Καλαθοσφαίριση
2004, Αθήνα
7η Ολυμπιακή θέση
Η Σοφία Κλιγκοπούλου, γεννημένη στις 6 Ιανουαρίου 1970 στην Αθήνα, είναι Ελληνίδα πρώην καλαθοσφαιρίστρια και νυν ομοσπονδιακή τεχνικός. Διαθέτοντας ύψος 1,90 μέτρα αγωνιζόταν στη θέση του σέντερ.[1]
Αγωνίστηκε με την ελληνική εθνική ομάδα γυναικείας καλαθοσφαίρισης στο ολυμπιακό τουρνουά στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004
https://www.olympedia.org/athletes/103143
Βιογραφικά στοιχεία
Σε συλλογικό επίπεδο έχει διαγωνιστεί με τα χρώματα του Α.Ο.Φ. Πορφύρας,[2] του Α.Ο. Σπόρτιγκ Αθηνών [2] και του Δ.Α.Σ. Άνω Λιοσίων.[1][3]
Αποτελεί την αθλήτρια με τις περισσότερες συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδος καλαθοσφαίρισης γυναικών, 210 στο σύνολο, σημειώνοντας 1069 πόντους, 5,1 κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι. Επιπροσθέτως έχει υπάρξει και αρχηγός της ομάδας. Έχει συμμετάσχει τρεις φορές στους Μεσογειακούς Αγώνες (1991 · 1993 · 1997) και σε δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (2001 · 2003). Η τελευταία της συμμετοχή με το εθνόσημο ήταν στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 στην Αθήνα.[1][3][4]
Για την προσφορά της τιμήθηκε στο All Star Game γυναικών του 2010.[5] Σήμερα εργάζεται ως ομοσπονδιακή προπονήτρια σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες.[6]
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
- Σοφία Κλιγκοπούλου, στατιστικά στοιχεία αθλητή στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ελληνικά).
- Σοφία Κλιγκοπούλου, στατιστικά ως προπονήτρια στην επίσημη ιστοσελίδα της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
- Σοφία Κλιγκοπούλου, στατιστικά συμμετοχών στις διοργανώσεις της FIBA Europe.
- «Σοφία Κλιγκοπούλου: Ζωή γεμάτη μπάσκετ!», συνέντευξη και αφιέρωμα στον ιστότοπο CobraSports.gr, 3 Φεβρουαρίου 2015.
Καριέρα σε συλλόγους | |
---|---|
1984-1987Α.Ο.Φ. Πορφύρας 1987-Α.Ο. Σπόρτιγκ Αθηνών–Δ.Α.Σ. Άνω Λιοσίων |
|
2005-Εθνική Ελλάδος (όλων των βαθμίδων) |
ΣΟΦΙΑ ΚΛΙΓΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ζωή γεμάτη μπάσκετ!
Όσοι έζησαν… από μέσα την παντοκρατορία του Σπόρτιγκ στο γυναικείο μπάσκετ της χώρας μας την περασμένη δεκαετία, θεωρούνται ευλογημένοι. Ανάμεσά τους και η Σοφία Κλιγκοπούλου, η οποία αγωνίστηκε στους «μπλαουγκράνα» για μια δεκαετία (1987-1997).
Από τα «ιερά τέρατα» του ελληνικού μπάσκετ, η 42χρονη παλαίμαχος φόργουορντ κατέχει ξεχωριστή θέση και στην ιστορία της Εθνικής ομάδας, όντας η πρώτη σε συμμετοχές αθλήτρια με τα γαλανόλευκα (210).
Από την «επίσημη αγαπημένη» αποσύρθηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, την κορυφαία όπως μας λέει στιγμή της καριέρας της. «Είναι όνειρο και τιμή για κάθε αθλητή η συμμετοχή και μόνο στην παρέλαση της τελετής έναρξης. Όταν μπήκαμε με την ομάδα στο στάδιο κλαίγαμε όλες, ήταν κάτι απίστευτο, που δεν μπορείς να περιγράψεις με λόγια. Εκείνη τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Ξεχνάς όλα τα προβλήματα, τους τραυματισμούς, τις δυσκολίες και απλά χαίρεσαι που είσαι μέρος του γεγονότος. Κάθε μέρα ήταν συγκινητική, ακόμα κι όταν πήγαμε για προπόνηση στο κλειστό του Ελληνικού ή στο test event».
