Παρουσίαση της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας στο 10ο δημοτικό Χαϊδαρίου

Η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του κοινωνικού σχολείου. Με εκδηλώσεις όλη τη εβδομάδα, βασική επιδίωξη της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης παιδείας, που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023  η Πρόεδρους του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ)  και μέλος ΔΣ της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝΟΑ) Βούλα Ζυγούρη, επισπεύτηκε το 10ο δημοτικό σχολείο Χαϊδαρίου ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση  της διευθύντρια του σχολείου κας Ελευθερίας Γεωργαντή.

 

Η Ολυμπιονίκης της πάλης παρουσίασε στα παιδιά την πρώτη Αφή Ολυμπιακής φλόγας και την 1η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία. Αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία που αφορούν την θεσμοθέτηση της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας, στην σημασία και τους συμβολισμούς της για το Ολυμπιακό κίνημα, στις λεπτομέρειες κατασκευής του πρώτου πυρσού και παρουσίασε ιστορικό φωτογραφικό υλικό από το ελληνικό και διεθνές τμήμα της πρώτης διαδρομής.

Παράλληλα, έδωσε την ευκαιρία στους μικρούς μαθητές να επεξεργαστούν από κοντά πυρσούς από θερινές και χειμερινές Ολυμπιακές λαμπαδηδρομίες που έχει στην κατοχή της και απάντησε στις ερωτήσεις τους σχετικά με τις Ολυμπιακές αξίες και τους βασικούς άξονες στους οποίους κινούνται: Το «Ευ Αγωνίζεσθαι» που περικλείει τις αξίες της εντιμότητας, του σεβασμού, των κανόνων διεξαγωγής των αγώνων, της ισότητας, της δικαιοσύνης, του σεβασμού των συναθλητών και της ισοτιμίας και την «Ευγενή Άμιλλα». που περικλείει τις αξίες της εντιμότητας, του σεβασμού, των κανόνων διεξαγωγής των αγώνων, της ισότητας, της δικαιοσύνης, του σεβασμού των συναθλητών και της ισοτιμίας.