Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών – Στηρίζει την Ειρηνοδρομία 2023

Δήμος Αγίου Δημητρίου: Στην τελική ευθεία για την Ειρηνοδρομία και τα Παναγούλεια

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια του θεσμού της πόλης που – πάντοτε από το 1983 μέχρι σήμερα – συμβολίζει εκείνες τις πανανθρώπινες και οικουμενικές αξίες όπως η ειρήνη, η δημοκρατία και η ελευθερία. Τις αξίες για τις οποίες μαχόταν ο Αλέκος Παναγούλης, ο αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχασε τη ζωή του στα όρια της πόλη μας, στη μνήμη του οποίου διοργανώνονται τα Παναγούλεια και η Ειρηνοδρομία!

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Παναγουλείων 2023

► Το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 και ώρα 19:00 θα γίνει το Πολιτικό Μνημόσυνο στο Μνημείο του Αλ. Παναγούλη παρουσία της Δημάρχου Αγίου Δημητρίου Μαρίας Ανδρούτσου, καθώς και σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής, ενώ θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με το Μανώλη Μητσιά με τραγούδια μεγάλων συνθετών, όπως του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι και του Σταύρου Ξαρχάκου, με ελεύθερη, όπως πάντα, είσοδο.

► Τη δεύτερη ημέρα των Παναγουλείων, την Κυριακή 7 Μαΐου το πρωί, θα διεξαχθεί η Ειρηνοδρομία, η κορυφαία διοργάνωση με ολοκληρωμένη σειρά δρομικών αγωνισμάτων (2,5χλμ. 5χλμ, 10χλμ, kid’s athletic, 1000m Διαδρομή Ευαισθησίας και Συμπερίληψης) με αθλητικό και έντονα συμβολικό χαρακτήρα, που συνδιοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Δημητρίου και την Περιφέρεια Αττικής.
Οι αγώνες τελούν υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, έχουν την πολύτιμη στήριξη του σωματείου κλασσικού αθλητισμού Ο.Φ.Κ.Α Οδυσσέας, αλλά και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών ως θεσμικού υποστηρικτή.

Ειρηνοδρομία 2023 στην τελική ευθεία για το μεγάλο αγώνα!

 «Τρέχουμε για την Ειρήνη, κερδίζουμε τη Ζωή»

«Είμαστε μοναδικοί, είμαστε ίσοι»

Ψάχνεις ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ στα νότια;

Στο φιλόξενο χώρο του 1ου ορόφου του Δημαρχείου, η Δήμαρχος, Μαρία Ανδρούτσου, ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Σπήλιος Διαβολίτσης και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, Γιάννης Μαθάς, υποδέχθηκαν εκλεκτούς προσκεκλημένους, προκειμένου να ανακοινωθούν οι τελικές λεπτομέρειες και διευθετήσεις πριν από τη μεγάλη διοργάνωση, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η έγκριτη δημοσιογράφος, Ζέτα Θεοδωρακοπούλου. Από την τελική συνέντευξη τύπου δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο Δημήτρης Παπανικολάου, πρωταθλητής – Ολυμπιονίκης καλαθοσφαίρισης, κυριότερα όμως εμπνευστής του προγράμματος συνεκπαίδευσης και συνάθλησης Uniquall και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Ζυγούρη.

Στη συνέντευξη τύπου εκφράστηκε απ’ όλους η αισιοδοξία για μια εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή στη φετινή Ειρηνοδρομία, που υπολογίζεται να αγγίξει τους 4.000 δρομείς! Ο Σπήλιος Διαβολίτσης, στάθηκε στις οργανωτικές λεπτομέρειες του αγώνα, όπως η εκκίνηση, που για όλους τους αγώνες θα γίνεται μπροστά από το Δημαρχείο, η ολοκληρωμένη υγειονομική κάλυψη από γιατρούς και νοσηλευτές κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά και τον καίριο ρόλο των εθελοντριών/ντων, η συμμετοχή των οποίων είναι για ακόμα μια φορά συγκινητική. Επίσης, ο αντιδήμαρχος παρουσίασε όλους τους χορηγούς της Ειρηνοδρομίας, που χωρίς την αρωγή τους η διοργάνωση δεν θα ήταν τόσο άρτια και ολοκληρωμένη.

