Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών στα Τζουμέρκα με την Axion Hellas

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών στα Τζουμέρκα την Axion Hellas

Με μεγάλη προσέλευση στα ιατρεία και εντυπωσιακή συμμετοχή μικρών και μεγάλων στις εκπαιδευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις, ολοκληρώθηκε η 15η αποστολή της Axion Hellas στο δήμο των Βόρειων Τζουμέρκων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου και την συμμετοχή του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ).

Οι εθελοντές της οργάνωσης βρέθηκαν για τρεις ημέρες στα ορεινά χωριά της Αθαμανικής οροσειράς της Πίνδου παρέχοντας στους κατοίκους ιατρικές εξετάσεις, καθώς και εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Οι κάτοικοι των είκοσι τεσσάρων  χωριών που βρίσκονται στους πρόποδες της κορυφής Στρογγούλας, είχαν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν ιατρικές και μικροβιολογικές εξετάσεις, από διακεκριμένους ιατρούς δεκαεπτά διαφορετικών ειδικοτήτων, με εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Αναλυτικά, πραγματοποιήθηκαν δώδεκα πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Στο πλούσιο  εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, υπήρξαν 1.150 συμμετοχές. Συγκεκριμένα συμμετείχαν 76 παιδιά και 321 ενήλικες.

Στο αθλητικό μέρος, οι Ολυμπιονίκες Φωτεινή Βαβάτση (τοξοβολία), Γιάννης Τσίλης (κωπηλασία) και Τόνια Σβάιερ (κωπηλασία) επισκέφτηκαν  σχολεία της περιοχής. Εκεί, μοιράστηκαν τα μυστικά των αθλημάτων τους με τους μαθητές των σχολειών της περιοχής και να τους δίδαξαν τις Ολυμπιακές αξίες. Επίσης είχαν την ευκαιρία διαδραστική επικοινωνίας μαζί τους καθώς τους συνόδευσαν σε αθλητικές δραστηριότητες και τους ενθάρρυναν και τους επιβράβευσαν για τις επιτυχίες τους.

Ειδικότερα, οι μαθητές όλων των βαθμίδων παρακολουθήσαν την  δράση του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, «Σέβομαι τη διαφορετικότητα, Αγαπώ τον Αθλητισμό». Τα παιδιά διδάχτηκαν από ολυμπιονίκες, όχι μόνο ολυμπιακά αθλήματα αλλά και το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε από κοινού με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία.

Επίσης, το Πυροσβεστικό  Σώμα προσέφερε στους μαθητές εκπαίδευση στην βιωσιμότητα, το σεβασμό προς το περιβάλλον και την διάσωση σε ορεινό όγκο μέρος της οποίας ήταν και η διέλευση με «fly fox». Σε διπλό ρόλο, ανάμεσα στους εκπαιδευτές του πυροσβεστικού σώματος, η προαναφερθείσα Ολυμπιονίκης τοξοβολίας Φωτεινή Βαβάτση η οποία ως ανώτερη αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος φέρει τον βαθμό της Πυράρχου.

Στους υπόλοιπους άξονες της εκδήλωσης, ο ελληνικής καταγωγής παγκόσμιος υπερμαραθωνοδρόμος Dean Karnazes, μίλησε στους κατοίκους για τις εμπειρίες του και έτρεξε μαζί τους 3χλμ αγώνα ανώμαλου δρόμου. Συνοδοιπόρος και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πρέσβειρα της Ελληνικής κουζίνας, η οποία μαζί με τις γυναίκες της περιοχής και τη Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου «Αλέξανδρος Γιώτης», πραγματοποίησαν ένα μαγικό ταξίδι γεύσης και παράδοσης. Μια αξέχαστη «Βραδιά Κωμωδίας», έζησαν οι κάτοικοι με τον κωμικό Λάμπρο Φισφή και η «Βασίλισσα των Πάντων» με μαγικό τρόπο ταξίδεψε τα παιδιά στον κόσμο της φαντασίας, όπου όλα μπορούν να συμβούν.

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Α’ Βοηθειών «Γίνε και εσύ ήρωας», οι κάτοικοι έμαθαν σημαντικούς τρόπους αντιμετώπισης πρώτων βοηθειών και με το πρόγραμμα «Aσφαλές Άγγιγμα», από το Σωματείο Ελίζα ενημερώθηκαν για τις κακοποιητικές συμπεριφορές

Η Axion Hellas από το 2017 μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει 15 αποστολές σε δεκάδες απομακρυσμένες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 37.378 ιατρικές εξετάσεις σε μικρούς και μεγάλους ακρίτες της χώρας.

Να σημειωθεί ότι στην δράση ενεργό ρόλο διαδραμάτισε ο τ. Πρίγκιπας Νικόλαος, γιος του προσφάτως εκλιπόντος διακεκριμένου μέλους του ΣΕΟ, χρυσού Ολυμπιονίκη ιστιοπλοΐας τ. Βασιλιά Κωνσταντίνου ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ της Axion Hellas.

Ευχαριστούμε την κα Αλίκη Δρακούλη, υπεύθυνη της ομάδας πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Axion Hellas για την εξαιρετική συνεργασία και την ευκαιρία να γνωρίσουμε όλα αυτά τα υπέροχα παιδιά της ορεινής γωνιάς της πατρίδας μας.