https://gr.euronews.com/2016/08/20/rio-2016-agones-apotelesmata-metallia-ellada-kypros-olympiakoi
Λεπτό προς λεπτό ενημέρωση για την τελευταία ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων εδώ
Την πέμπτη πιο πετυχημένη παρουσία στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων κατέγραψε η Ελλάδα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Παρότι είχε την μικρότερη αποστολή της τελευταίας 20ετίας, με λιγότερους από 100 αθλητές, ξεπέρασε σε μετάλλια τον απολογισμό του 2008 και του 2012.
Κατέκτησε έξι συνολικά (τρία χρυσά, ένα αργυρό και δύο χάλκινα), όσα δηλαδή είχε πάρει μαζί σε Πεκίνο (2 ασημένια, 2 χάλκινα) και Λονδίνο (2 χάλκινα), απολογισμός που την έφερε στην 26η θέση στον πίνακα των μεταλλίων μεταξύ των 205 χωρών που μετείχαν.
Πέρα από την πρώτη διοργάνωση του 1896, οι τρεις προηγούμενες πιο επιτυχημένες ελληνικές παρουσίες, ήταν στην Αθήνα το 2004 με 16 μετάλλια (6 χρυσά, 6 ασημένια, 4 χάλκινα), στο Σίδνεϊ το 2000 με 13 μετάλλια (4 χρυσά, 6 ασημένια, 3 χάλκινα) και στην Ατλάντα το 1996 με 8 μετάλλια (4 χρυσά και 4 ασημένια).
Οι ελληνικοί θρίαμβοι στο Ρίο
Το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τον ελληνικό στίβο μετά το 2004 έφερε η Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ.
Πρώτο χρυσό μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και για την ενόργανη γυμναστική με τον Λευτέρη Πετρούνια και την εκπληκτική του εμφάνιση στους κρίκους.
Στην σκοποβολή η Άννα Κορακάκη χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο μετά το 2004 και πρώτο στο αγώνισμα μετά το 1920.
Με το χρυσό και το χάλκινο που κατέκτησε, η Άννα Κορακάκη έγινε και το πρώτο μέλος ελληνικής ολυμπιακής αποστολής με δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση μετά τον θρυλικό Κωνσταντίνο Τσικλητήρα.
Ο Σπύρος Γιαννιώτης με το ασημένιο μετάλλιο στην ανοιχτή θάλασσα, έφερε το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής κολύμβησης, με εξαίρεση αυτά του 1896.
Οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής με το χάλκινο, επανέφεραν την ελληνική ιστιοπλοΐα στο βάθρο των μεταλλίων, μετά την «διακοπή» του 2012.
Συνολικά, η Ελλάδα είχε 14 συμμετοχές σε τελικούς (εκτός Μαραθωνίου και βάδην), ενώ στην πρώτη οκτάδα είχε 12 παρουσίες. Η εθνική ομάδα ανδρών της υδατοσφαίρισης κατέλαβε την έκτη θέση.
Ο απολογισμός της κυπριακής αποστολής
Μετά το αργυρό μετάλλιο του ιστιοπλόου Παύλου Κοντίδη στο Λονδίνο, που ήταν το πρώτο της Κύπρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Ρίο κανένας Κύπριος αθλητής δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών.
Η παρουσία της Κύπρου στο Ρίο ωστόσο, κρίνεται απόλυτα πετυχημένη, καθώς «έξι από τους δεκαπέντε αθλητές, δηλαδή το 40% της κυπριακής ομάδας, προκρίθηκαν στους τελικούς των αγωνισμάτων τους», δήλωσε η αρχηγός αποστολής της Κυπριακής Ολυμπιακής Ομάδας, Όλγα Πιπερίδου.
Την έβδομη θέση κατέλαβαν ο Παύλος Κοντίδης στα σκάφη τύπου Laser της ιστιοπλοΐας, ο Κυριάκος Ιωάννου στο ύψος και ο Μίλαν Τραϊκοβιτς στα 110μ εμπόδια.