Από τον Γιάννη Μαθά, έγινε αναλυτική αναφορά στο διήμερο εκδηλώσεων των Παναγουλείων που καθιερώθηκε στην πόλη του Αγίου Δημητρίου από τη δεκαετία του 1980 στη μνήμη του αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέξανδρου Παναγούλη. Φέτος, 47 χρόνια από το χαμό του αγωνιστή, το διήμερο των εκδηλώσεων πραγματοποιείται το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Μαΐου με συμβολικό χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας πάντα τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης. Το Σάββατο έπειτα από το καθιερωμένο πολιτικό μνημόσυνο στο μνημείο του Αλέκου Παναγούλη, θα ακολουθήσει η μεγάλη συναυλία του Μανώλη Μητσιά, ενώ την Κυριακή θα παρουσιαστεί η μουσική εκδήλωση του Δημοτικού Ωδείου «Μίκης Θεοδωράκης», με το κιθαριστικό σύνολο και τη Μικτή Χορωδία. Όλες οι εκδηλώσεις στην πλατεία Αλ. Παναγούλη.

Στην εκδήλωση εξέφρασαν δημόσια τη συγκινητική τους στήριξη και τη συμμετοχή τους οι Βούλα Ζυγούρη, Πρόεδρος Ελλήνων Ολυμπιονικών και η Μαρία Καραγιαννοπούλου, Ολυμπιονίκης του τζούντο, καθώς επίσης και ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Άγγελος Παυλακάκης και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.
Η Δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου κατά την τοποθέτησή της, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν σας κρύβω πως με συγκινεί κάθε φορά, όταν συζητάμε, ποιο θα είναι το κοινωνικό μέρισμα της Ειρηνοδρομίας. Και όταν φέτος κάναμε λόγο για ένταξη και συμπερίληψη, αξίες τόσο πολύ συνδεδεμένες με την καθημερινότητα του Δήμου μας, που στηρίζει τα ειδικά σχολεία και την προσπάθειά τους στην ειδική αγωγή και την ένταξη, και συνειδητοποίησα ότι αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να φωνάξουμε, άρχισα να αισθάνομαι πάρα πολύ καλά γιατί πέρα από ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, αυτό που θα μείνει στο τέλος είναι η συνειδητοποίηση πως μέχρι πρότινος τα θέματα αυτά ήταν ταμπού! Κόντρα στα ταμπού λοιπόν ανοίγουμε αγκαλιές, ανοίγουμε παράθυρα και βλέπουμε τους ανθρώπους πέρα και έξω από αποκλεισμούς!».

«Η Ειρηνοδρομία είναι ένα μεγάλο event, μια τεράστια διοργάνωση και είναι πολύ σημαντικό πως το μήνυμα της μοναδικότητας μέσα σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση θα λειτουργήσει τόσο πολύ πολλαπλασιαστικά, που είναι μη μετρήσιμο. Με μεγάλη χαρά θα τρέξω κι εγώ την Κυριακή!» δήλωσε ο Δημήτρης Παπανικολάου, εμπνευστής του Uniquall.

Η Ειρηνοδρομία 2023 θα διεξαχθεί το πρωί της Κυριακής 07 Μαΐου στον Άγιο Δημήτριο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων εορταστικών εκδηλώσεων στη μνήμη του αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέκου Παναγούλη. Περιλαμβάνει αγώνες 10χλμ., 5χλμ. και 2,5χλμ. καθώς επίσης και μια διαδρομή ευαισθησίας 1.000μ. Οι αγωνιστικές διαδρομές είναι πιστοποιημένες και οι αγώνες έχουν την έγκριση του ΣΕΓΑΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα της Ειρηνοδρομίας: https://www.eirinodromia.gr/
και το Facebook https://www.facebook.com/Eirinodromia/

Top