Παναγιώτης (Τάκης) Κουλιγκάς

Ιστιοπλοΐα
1964, Τόκιο Κατηγορία FINN
8η Ολυμπιακή θέση
1968, Μεξικό Κατηγορία FINN
5η Ολυμπιακή θέση

Ο Παναγιώτης Κουλιγκάς (γεννημένος 31 Μαρτίου 1946) είναι Έλληνας ιστιοπλοός. Συμμετείχε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1964 στο Τόκιο καταλαμβάνοντας την 8η θέση και στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1968 του Μεξικό καταλαμβάνοντας την 5η θέση.

Στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοϊας του 1967 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Συνολικά διακρίθηκε 3 φορές ως Βαλκανιονίκης και 8 φορές ως Πανελληνιονίκης

https://www.olympedia.org/athletes/62652

 

Ο Ολυμπιονίκης Τάκης Κουλιγκάς θυμάται όσα έζησε στο Τόκιο στους Ολυμπιακούς του 1964 (pics)

Ο Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Τάκης Κουλιγκάς συμμετείχε σε ηλικία 18 ετών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964 και μιλάει στο Gazzetta για την εμπειρία ζωής στην Ιαπωνία.

Τόκιο 1964. Η Ασία και η Ιαπωνία “φιλοξενούν” για πρώτη φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι οι 18οι και θα διεξαχθούν από τις 10 έως τις 24 Οκτωβρίου.

Συμμετέχουν 93 κράτη με 5.151 αθλητές. Οι 4.473 είναι άνδρες και οι 678 είναι γυναίκες.

Τα αθλήματα είναι μόλις 19. Αυτοκράτορας της χώρας είναι ο Χιροχίτο και δεν έχουν περάσει παρά 19 χρόνια από τότε οι Ιάπωνες υπέγραψαν συνθηκολόγηση και τερμάτισαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ελλάδα στο “Τόκιο 1964”

Η Ελλάδα συμμετείχε με 19 αθλητές (18 +1 αναπληρωματικός στην ιστιοπλοϊα) αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο μετάλλιο.

Συμμετείχε στον στίβο, στην ιστιοπλοΐα, στην πάλη και στην σκοποβολή. Ένας από τους αθλητές μας ήταν και ο Τάκης Κουλιγκάς.

τοκιο 2

Μόλις 18 ετών, ιστιπλόος, της κλάσης των Finn. Γιος αθλητής στίβου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο και αγάπησε την θάλασσα.

Είδε τον διάδοχο Κωνσταντίνο να κατακτά μετάλλιο το 1960 στην Ρώμη και έβαλε στοίχημα με τον εαυτό του να πάει και εκείνος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

τοκιο 3

Δυο Ολυμπιακές συμμετοχές

Τα κατάφερε. Το 1964 στο Τόκιο τερμάτισε 5ος αλλά με μια ένσταση ενός Αυστραλού πέρασε στα αρχεία ως 8ος ενώ το 1969 στο Ακαπούλκο (Μεξικό) πάλεψε με τα ρεύματα και ήταν 5ος Ολυμπιονίκης στα Finn.

Ο Τάκης Κουλιγκάς για δεκαετίες διατηρεί στο Μικρολίμανο Σχολή Ανοικτής Θάλασσας και μαθαίνει ανθρώπους όλων των ηλικιών το αγαπημένο του άθλημα.

τοκιο 4

Ο Τάκης Κουλιγκάς μίλησε στο Gazzetta για την εμπειρία συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και μας παραχώρησε και μοναδικό φωτογραφικό υλικό της εποχής.

«Ταξίδι με 7 στάσεις για το Τόκιο»

Θυμάται εκείνο το ταξίδι που ήταν ατελείωτο. Από την Αθήνα στο Τόκιο. «Κράτησε 24 ώρες και είχαμε πάει με την KLM. Πρώτος σταθμός ήταν η Αίγυπτος και τελευταίος πριν από το Τόκιο ήταν οι Φιλιππίνες. Εκεί θυμάμαι γέμισε το αεροπλάνο», μας λέει αρχικά ο Τάκης Κουλιγκάς.

τοκιο 6

Ήταν ο πιο νέος της αποστολής και θυμάται ότι η ιστιπλοϊα όπως και το 2021 και το 1964 είχε διεξαχθεί στην Ενοσίμα. «Είναι κάτι σαν χερσόνησος, όπως είναι το Καβούρι αλλά πιο μεγάλο.

Απέναντι βλέπεις το μοναδικό όρος Φούτζι. Είναι στην ίδια περιοχή και το 1964 και το 2021 οι εγκαταστάσεις. Δεν έχει ρεύματα εκεί αλλά δεν μπορείς να προβλέψεις τον καιρό», σημειώνει.

τοκιο 9

«Έπρεπε να είσαι και ξυλουργός»

Μας αποκαλύπτει ότι τα σκάφη Finn, που είναι μονοθέσια δεν τα είχαν μεταφέρει οι αθλητές από τις χώρες τους αλλά τα βρήκαν εκεί. Ήταν μικρά με ξύλινο κατάρτι και ο κάθε αθλητής θα έπρεπε να κάνει και τον ξυλουργό για να το διαμορφώσει κατάλληλα. Το σκάφος Ντράγκον είχε ταξιδέψει από την Ελλάδα.

