Χρήστος Παπανικολάου: “Δώσε βάρος στην Υγεία σου” … Γιατί το αύριο δεν μπορεί να είναι παχύσαρκο

Το καινοτόμο πρόγραμμα διατροφικής αγωγής που εμπνεύστηκε ο Ολυμπιονίκης του επί κοντό Χρήστος Παπανικολάου και επί σειρά ετών εφαρμόζεται πιλοτικά υπό την επίβλεψή του με απόλυτη επιτυχία στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου μέσα σε ειδικά οργανωμένη μονάδα, τίθεται υπό την αιγίδα του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

  • Η παχυσαρκία την χώρα μας, σε συνδυασμό με τον σακχαρώδη διαβήτη τείνει να γίνει πανδημία.
  • Στην παιδική παχυσαρκία κατέχουμε την δεύτερη θέση στον κόσμο, ακολουθεί  η παχυσαρκία των εφήβων.
  • Ένα ποσοστό 40-45% των παιδιών στην Ελλάδα έχουν πρόβλημα βάρους.
  • Η Ελλάδα  βρίσκεται πίσω στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του φαινομένου αφού εξακολουθούμε  απλά να εντοπίζουμε το πρόβλημα χωρίς να λαμβάνουμε μέτρα παρά  μόνο περιστασιακά,  με συνέχεια και συνέπεια την ουσιαστική αδυναμία αντιμετώπισης
  • Η παχυσαρκία επιβαρύνει σημαντικά την υγεία αφού αποτελεί υπόβαθρο για την εκδήλωση πολλών σοβαρών νοσημάτων.

 

Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες δεν ήταν δυνατό να αδιαφορήσουν. Δεν δέχονται η αποχή από την τακτική άσκηση να είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα.

Στο πλαίσιο της υιοθεσία του προγράμματός του από τον ΣΕΟ ο Ολυμπιονίκης του άλματος επί κοντό, παγκόσμιος ρέκορντμαν και καθηγητής φυσικής αγωγής Χρήστος Παπανικολάου δήλωσε: “Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση του ΔΣ, είναι τιμή για μένα, Είμαι στη διάθεση του Συλλόγου να αγωνιστώ για την προώθηση σε Δήμους, Πόλεις, αφού αποδεδειγμένα είναι η πλέον δυναμική κίνηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όχι στα λόγια αλλά μετά από 9 χρόνια εφαρμογή, με αποδεικτικά στοιχεία”.

Το πρόγραμμα  προσφέρει δωρεάν ατομική διατροφική υποστήριξη δια βίου, από εξειδικευμένους επιστήμονες (διατροφολόγους, γυμναστές, ιατρούς και λοιπές βοηθητικές ειδικότητες) στον γενικό πληθυσμό και σε ευαίσθητες ομάδες πολιτών. Επίσης προσφέρει δωρεάν συμβουλευτική  και συνεχή διατροφική ενημέρωση στα παιδιά των σχολείων,  από το δημοτικό μέχρι το Λύκειο και το ατομικό  του πρόγραμμα διατροφής και με ψυχολογική υποστήριξη σε κάθε δημότη ενώ όλοι συμμετέχοντες παρακινούνται στην άσκηση και την κινητική αγωγή.

Ο ΣΕΟ θα προωθήσει το πρόγραμμα που πρόσφατα υιοθετήθηκε και από το Δήμο Τρικάλων σε μεγάλος δήμους πανελλαδικά αρχίζοντας από την Αττική. Θα συστήσει ομάδα εργασίας η οποία θα αναλάβει να σχεδιάσει τον τρόπο δράσης, τις επαφές με ανάλογους φορείς, με αυτοδιοίκηση, με την πολιτεία κλπ. ώστε να καταστεί εφικτό να αντιμετωπιστεί ριζικά το πολυπαραγοντικό πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας.