Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών – Δελτίο τύπου

 
Πραγματοποιήθηκε εχθές Τρίτη 4/3/2014 και ώρα 6μμ στον Ιστορικό Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού ειδική Πανηγυρική εκδήλωση με θέμα: «Το Αθλητικόν Ιδεώδες και η Παιδεία» στο Πλαίσιο των Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας υπό την Προεδρία του Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Νιάρχου.
 
Τη Συνεδρία συντόνισε η κα Ιωάννα Μάστορα, Δρ. Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφεύς, Ερευνήτρια. Κύριος ομιλητής ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας της Φιλοσοφίας, κ. Νικόλαος Χρόνης. Χαιρετισμό απεύθυνε η κα Νίνα Διακοβασίλη, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου κι Επιστημών Ελλάδας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, ερευνητές, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες, δημοσιογράφοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.
 
«Στους αρχαίους αγώνες ο αθλητής οράται του θείου κι ο ίδιος ο αθλητής ενσαρκώνει το πνεύμα των αρετών» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής κ. Χρόνης. Ο Καθηγητής θεμελίωσε τα επιχειρήματα του για τη διατήρηση και τη συνέχιση του Υψηλού Ιδεώδους του Αθλητισμού με αναφορές στην Αρχαιοελληνική Κλασσική παράδοση και στη σύγχρονη εποχή. Το «Ευ Αγωνίζεσθαι» αποκαλύπτει τη συνύπαρξη του Εγώ της υπάρξεως μετά του Εσύ της Υπάρξεως του άλλου στα «Πολιτικά» και στα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλους, υπογράμμισε ο Καθηγητής κ. Νιάρχος. Η Δρ. Ιωάννα Μάστορα επεσήμανε την «ανάγκη κάθαρσης του Ελληνικού Αθλητισμού από αντιαθλητικές συμπεριφορές που τραυματίζουν κι αμαυρώνουν το αθλητικό γεγονός». Με το πέρας της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση.
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τιμητικές διακρίσεις αριστεία «ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ» σε φορείς και πρόσωπα της διανόησης που υπηρετούν το αθλητικό γίγνεσθαι. Αριστεύσαντες:
 
Η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το αριστείο και την τιμητική πλακέτα εκ μέρους της Ένωσης παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας, Δημοσιογράφος και Συγγραφεύς κ. Γεώργιος Λιβέρης. Η Ένωση των Ελλήνων Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ) ιδρύθηκε το 1987 στους κόλπους της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων με Α΄ Πρόεδρό της τον αείμνηστο Γεώργιο Βήχο, Γενικό Γραμματέα της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Συνεχίζει και σήμερα άοκνα την προσπάθεια- σε στενή συνεργασία με την World Olympians Association -για την ανάπτυξη της Ολυμπιακής Ιδέας και τη διατήρηση των υγιών αρχών του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού, δια της ερασιτεχνικής ενασχόλησης του συνόλου και της άσκησης μέσω των Σπορ. Mεταξύ των μελών της ΕΣΟΑ είναι Ολυμπιονίκες, Μεσογειονίκες, Βαλκανιονίκες, Παγκόσμιοι ρέκορντμεν και όχι μόνο. Επίσης, μεταξύ των OLYMPIANS περιλαμβάνονται Ακαδημαϊκοί, Πανεπιστημιακοί, Οικονομολόγοι, Συγγραφείς, Ιατροί, Νομικοί, Δημοσιογράφοι, Καθηγητές, Αρχιτέκτονες, Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Προπονητές και γενικά άτομα με επιτυχίες και διακρίσεις στους κοινωνικούς στίβους.
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών. Το Αριστείο και την τιμητική διάκριση παρέλαβε η νεοεκλεγείσα Γενική Γραμματέας και Ολυμπιονίκης της Πάλης, λαμπαδηδρόμος των Χειμερινών Αγώνων του Σότσι κ. Βούλα Ζυγούρη, η οποία εκπροσώπησε τον ΣΕΟ.
 
Η ίδρυση του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) ξεκίνησε από μία ιδέα του Ολυμπιονίκη της Πάλης Δημήτρη Θανόπουλου, την οποία ασπάστηκαν πολλοί ακόμη Ολυμπιονίκες και έτσι στις 21 Μαρτίου του 1985, το Πρωτοδικείο Αθηνών ενέκρινε το Καταστατικό του. Οι βασικοί στόχοι του ΣΕΟ είναι η προαγωγή του αθλητισμού, της υγείας, του πολιτισμού και της παιδείας, ενώ τα μέλη του -γνωστοί αθλητές, πρότυπα για την κοινωνία- συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του Προγράμματος της “Κοινωνικής Ανταποδοτικότητας” που έχει εκπονήσει, προς ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ακόμη ο ΣΕΟ στα πλαίσια των προσπαθειών για την επιμόρφωση της μαθητιώσας νεολαίας και της επαφής των παιδιών με υγειή πρότυπα και συνήθειες (τόσο στην άθληση, όσο και στη στάση ζωής τους και την καθημερινότητά τους) εκπόνησε το πρόγραμμα “Αθλητικός Προσανατολισμός”.
 
Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής. Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο ίδιος ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Γρηγοριάδης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και για χρόνια Πανεπιστημιακός Δάσκαλος. Η Π.Ε.Π.Φ.Α ιδρύθηκε το 1949. Έχει έδρα την Αθήνα κι έμβλημά της τον Έφηβο των Αντικυθήρων. Είναι ένας επιστημονικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ταυτόχρονα αναζητά λύσεις στα προβλήματα των αθλητικών επιστημόνων. Κύριος σκοπός της ένωσης είναι η ανάπτυξη και εξάπλωση του υγιούς Αθλητικού πνεύματος, της φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών σύμφωνα με τα Ολυμπιακά Ιδεώδη και η διαφύλαξη της φυσικής αγωγής. Τα μέλη της Π.Ε.Π.Φ.Α διακρίνονται σε τακτικά, πάρεδρα και επίτιμα. Σήμερα στην Ένωση είναι εγγεγραμμένα περίπου 18.000 μέλη, μεταξύ των οποίων γνωστοί προπονητές, ακαδημαϊκοί, και Ολυμπιονίκες.
 
Αριστείο απονεμήθηκε ξεχωριστά στον δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Γεώργιο Λιβέρη για την πολυετή προσφορά του στην προαγωγή της αθλητικής ιδέας μέσα από το δημοσιογραφικό, συγγραφικό αλλά και αθλητικό έργο του καθώς έχει συμμετάσχει 11 φορές στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
 
Αριστείο απονεμήθηκε στον Χρυσό Ολυμπιονίκη και τ. Πρόεδρο του ΣΕΟ κ. Δημοσθένη Ταμπάκο, το οποίο και παρέλαβε η κ. Αφροδίτη Σκαφίδα, Κάτοχος 8 πανελληνίων ρεκόρ Μεσογειονίκης και συμμετάσχουσα σε 2 Ολυμπιάδες.
 
Αριστείο απονεμήθηκε στην Δρα. Ιωάννα Μάστορα για την ερευνητική και συγγραφική της δραστηριότητα, η οποία τυγχάνει πλέον διεθνούς αναγνωρίσεως και αποδοχής.
 
Αριστείο για την εθελοντική συνεισφορά και δωρεές βιβλίων Ολυμπιακής Αθλητικής και Ολυμπιακής Παιδείας σε βιβλιοθήκες, αθλητικούς συλλόγους απονεμήθηκε στον εκδότη κ. Δημήτριο Αρναούτη.