Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης – “Μαραθώνιο Πόλης” αποκτά η Θεσσαλονίκη

City Marathon is loading

 

Η Θεσσαλονίκη αποκτά το δικό της Μαραθώνιο (φωτ. & βίντεο)

Παρουσία της υπ. Πολιτισμού η συμφωνία για τη διοργάνωση

https://www.makthes.gr/i-thessaloniki-apokta-to-diko-tis-marathonio-fot-vinteo-399533

Με την παρουσία της στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης η υπουργός Πολιτισμου και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη επισφράγισε την συμφωνία συμφωνία συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ολυμπιακού Μουσείου για τη συνδιοργάνωση του Thessaloniki City Marathon.

Ο δήμαρχος της πόλης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας από κοινού με τον κ. Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη, Αντιδήμαρχο Αθλητισμού Νεολαίας και Εθελοντισμού, εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης και τον κο Στέλιο Αγγελούδη, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και την Δρ. Κυριακή Ουδατζή, Διευθύντρια εκ μέρους του Ολυμπιακού Μουσείου, με την επίσημη παρουσία της Υπουργού, κατοχυρώνοντας έτσι την σύμπραξη μεταξύ των φορέων για τη διοργάνωση του πρώτου “Μαραθωνίου Πόλης” της χώρας, του νέου θεσμού που ξεκινάει από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα αναδείξει την ιστορία, αλλά και την πολιτιστική και αθλητική δυναμική της πόλης σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Με πολλή χαρά είμαι εδώ γιατί χθες ήταν η ημέρα της ολυμπιακής οικογένειας και των Ολυμπιακών Αγώνων, οπότε η σημερινή μου επίσκεψη έχει ένα είδος φόρου τιμής σε όλη αυτήν την τεράστια οικογένεια που τόσα πολλά έχει προσφέρει όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στον πολιτισμό. Το ολυμπιακό ιδεώδες αφορά και τους δύο αυτούς τομείς.

Είμαι εδώ για να αποδείξω το ενδιαφέρον του υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο μουσείο. Όπως όλα τα μουσεία επλήγη και αυτό από την πανδημία και αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα κυρίως οικονομικά, καθώς οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις του για σχεδόν έναν χρόνο ήταν ανύπαρκτες, εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν για την πανδημία», δήλωσε η υπουργός Πολιτίσμου κατα την άφιξη της.

Από πλευράς του ο κ. Ζέρβας έκανε λόγο για μια κίνηση εξωστρέφειας της πόλης:

«Μάλλον λησμονούμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ένα εξαιρετικό προνόμιο από το 2004 το Ολυμπιακό Μουσείο. Πέρα από τα εκθεματα του, πέρα από τις δραστηριότητες του, είναι πραγματικά μια πηγή όχι μόνο αθλητικού πλούτου αλλά ουσιαστικά και μια εξαιρετική δυνατότητα εξωστρέφειας της πόλης μας.

Το μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα, αφού πήραμε την ομόφωνη έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο ουσιαστικά αποσκοπεί στην ανάδειξη του ολυμπισμού που θα συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης, στην προβολή και την ανάπτυξή της»

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο κ. Αγγελούδης ο οποίος με αισιοδοξία τόνισε πως η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη ξεκινήσει:

«Η πανδημία φαίνεται ότι βρίσκεται στο τέλος της, τα μουσεία ανοίγουν, το Ολυμπιακό Μουσείο ανοίγει και μάλιστα με ασφάλεια. Με χαρά την πρώτη μέρα της λειτουργίας του υποδεχόμαστε την υπουργό Πολιτισμου, την κ. Λινα Μενδώνη αλλά και τον δήμαρχο της πόλης μας τον κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα. Νομίζω ότι συμπίπτει και με το ευχαριστώ γεγονός ότι εχθές ήταν η διεθνης Ολυμπιακή Ημέρα. Η παρουσία της υπουργού είναι σημαντική γιατί θα δει και τον ανακαινισμένο χώρο του μουσείου, τη μεγάλη εκθεση, και κυρίως η παρουσία του δημάρχου μας όπου μαζι θα υπογράψουμε το μνημόνιο συνεργασίας για μια μεγάλη θεσμική πρωτοβουλία που παίρνουμε που είναι το Olympic Day Run. Επανερχόμαστε στην κανονικότητα και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε δυναμικά για την επόμενη χρονιά. Το Olympic Day Run είναι προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτεμβρίου και πρόκειται για ένα πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός το οποίο παίρνει στα χέρια της η ολυμπιακή οικογένεια αλλά ο οικοδεσπότης μας είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονικης.»

Τέλος, η κ. Ουδατζή επισήμανε πως σήμερα εγκαινιάζεται ένας καινοτόμος θεσμός για ολόκληρη τη χώρα:

«Έχοντας τη χαρά να έχουμε τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Olympic Day Run εγκαινιάζουμε σήμερα και ανακοινώνουμε έναν νέο θεσμό όχι μόνο για την πόλη, είναι καινοτόμος και για τη χώρα. Είναι άλλη μία πρωτιά για το Ολυμπιακό Μουσείο, καθώς το Thessaloniki City Marathon θα ανακοινωθεί σε λίγο.»

Η υπουργός Πολιτισμου ξεναγήθηκε λίγο μετά την άφιξη της στο χώρο και περιηγήθηκε στην ανακαινισμένη εκθεση του μουσείου όπου είχε την ευκαιρία να θαυμάσει μερικά πολύ σημαντικά εκθέματα όπως προσωπικά αντικείμενα που έχουν δωρίσει οι Ολυμπιονίκες της χώρας στο μουσείο.

 

Top