Πρώτη της ομάδα της Σοφίας Κλιγκοπούλου ήταν ο Πορφύρας, όπου ξεκίνησε το 1984. Τρία χρόνια αργότερα κάνει το μεγάλο άλμα για τον Σπόρτιγκ, όπου και πέτυχε σπουδαία πράγματα με μια πραγματικά μεγάλη ομάδα. Ο κύκλος της καριέρας της έκλεισε αγωνιστικά και πάλι, στα πράσινα του ΔΑΣΑΛ. Έχοντας κατακτήσει 12 πρωταθλήματα (εννέα με τον Σπόρτιγκ και τρία με τα Λιόσια) και τρία Κύπελλα Ελλάδας (ένα και δύο αντίστοιχα) και με δύο συμμετοχές σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκα με την ομάδα των Πατησίων το 1991 και 1992, αποχώρησε «γεμάτη» από το μπάσκετ.
Τουλάχιστον έτσι νόμιζε στην αρχή, πριν συνειδητοποιήσει τελικά ότι δεν είχε χορτάσει την… μυρωδιά του παρκέ και αποφασίσει να περάσει στην «όχθη» της προπονητικής. «Όταν σταμάτησα το μπάσκετ αλλά και πιο πριν, όταν ήμουν μικρότερη, απέκλεια το ενδεχόμενο να γίνω προπονήτρια. Έλεγα πως θα τελειώσω την καριέρα μου και θα ηρεμήσω.
Μεγαλώνοντας όμως, η ιδέα άρχισε να μου αρέσει κι έτσι ξεκίνησα ξανά από άλλο πόστο. Είχα πτυχίο ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στο μπάσκετ, πήρα δίπλωμα προπονητικής, παρακολουθώ και σεμινάρια της FIBA και συνεχώς μαθαίνω». Αυτό που της άλλαξε άποψη ήταν η ανάγκη να μείνει κοντά στο χώρο; «Ίσως είναι και αυτό. Εκτός των άλλων, είναι ένας τρόπος να μην μου λείπει το παιχνίδι».
Τα πρώτα της βήματα στην προπονητική έγιναν το 2005, όταν και ξεκίνησε ως βοηθός στην Εθνική Νέων Γυναικών και στη Νεανίδων. Την επόμενη χρονιά παρέμεινε βοηθός στις Νέες Γυναίκες, όπως και το 2007, όταν παράλληλα ανέλαβε ως πρώτη προπονήτρια την Εθνική Παγκορασίδων. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ομοσπονδιακή προπονήτρια σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες.
«Ταλέντο υπάρχει, δουλειά χρειάζεται»
Διαχειρίζεται ένα σημαντικό κομμάτι του μέλλοντος του αθλήματος και η γνώμη της για το αν υπάρχουν ταλέντα σε αυτές τις ηλικίες για να το στελεχώσουν είναι σημαντική. «Αναμφισβήτητα δεν έχουμε στερέψει από ταλέντο και κορμιά. Το πρόβλημα εστιάζεται στις υποδομές των συλλόγων. Με κάποιες εξαιρέσεις, στην πλειοψηφία τους οι ομάδες δεν δίνουν την προσοχή που πρέπει στα μικρά τμήματα και κατά συνέπεια δεν γίνεται η δουλειά που απαιτείται για να μπουν οι σωστές βάσεις. Γι’ αυτό και το επίπεδο έχει πέσει αρκετά. Βλέπουμε το φαινόμενο να πρωταγωνιστούν ακόμα στις ομάδες κοπέλες της δικής μου γενιάς και αυτό δεν είναι ενθαρρυντικό. Οι ευθύνες βέβαια δεν βαρύνουν μόνο τις ομάδες αλλά και τις ίδιες τις αθλήτριες».
Και εξηγεί: «Πρέπει οπωσδήποτε τα κορίτσια να μπουν στη νοοτροπία της σκληρής προπόνησης και κυρίως να μάθουν να δουλεύουν ατομικά, γιατί στην εποχή μας δεν αρκεί να είσαι μπασκετμπολίστρια. Προέχει να είσαι αθλήτρια, για να αντεπεξέλθεις στο παιχνίδι. Αν γίνει αυτό και παράλληλα οι ομάδες επενδύσουν επαγγελματικά πάνω τους και τους δίνουν σταδιακά όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής, τα πράγματα θα γίνουν πολύ καλύτερα και θα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για τη συνέχεια και της “μεγάλης” Εθνικής ομάδας».
