Υπό την αιγίδα του ΣΕΟ το Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος 2022

Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) διοργάνωσε με μεγαλοπρέπεια το Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΚΑΝΕ), με 8-εθνή συμμετοχή και την στήριξη 12 οργανισμών, τιμώντας τα 100 χρόνια από τους πνιγμούς στην Καταστροφή της Σμύρνης και τα 30 χρόνια από τον θρίαμβο της Βούλας Πατουλίδου. Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Κολυμβητήριο του Αθλητικού Ναυτικού Ομίλου Γλυφάδας στις 09.10.2022 και περιλάμβαναν πλούσιο τελετουργικό με χαιρετισμούς, παρέλαση, όρκο αθλητών και ανανεωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα με ατομικά αγωνίσματα και σκυταλοδρομίες κολύμβησης, διάσωσης, πρώτης βοήθειας.

Η διοργάνωση φιλοξένησε 13 ομάδες αποτελούμενες από άτομα όλων των ηλικιών, προσκεκλημένους και περίπου 150 αθλητές 8 χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Αγγλία, Ισπανία, Σομαλία, Αυστραλία, Ιταλία, Ρουμανία). Οι αγώνες αφιερώθηκαν στην 100η επέτειο από τον ομαδικό πνιγμό Ελλήνων στην προκυμαία της Σμύρνης και στην διάσωση άλλων 350.000 χάρη στην παρέμβαση του Αμερικανού Έζα Τζένινγκς, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Σίντλερ της Σμύρνης»

Ο Πρόεδρος της ΕΑΝΕ και «πατέρας» της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, Δρ. Στάθης Αβραμίδης τόνισε: «Η φετινή διοργάνωση αποδεικνύει ότι η αθλητική ναυαγοσωστική ζει. Είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας επειδή δεν είμαστε θιασώτες αλλά οι δημιουργοί της!»

Εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) η Πρόεδρός του και Olympian Πάλης Βούλα Ζυγούρη μεταξύ άλλων δήλωσε:«Μέσα σε 31 μήνες η ΕΑΝΕ έχει καταφέρει το απόλυτο 10. Κάθε χρόνο η διοργάνωση είναι όλο και καλύτερη. Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών αλλά και ως Υποστηρίκτρια της ΕΑΝΕ αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανη».

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε το μέλος μας  και Olympian Υδατοσφαίρισης, Κωνσταντίνος Φλέγκας ως εκπρόσωπος του ΔΣ της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλώνοντας : «Είμαστε σύμμαχοι και υποστηρικτές της ΕΑΝΕ από την ημέρα της ιδρύσεώς της και χαρούμενοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ.»

Το Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Olympian Υδατοσφαίρισης, Κωνσταντίνος Φλέγκας, δήλωσε: «Είμαστε σύμμαχοι και υποστηρικτές της ΕΑΝΕ από την ημέρα της ιδρύσεώς της και χαρούμενοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ.»

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης σημαντικές προσωπικότητες όπως:

Ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναυάρχου Λ.Σ. Γεωργίου Αλεξανδράκη, Σπυρίδων Τάτης, ο Πρόεδρος του International Life Saving Federation of Europe (ILSE), Dr. Detlev Mohr, ο Ισόβιος Επίτιμος Πρόεδρος ILSE Dr. KlausWilkens και ο Γ. Γραμματέας της ILS,Dr. HaraldVervaecke, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, «πατέρας» της επαγγελματικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα και της Σχολής Αυτοδυτών-Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,Λουκάς Μπισταράκης. 

Τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον αθλητισμό: η χρυσή Ολυμπιονίκης 110μ εμποδίων στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης, Βούλα Πατουλίδου η οποία δήλωσε: «Ο απολογισμός των πνιγμών στην χώρα μας μαρτυρά την αξία διοργανώσεων όπως η σημερινή. Πριν 30 χρόνια βοήθησα ένα παιδί που είχε αδικηθεί, να μπει στο πανεπιστήμιο. Είμαι χαρούμενη που σήμερα ο Στάθης Αβραμίδης έχει ανθίσει και μας έχει ξεσηκώσει μέσα από το έργο του για να μειώσουμε τους πνιγμούς!» και ο DrArturo Abraldes ο οποίος επίσης ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε.

Ο απολογισμός ήταν εντυπωσιακά θετικός ως προς τα ποιοτικά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά. Ο αριθμός αγωνισμάτων και αθλητών έσπασε τα ρεκόρ των προηγούμενων διοργανώσεων. Περίπου 250 άτομα παραβρέθηκαν ή αγωνίστηκαν. Οι αγώνες διεξήχθησαν με ασφάλεια και επιτυχία. Συμμετείχαν εθελοντικά και αγωνιστικά δεκάδες φοιτητές ΤΕΦΑΑ Αθηνών και Τρικάλων.

Αγωνιστικά η κατανομή μεταλλίων ανά ηλικιακή ομάδα άφησε «γεύση επιτυχίας» σε όλες τις ομάδες και ανεξάρτητους αθλητές. Στις μικρές ηλικίες διακρίθηκε οι αθλητές του Κολυμβητικού Ομίλου Ποσειδώνα Ιλισίων, Ατλάντων Θεσσαλονίκης και του Αθλητικού Ναυτικού Ομίλου Γλυφάδας. Στην κατηγορία νέων-νεανίδων κυριάρχησαν τα φαβορί του Πρωτέα Καλύμνου επιδεικνύοντας ταλέντο και αποδεικνύοντας την σοβαρή υποδομή της ομάδας. Αξιοσημείωτη παρουσία με διακρίσεις στους βετεράνους είχαν οι διαγωνιζόμενοι των ομάδων Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, Water Salvation, Ακαδημία Νερού Τρικάλων «Δελφίς», Ναυαγοσωστική Ακαδημία Βορείου Ελλάδος, Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας, Νηρέας Πατρών. Στην ανταγωνιστική ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, διακρίθηκαν αθλητές των ομάδων Athletes Kids Academy και GEP Lifeguard Academy. Διακρίσεις είχαν επίσης και ανεξάρτητοι αγωνιζόμενοι από Σομαλία, Ιταλία και Ισπανία.

Εκτός του Συλλόγου Ελλήνων  Ολυμπιονικών, σύμμαχοι της ΕΑΝΕ που στηρίζουν την διοργάνωση είναι: Princess Charlene of Monaco Foundation, International Swimming Hall of Fame, International Federation of Swimming Teachers’ Association, International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe, Mediterranean Lifesaving Confederation, Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, British Universities’ Lifesaving Club Association, Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης και Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος.

 

.