τοκιο 8

Το 1964 ήταν ήδη δέκα χρόνια στην θάλασσα ως ιστιοπλόος ο 18χρονος τότε Τάκης Κουλιγκάς. Το 1963 ήταν 3ος στους πανελλήνιους αγώνες και ταξίδεψε στο Τόκιο αφού εξασφάλισε την πρόκριση.

44

Εκεί ήταν 8ος. «Κανονικά εγώ τερμάτισα στην 5η θέση. Έκανε όμως ένσταση ένας Αυστραλός και μέχρι να καταλάβουμε τι είχε συμβεί την κέρδισε και με έγραψαν 8ο», σημειώνει και συνεχίζει: «Με είχαν βάλει σημαιοφόρο στην τελετή λήξης άτυπα. Δεν είχαμε πάρει μετάλλιο ως Ελλάδα το 1964».

τοκιο 10

«Η Coca Cola η τηλεόραση»

Ο Τάκης Κουλιγκάς πρώτη φορά ταξίδευε στην Ιαπωνία και είδε πολλά πράγματα που δεν είχε δει ξανά. «Οι Ιάπωνες έκαναν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο για να διαφημίσουν στον κόσμο την τεχνολογία τους, τα προϊόντα τους. Θυμάμαι στην περίοδο των Ολυμπιακών είχαν παρουσιάσει το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο.

τοκιο 12

Εκεί είδα και ήπια Coca Cola και εκεί είδα έγχρωμη τηλεόραση. Αυτό που θυμάμαι έντονα είναι ότι οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί φορούσαν στολές ίδιες μ’ εκείνες των Αμερικανών», θυμάται ο Έλληνας Ολυμπιονίκης.

«Πετύχαμε τυφώνα στο Τόκιο»

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν Οκτώβριο το 1964 για λόγους που έχουν σχέση με τον καιρό αλλά ο Τάκης Κουλιγκάς και οι συναθλητές του πέτυχαν τυφώνα στο Τόκιο.

τοκιο 13

«Αλήθεια είναι. Δεν ήταν βέβαια πολύ δυνατός αλλά θυμάμαι σαν τώρα το δρομολόγιο από τον ναυτικό όμιλο στην Ενοσίμα με το πούλμαν που λόγω του τυφώνα μας το σήκωσε σχεδόν στις δυο ρόδες. Καθόμασταν στην μια μεριά. Εάν ήσουν έξω και φορούσες μπέρτα θα απογεινώσουν!

Δίναμε το παράγγελμα “τακ” μέσα στο πούλμαν όπως στην θάλασσα στους αγώνες», μας λέει ο Τάκης Κουλιγκάς.

τοκιο 15

«Φανταστικές εγκαταστάσεις»

Εν συνεχεία μας λέει για το Ολυμπιακό χωριό: «Ήταν φανταστικό. Εμείς είχαμε τον δικό μας χώρο. Το Long Beach Hotel. Με πισίνες και όλα τα κομφόρ.

Αυτό που ήταν εντυπωσιακό ήταν το κολυμβητήριο. Απίστευτο. Είχαμε και διαρμηνέα έναν Ιάπωνα εμείς οι αθλητές της ιστιοπλοϊας που τον ρωτούσαμε διάφορα.

τοκιο 18

Από φαγητό να σου πω είχε πολύ ρύζι αλλά στο Ολυμπιακό χωριό έβρισκες κουζίνες όλου του κόσμου. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι το προξενείο μας ήταν σε όροφο ξενοδοχείου. Μας είχαν κάνει δεξίωση και είχαμε ρωτήσει. Οι κατοικίες ήταν πολύ ακριβές και τότε στο Τόκιο».

τοκιο 1222

Η Κορίνα Τσοπέη στο Τόκιο

Ο Ολυμπιονίκης μας θυμάμαι και την Κορίνα Τσοπέη στο Τόκιο. Είχε στεφτεί “Μις Κόσμος” την 1η Αυγούστου 1964 στη Φλόριντα και την είχαν καλέσει οι Ιάπωνες στο Τόκιο. «Την θυμάμαι είχε έρθει εκεί στην Ενοσίμα αλλά δεν ήξερα ποια είναι», λέει ο Έλληνας ιστιοπλόος.

τοκιο 202

Πριν από την αναχώρηση για το Τόκιο η Ολυμπιακή ομάδα είχε επισκεφτεί τον τότε πρωθυπουργό, τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Στη συνάντηση μας με τον Τάκη Κουλιγκά είδαμε και πολλά δημοσιεύματα της εποχής. Μας είπε ότι είχαν ταξιδέψει Έλληνες δημοσιογράφοι στο Τόκιο ενώ είδαμε και άρθρο εποχής του αείμνηστου Δημήτρη Λυμπερόπουλου ο οποίος έγραφε “Οι Έλληνες με σφεντόνες, οι άλλοι με πυραύλους”. Τίποτε δεν αλλάζει σ’ αυτή την χώρα.

τιοκκ

Πάντως στα δημοσιεύματα της εποχής υπήρχε έντονη κριτική για την αποτυχία στο Τόκιο αλλά δεν χρεώνονταν στους αθλητές αλλά στους παράγοντες.

21

*Το φωτογραφικό υλικό είναι το από αρχείο του Τάκη Κουλιγκά που επιμελήθηκε την εποχή εκείνη ο πατέρας του.