Σέρρες: Εκδήλωση μνήμης και ονοματοδοσίας κλειστού γυμναστηρίου «Ιωάννης Τσιντσάρης»

Στην ονοματοδοσία του Δημοτικού Κλειστού Γυμναστηρίου της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων σε «Ιωάννης Τσιντσάρης» προχώρησε ο Δήμος Σερρών τιμώντας τη μνήμη του Σερραίου Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών σε μία σεμνή τελετή σήμερα, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022.

Τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών εκπροσώπησε ο ταμίας του Δ.Σ. Ολυμπιονίκης της πάλης, Απόστολος Τασκούδης

Τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής στο Κλειστό Γυμναστήριο Σερρών «Ιωάννης Τσιντσάρης» πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης μαζί με τον γιο του αείμνηστου αθλητή Ραφαήλ Τσιντσάρη παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών Θεανώς Ζαγκλιβέρη, των Βουλευτών Θεόφιλου Λεονταρίδη, Λευτέρη Αβραμάκη, Κώστα Μπούμπα, του Προέδρου του Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Γιάννη Γάτσιου και μελών του ΔΣ του Οργανισμού, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων φορέων, αθλητών, συγγενών και φίλων της οικογένειας Τσιντσάρη.

«Με την ομόφωνη απόφασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών να δώσουμε το όνομα του Ιωάννη Τσιντσάρη στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο της Κοιλάδας Αγίων Αναργύρων αποδίδουμε μία οφειλόμενη τιμή στον άνθρωπο που που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον σερραϊκό αθλητισμό, στην ελληνική άρση βαρών και στον τόπο μας.

Γιατί ο Ιωάννης Τσιντσάρης ήταν ο σύγχρονος άτλας που σήκωσε ψηλά τον Σερραϊκό αθλητισμό και άνοιξε τον δρόμο για τις μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής άρσης βαρών», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Σερρών θα προχωρήσει στη διοργάνωση αγώνων άρσης βαρών στη μνήμη του Σερραίου Αθλητή.

«Βούλησή μας στον Δήμο Σερρών είναι σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών να διοργανώσουμε τον Ιούνιο του 2023 τους αγώνες άρσης βαρών «Τσιντσάρεια».

Στόχος μας είναι η διοργάνωση αυτών των αγώνων στο Κλειστό Γυμναστήριο Σερρών “Ιωάννης Τσιντσάρης” να καταστεί θεσμός, μέσω του οποίου το παράδειγμα και η παρακαταθήκη του Σερραίου Ολυμπιονίκη θα μείνουν για πάντα ζωντανά», υπογράμμισε ο κ.Χρυσάφης.

Στη μεγάλη προσφορά του Ιωάννη Τσιντσάρη στον ελληνικό αθλητισμό αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η πρώην πρωταθλήτρια και Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών Θεανώ Ζαγκλιβέρη επισημαίνοντας ότι «ο γίγαντας με την ευαίσθητη ψυχή ήταν ο πατέρας της ελληνικής άρσης βαρών, που έδειξε τον δρόμο σε όλους τους νεότερους αθλητές.

«Είμαι περήφανη που κατάγομαι από τα ίδια χώματα με τον Ιωάννη Τσιντσάρη και παραδειγματίστηκα από έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Ζαγκλιβέρη, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Αμφίπολη.

Στη διάρκεια της τελετής ο κ.Χρυσάφης επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Ραφαήλ Τσιντσάρη, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Σερρών και το Δημοτικό Συμβούλιο για την απόφαση ονοματοδοσίας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων στη μνήμη του πατέρα του.

Ο Γιάννης Τσιντσάρης γεννήθηκε στις 8-2-1962 στο Σιδηρόκαστρο Σερρών και το 1966 η οικογένειά του μετακόμισε στην πόλη των Σερρών, λόγω εργασίας του πατέρα του.

Ξεκίνησε την άρση βαρών σε ηλικία 13 ετών με προπονητή τον Αντώνη Αρβανιτίδη.

Η πρώτη επαφή  – δοκιμή με την μπάρα, ήταν αρκετή για να τον κάνει να την αγαπήσει και να ξεκινήσει μια ανοδική πορεία που έφτασε μέχρι την 4η θέση στους Ολυμπιακοί αγώνες στο Λος Άντζελες όπου αγωνίστηκε στα +110 και με επίδοση  162,5+185=347,5 κατετάγη τέταρτος. Όπως είχε πει ο Γιάννης Τσιντσάρης για την άρση βαρών: «πέρασα πιο μπροστά από αρκετά αθλήματα και τελικά με κέρδισε η άρση βαρών. Δεν την διάλεξα εγώ, αυτή με διάλεξε, ήμουν γεννημένος για αρσιβαρίστας».

Ο Γιάννης Τσιντσάρης είχε εξασφαλίσει την πρόκριση και στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ το 1988, ταξίδεψε εκεί αλλά την ημέρα του αγώνα, στις 29 Σεπτεμβρίου ένιωσε την μεγαλύτερη πίκρα στην αθλητική του καριέρα αφού ένας τραυματισμός στον ώμο κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης στάθηκε αξεπέραστο εμπόδιο και του στέρησε τη χαρά της συμμετοχής και της (σχεδόν βέβαιης) διάκρισης.

Ο Γιάννης Τσιντσάρης ανακηρύχθηκε : Καλύτερος έφηβος αθλητής για το 1981 (βραβεύσεις ΠΣΑΤ 1982), μέλος της Εθνικής ομάδας που βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΤ, ως η καλύτερη ομάδα της χώρας, για το 1983,  3 φορές πρωταθλητής εφήβων, 10 φορές πρωταθλητής ανδρών, 10 φορές πρωταθλητής, στο πρωτάθλημα ενόπλων δυνάμεων & Σωμάτων ασφαλείας, 107 Πανελλήνια ρεκόρ, εφήβων, ανδρών, 3 φορές, χρυσός Βαλκανιονίκης, 3 φορές χρυσός στο πρωτάθλημα ΕΟΚ, 3 φορές χρυσός Μεσογειονίκης, (Καζαμπλάνκα Μαρόκου 1983, Λατάκεια Συρίας 1987.  Αθήνα Ελλάδα 1991), 4ος στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων το 1982 κ.α.

Αν και είχε προτάσεις να πάει σε άλλους συλλόγους παρέμεινε στον  Α.Ο.Σερρών και αυτό το έκανε όπως έλεγε ο ίδιος:  «Από αγάπη στο σύλλογο και την πόλη μου».

Είχε χόμπι  τη ζωγραφική – αγιογραφία και είχε πραγματοποιήσει έκθεση των έργων του, το 1987, στο Νέο Ηράκλειο της Αττικής.