Το αυτόγραφο
Στην ερώτηση για το αν τα κορίτσια που έχει υπό την καθοδήγησή της στις Εθνικές ομάδες γνωρίζουν τη δική της πορεία στο χώρο και αν τη ρωτάνε γι’ αυτό, ανέφερε ένα γεγονός που της συνέβη και της έχει μείνει αξέχαστο. «Σε ένα καμπ προετοιμασίας με τις κορασίδες, κάποια κορίτσια μου ζήτησαν αυτόγραφο. Τους είπα βέβαια να σοβαρευτούν (γέλια)! Γενικά πάντως νομίζω ότι οι περισσότερες δεν ξέρουν και ίσως είναι καλύτερα, γιατί υπάρχει μια λεπτή ισορροπία που πρέπει να τηρείται ανάμεσα στον προπονητή και τον παίκτη».
«Δεν πρόσεξαν στον Σπόρτιγκ»
Μετά από πολλά χρόνια κυριαρχίας στην Α1, η ομάδα των Πατησίων υποβιβάστηκε στην Α2 κατηγορία. Η απόσταση από το ζενίθ στο ναδίρ δεν είναι μεγάλη και σύμφωνα με τη Σοφία, που έζησε τις εποχές δόξας του συλλόγου, «οι άνθρωποι της ομάδας δεν πρόσεξαν τις υποδομές της όταν κέρδιζε τα πρωταθλήματα. Φρόντιζαν μόνο να αγοράζουν παίκτριες της “αφρόκρεμας” και όχι να “βγάλουν” αθλήτριες από τα σπλάχνα τους. Οι συνέπειες αυτής της αμέλειας φάνηκαν όταν κάποια στιγμή τα λεφτά τελείωσαν. Η σημερινή κατάσταση του Σπόρτιγκ με στεναχωρεί πολύ και φοβάμαι ότι είναι δύσκολο να επανέλθει σύντομα σε υψηλό επίπεδο. Εύχομαι πάντως να το καταφέρει και να μην γίνει “ασανσέρ” των κατηγοριών».
Τα χρόνια που ο Σπόρτιγκ ή τα Λιόσια έφταναν σε Φάιναλ Φορ ευρωπαϊκών διοργανώσεων έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, «γιατί η ψαλίδα με τις ευρωπαϊκές ομάδες έχει ανοίξει τρομαχτικά. Στις άλλες χώρες οι ομάδες επενδύουν πολλά χρήματα για μεταγραφές. Η Ρωσία για παράδειγμα έχει ξεφύγει! Οι σύλλογοί της είναι σαν μεικτές κόσμου με τόσα αστέρια που έχουν μαζέψει. Κάποιες από αυτές τις ομάδες είναι ίσως καλύτερες και από δικές μας αντρικές»!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης Γυναικών
Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004, 14 Αυγούστου. Μαρία Σαμορούκοβα #13, Ειρήνη Σταχτιάρη #12, Ελένη Βασιλείου #11, Αθήνα Χριστοφοράκη #14, Σοφία Κλιγκοπούλου #15, Αταλάντη Μαρία Τασούλη #8, Κατερίνα Δελή #6, Αναστασία Κωστάκη #5, Τατιάνα Καββαδία #4, Δήμητρα Καλέντζου #7, Εβίνα Μάλτση #9, Πόλυ Σαρέγκου #10, Προπονητής Γιώργος Τσιτσκάρης, Βοηθοί προπονητή Παναγιώτης Βαφειάδης και Δημήτρης Μπακογεώργος. Η Εθνική Ελλάδας πριν από τον αγώνα εναντίων της Ρωσίας στο κλειστό του Ελληνικού. Σε εκείνο τον αγώνα η Ρωσία νίκησε την Ελλάδα 69-62.
ATHENS,GREECE – AUGUST 14: Maria Samoroukova #13, Eirini Stachtiari #12, Eleni Vasileiou #11, Athena Christoforaki #14, Sofia Kligkopoulou #15, Atalanti Maria Tasouli #8, Aikaterini Deli#6, Anastasia Kostaki #5, Tatiana Kavvadia #4, Dimitra Kalentzou #7, Evanthia Maltsi #9, Polymnia Saregkou #10, Head coach Georgious Tsitskaris, Assistant coach Panagiotis Vafeiadis and Dimitris Bakogeorgos of Greece pose for a team photo before the women’s basketball preliminary game against Russia on August 14, 2004 during the Athens 2004 Summer Olympic Games at the Indoor Arena of the Helliniko Olympic Complex in Athens, Greece. Russia defeated Greece 69-62.