“Σχολείο και Αθλητισμός” στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου

 

Στο πλαίσιο της εναρμόνισης του εορτασμού της 9ης Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2022 (πρώτης Δευτέρας του Οκτώβρη) με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, με κοινό σύνθημα «ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα, ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ» και στόχο την ανάδειξη της ωφελιμότητας της άθλησης στη σωματική και πνευματική υγεία εφ’ όρου ζωής, οι σχολικές μονάδες της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας οργανώνουν και υλοποιούν αθλητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του μηνός.

Έτσι, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, οι μαθητές γυμνασίου των εκπαιδευτηρίων της Ελληνογερμανικής Αγωγής επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου. Τους 160 μαθητές υποδέχτηκε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ), Ολυμπιονίκης στην Πάλη κα Βούλα Ζυγούρη.
Η κα Ζυγούρη παρουσίασε στα παιδιά το άθλημά της και τους μίλησε για τα οφέλη του αθλητισμού, της δια βίου άθλησης, για τα Ολυμπιακά Ιδεώδη και τις αξίες που απορρέουν από αυτά. Ειδικότερα αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνδυαστεί το σχολείο και ο αθλητισμός και στις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτού του συνδυασμού ώστε να αναπτύσσεται ολόπλευρα η προσωπικότητα και να αποκομίζονται μέγιστα οφέλη και από τα δύο και απάντησε στις ερωτήσεις που είχαν προετοιμάσει οι μαθητές.
“Ο αθλητισμός είναι “σχολείο δεξιοτήτων ζωής”: μαθαίνεις πράγματα που δεν θα μπορούσες να μάθεις αλλού. Είναι δύο συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές δραστηριότητες. Ειδικά σήμερα, στην μετά Covid-19 εποχή, ο αθλητισμός είναι αναγκαιότητα. Η μία δραστηριότητα εξισορροπεί την άλλη, δεν την ανταγωνίζεται. Το μυστικό του σωστού συνδυασμού είναι το πρόγραμμα. Ο χρόνος να μην περνά ανεκμετάλλευτος. Η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός η και μετάβαση στον πρωταθλητισμό δεν είναι αναγκαιότητα. Τέτοια αντίληψη μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της προσωπικότητας και να οδηγήσει σε καταστάσεις απώλειας της αξιοπρέπειας του ατόμου. Ο πρωταθλητισμός έχει ημερομηνία λήξης ενώ ο αθλητισμός όχι. Η ζωή δεν σταματάει στα 20, τα 30 ή τα 40. Ο πρωταθλητισμός σταματάει. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την αθλητική μας καριέρα αλλά να μην είμαστε μόνο αυτό” τόνισε η κα Ζυγούρη απευθυνόμενοι στους μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
Τέλος η διευθύντρια του Μουσείου Μαραθωνίου δρόμου κα. Ειρήνη Σπανού ευχαρίστησε την Πρόεδρο του ΣΕΟ λέγοντας: “Ευχαριστούμε θερμά την μεγάλη αθλήτρια, Ολυμπιονίκης στην Πάλη και Πρόεδρο του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών κα Βούλα Ζυγούρη που μας τιμάει με την συμμετοχή της στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου”.

.

Top