανέφεραν ότι οι ελίτ αθλητές τους δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις προπονητικές εγκαταστάσεις. Μόνο το 28,8% δήλωσε ότι οι αθλητές τους ήταν σε θέση να χρησιμοποιούν εθνικές εγκαταστάσεις προπόνησης και υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τη λήψη ειδικής άδειας από την κυβέρνηση ή τον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης και τον σεβασμό συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας, όπως απόσταση, όριο πέντε αθλητών κάθε φορά, κ.λπ.

Οι μισές από τις Επιτροπές (53%) δήλωσαν ότι παρέχουν στους ελίτ αθλητές τους πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας καθώς και πρόσβαση σε ψυχολόγους απευθείας μέσω των δικών τους υπηρεσιών ή με πρόταση σε άλλες εθνικές εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 να αναβάλλονται για το 2021, τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν να λάβουν οι Ευρωπαϊκές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές συμπεριλαμβάνουν την εξισορρόπηση των προϋπολογισμών τους, την επικοινωνία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, την Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο 2020 και τις Εθνικές Ομοσπονδίες), διαπραγματεύσεις με χορηγούς, προμηθευτές και αεροπορικές εταιρείες και παρέχοντας στους αθλητές την απαραίτητη υποστήριξη.

Όσον αφορά τους χορηγούς, η πλειοψηφία (86,7%) των Επιτροπών δήλωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους συνεργάτες τους. Μόνο το 6,7% των χορηγικών συμβολαίων ακυρώθηκαν, ενώ το 6,6% επεκτάθηκε.

Σε σχέση με τους αγώνες που είχαν προγραμματιστεί από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2020, για το 95,6% των Ευρωπαϊκών Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, η απόφαση της αναστολής τους και η απαγόρευση πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, λήφθηκαν αποκλειστικά από τις εθνικές ή τοπικές αρχές. Οι εκτιμώμενες οικονομικές απώλειες για τις ακυρώσεις παραμένουν ασαφείς για το 71,1% των Επιτροπών.

Από τις Ευρωπαϊκές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές που συμμετείχαν στην έρευνα, το 77,8% δήλωσε ότι οι τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον αθλητισμό να ανακάμψει από την κρίση εφαρμόζοντας τρία βασικά μέτρα: οικονομική βοήθεια και μείωση φόρου, οι αθλητές να προπονούνται με σεβασμό στα μέτρα της απόστασης μεταξύ τους και προστασία της υγείας του κοινού.

https://hoc.gr/el/node/2851