Όγδοος κατετάγη ο Απόστολος Παρέλλης στην δισκοβολία.
Η χρυσή Ολυμπιονίκης του επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη άνοιξε την παρέλαση των αθλητών στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο στο Μαρακανά, ως επικεφαλής των σημαιοφόρων των 207 αποστολών.
The #Rio2016 flagbearers are led out by Greek #Gold medalist Ekaterini Stefanidi as per Olympic tradition #GREpic.twitter.com/YTPlx24AKK
— Rio 2016 (@Rio2016_en) August 21, 2016
Από την Παρασκευή 5 Αυγούστου μέχρι και το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, η ελληνική υπηρεσία του euronews βρέθηκε κοντά στις προσπάθειες Ελλήνων και Κυπρίων αθλητών.
Ανατρέξτε σε όλα τα αποτελέσματα και τις επιδόσεις τους σε όλα τα αγωνίσματα.
Κυριακή 21/8
Στίβος
Ο Μιχάλης Μερούσης τερμάτισε σε χρόνο 2:29:39 (περίπου 20 λεπτά μετά τον πρώτο) στον Μαραθώνιο καταλαμβάνοντας την 116η θέση.
Ο Μιχάλης Καλομοίρης περιορίστηκε στην 132η θέση με χρόνο 2:37:03 .
Ορεινή ποδηλασία
Ο Δημήτρης Αντωνιάδης, στην πρώτη του παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πήρε την 31η θέση στην ορεινή ποδηλασία με χρόνο 1:44:17. Ο 26χρονος ποδηλάτης ήταν αυτός που ολοκλήρωσε την ελληνική παρουσία στο Ρίο 2016.
Σάββατο 20/8
Λίγες ώρες μετά την συγκλονιστική νίκη της στον τελικό του επί κοντώ, η Κατερίνα Στεφανίδη κρέμασε στο λαιμό της το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και ο ελληνικός εθνικός ύμνος ακούστηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ρίο.
Πόλο
Η Ελλάδα ηττήθηκε με 12-10 από την Ουγγαρία στον αγώνα κατάταξης και κατέλαβε την έκτη θέση στο ολυμπιακό τουρνουά.
Ρυθμική Γυμναστική
Εκτός τελικού έμεινε η ελληνική ομάδα του ανσάμπλ. Στον προκριματικό, η Σταυρούλα Σαμαρά, η Ελένη Δόικα, η Μιχαέλα Μεταλλίδου, η Ιωάννα Αναγνωστοπούλου και η Ζωή Κοντογιάννη βαθμολογήθηκαν με 15.000 στις κορδέλες και με 15.416 στις 3 κορύνες/2 στεφάνια και κατέλαβαν την 13η θέση με 30.416 βαθμούς.
Παρασκευή 19/8
Στίβος
Επί κοντώ
Το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ κατέκτησε η Κατερίνα Στεφανίδη με άλμα στα 4.85.
Είναι το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στο αγώνισμα και το πρώτο χρυσό στον στίβο μετά το 2004.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο η Ελλάδα έφτασε στα τρία χρυσά και τα έξι συνολικά μετάλλια.
Η Στεφανίδη ξεκίνησε τον αγώνα με έγκυρα άλματα στα 4.60 και στα 4.70 μέτρα. Πέρασε με την δεύτερη τα 4.80μ και τα 4.85 μέτρα.
Ο πήχης στη συνέχεια τοποθετήθηκε στα 4.90μ, όπου αναμετρήθηκε με την Σάντι Μόρις.
Αν και καμία αθλήτρια δεν κατάφερε να ξεπεράσει το ύψος, η Αμερικανίδα είχε ένα παραπάνω αποτυχημένο άλμα στα 4.70μ και έτσι έμεινε στη 2η θέση.
«Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη, Ήθελα να περάσω και τα 4.90, όπου είχα καλά άλματα» δήλωσε περιχαρής στην ΕΡΤ μετά τον αγώνα της η Στεφανίδη και πρόσθεσε:
«Δεν αγχώθηκα όταν απέτυχα στα 4.80μ. Έχω αποφασίσει φέτος να μην κοιτώ στους αγώνες τα άλματα των άλλων αθλητριών. Κάνω επί κοντώ από δέκα ετών και έχω περάσει πολλά προβλήματα, γι΄ αυτό για μένα ήταν πολύ σημαντικό αυτό το μετάλλιο. Είχα ονειρευτεί αυτή τη στιγμή. Την είχα στο μυαλό μου».
50 χλμ. βάδην (A): Ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ τερμάτισε 28ος με χρόνο 3:59:21.
20χλμ βάδην (Γ): Στην 15η θέση τερμάτισε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη με 1:32:32.
Στην 47η θέση τερμάτισε η Παναγιώτα Τσινοπούλου με χρόνο 1:38:24.
Ρυθμική Γυμναστική
Σύνθετο ατομικό, προκριματικά:
Την 15η θέση κατέλαβε η Βαρβάρα Φίλιου και έμεινε εκτός τελικού.
Στην μπάλα βαθμολογήθηκε με 17.333β, στο στεφάνι με 17.208β, στην κορδέλα με 16.750β και στις κορύνες με 17.333β.
Πέμπτη 18/8
Ιστιοπλοΐα 470
Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε το ελληνικό πλήρωμα των Τάκη Μάντη και Παύλου Καγιαλή, έπειτα από μια συγκλονιστική κούρσα.
Ελευθέρα Πάλη
53κ.- Γύρος των «16»: Η Μαρία Πρεβολαράκη επικράτησε με 5-1 στα σημεία της Ινδής Μπαμπίτα Κουμαρί, αλλά ηττήθηκε στα προημιτελικά του τουρνουά με 6-3 από την Ανχέλικα Αργκουέγιο-Βιγιέγκας (Βενεζουέλα) και δεν μπόρεσε να μπει στην διεκδίκηση των μεταλλίων.
Στίβος
Ύψος (Γ). προκρ.: Εκτός τελικού η Κύπρια Λεοντία Καλλένου. Είχε μια επιτυχημένη προσπάθεια στο 1.80, πετυχαίνοντας ατομικό ρεκόρ, ενώ έριξε τον πήχη τρεις φορές στο 1.85.
Σφαιροβολία (Α), προκρ.: Αποκλείστηκε από τον τελικό ο Νίκος Σκαρβέλης. Η τρίτη και καλύτερη βολή του στα 19.37 δεν στάθηκε δυνατόν να του χαρίσει την πρόκριση.
Υδατοσφαίριση
Η Εθνική Ανδρών της Ελλάδας επικράτησε με 9-7 της Ισπανίας και θα αντιμετωπίσει την Ουγγαρία το Σάββατο 20/8 για την πέμπτη θέση του Ολυμπιακού τουρνουά.
Γκαλά Ενόργανης Γυμναστικής
Εκπληκτική παράσταση από έναν πραγματικό σταρ. Ο Έλληνας χρυσός Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας μονοπώλησε το χειροκρότημα στο Γκαλά της ενόργανης γυμναστικής.
Ο Λευτέρης Πετρούνιας στην αρχή ζήτησε τη βοήθεια του Βραζιλιάνου αντιπάλου του Αρτούρ Ζανέτι για να τον ανεβάσει στους κρίκους, αφού ο προπονητής του Δημήτρης Ράφτης έχει πάρει ήδη το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.
Στη συνέχεια αυτοσχεδίασε σηκώνοντας όλο το γήπεδο στο πόδι.
Δείτε τις ελληνικές και κυπριακές επιδόσεις τις προηγούμενες ημέρες των Αγώνων αναλυτικά εδώ , εδώεδώ και εδώ