Παπαδοπούλου Σοφία

Ιστιοπλοία

2008, Πεκίνο

3η Ολυμπιακή θέση

Η Σοφία Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Καλλιθέα και είναι αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Τζιτζιφιών Καλλιθέας. Είναι  Xάλκινη Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας, διάκριση που κατέκτησε το 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, στην κατηγορία Yngling.

Έχει κατακτήσει Χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών της τριθέσιας ολυμπιακής κατηγορίας Yngling, το 2007 και Ασημένιο Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών της διθέσιας κατηγορίας 420, το 2002. Από το 1998 συμμετέχει ως αθλήτρια της Εθνικής ομάδας. Έχει δύο Χρυσά μετάλλια στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα της διθέσιας ολυμπιακής κατηγορίας 470 Γυναικών και Χάλκινο Μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα κατηγορίας Optimist όπου ήταν και το πρώτο της διεθνές μετάλλιο. Τέλος, έχει κατακτήσει 17 Πανελλήνια Πρωταθλήματα στις αντίστοιχες κατηγορίες 420,470,Lighting,Yngling και Hansa 303.

Πέρα από τον ενεργό αθλητισμό η Σοφία είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών και  κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Διεθνής Ολυμπιακής Ακαδημίας με ειδίκευση στα αθλητικά εκπαιδευτικά προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας και την οργάνωση αθλητικών γεγονότων. Παράλληλα, είναι υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού.

Έχει επιλεχθεί, ως μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας σε δυο επιτροπές: την επιτροπή Regional Games Sub-Committee, που ασχολείται με την ανάπτυξη και παρακολούθηση της υλοποίησης των Περιφερειακών Αγώνων ανά Ήπειρο και την επιτροπή Youth Events Sub – Committee, που ασχολείται αντίστοιχα με τις αγωνιστικές διοργανώσεις των Νέων ιστιοπλόων αλλά και την υλοποίηση αθλητικών προγραμμάτων ανά το κόσμο.

Είναι η πρώτη γυναίκα αθλήτρια ιστιοπλόος Παγκοσμίως που επιλέχθηκε από την Παγκόσμια Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία να συμμετέχει στο WISH εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις Ελίτ προπονήτριες με χρηματοδότηση από την ΔΟΕ και την υποστήριξη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Έχει οριστεί από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία – Υπεύθυνη για την οργάνωση και υλοποίηση του αθλητικού – εκπαιδευτικού προγράμματος «Ιστιοπλοΐα Γένους Θηλυκού» με σκοπό την προώθηση του αθλήματος με την συμμετοχή ανεξαρτήτου ηλικίας, ατόμων με αναπηρία και νεαρών γυναικών καθώς και για την ενίσχυση της αξιοποίησης και αύξησης των γυναικών ιστιοπλόων σε διάφορους ρόλους, όπως: προπονητριών, κριτών, υπεύθυνων οργάνωσης αγώνων, κτλ., στο άθλημα. Είναι πρέσβειρα της SAFE WATER SPORTS με βασικό σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας στο νερό, τα υδάτινα σπορ και τις δραστηριότητες αναψυχής.

Η Σοφία συνεχίζει να αγωνίζεται ως συναθλήτρια του Στράτο Αχλάτη – αθλητή ΑμεΑ στην διεθνή κατηγορία Double Hansa 303 όπου για το 2022 κατέκτησαν την 2η στο ΠανΙταλικό Πρωτάθλημα Hansa Double 303 στην Σαρδηνία και την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ελλάδος. Αυτή την περίοδο προετοιμάζονται για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Οκτωβρίου 2023 που θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία.

 

Δείτε βίντεο με την Σοφία Παπαδοπούλου από το πρόγραμμα Safe Water Sports