ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ΟΠΑΠ: Θεσσαλονίκη του Αθλητισμού, 1912-2012 – 100 χρόνια αγώνες, αθλητές, τεκμήρια

Με μεγάλη επιτυχία γιόρτασε και επίσημα το Ολυμπιακό Μουσείο-ΟΠΑΠ την έναρξη της περιοδικής έκθεσης που οργάνωσε, σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και στην οποία παρευρέθησαν και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών. Η έκθεση, με τίτλο ‘’Θεσσαλονίκη του Αθλητισμού, 1912-2012_ 100 χρόνια αγώνες, αθλητές, τεκμήρια’’ η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, που γίνονται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2012.
Η έκθεση αφορά στην ιστορία των Αθλητικών Συλλόγων της Θεσσαλονίκης, όπως αυτή μελετήθηκε, καταγράφηκε και στη συνέχεια εκδόθηκε, σε μορφή λευκωμάτων, από το Κ.Ι.Θ., καθώς και στην παρουσίαση ενός από τα πλέον σημαντικά αθλητικά γεγονότα της γεωγραφικής μας περιοχής, των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου, ως αποτέλεσμα της έρευνας και συλλογής αθλητικών τεκμηρίων από το Ολυμπιακό Μουσείο-ΟΠΑΠ.
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, η Υποπρόξενος της Ρωσίας, ο Πρόξενος Βουλγαρίας Χαριζάνοβ, ο Πρόξενος της Ιταλίας και μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου, Χρήστος Σαραντόπουλος, εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, οι Ολυμπιονίκες Τοξοβολίας κ.Ευαγγελία Ψάρρα και κ.Φωτεινή Βαβάτση, ο Χάλκινος Παραολυμπιονίκης του Λονδίνου 2012, Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, καθώς και όλοι οι Θεσσαλονικείς Βαλκανιονίκες που τίμησαν με την παρουσία τους την εορταστική εκδήλωση του Μουσείου, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την αμέριστη ανταπόκριση όλων των φορέων και των αθλητών, συμβάλλοντας με αυτή τους την κίνηση στην προβολή και ανάδειξη του αθλητισμού και του πολιτισμού, γενικότερα, της πόλης μας. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία του υιού του Βαλκανιονίκη και Πανελληνιονίκη, βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ιδιαίτερη στιγμή της εορταστικής εκδήλωσης, αποτέλεσε η δωρεά του πλούσιου προσωπικού αρχείου Βαλκανιονίκη και επί σειρά ετών Πρωταθλητή Ελλάδος στον μαραθώνιο δρόμο, κ. Αναστάσιου Ψαθά, του Υφυπουργού, Αθλητή, Πολυνίκη Προπονητή και Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη, του Βετεράνου Αθλητή και Προπονητή Καλαθοσφαίρισης Απόστολου Τσάβα, των Ολυμπιονικών μας κ. Ευαγγελίας Ψάρρα και Φωτεινής Βαβάτση. Ενώ λίγες μέρες νωρίτερα ο Χάλκινος Ολυμπιονίκης του Λονδίνου 2012, Ηλίας Ηλιάδης δώρισε αντικείμενα από την προσωπική του συλλογή στο Μουσείο.
Ο Πρόεδρος του Μουσείου, ευχαρίστησε προσωπικά, ειδικά για την ενότητα που είναι αφιερωμένη στους Βαλκανιονίκες, τους συλλέκτες, Μενέλαο Τιμονίδη και Δημήτριο Μποντικούλη, που με τον εθελοντισμό και την προσφορά τους, βοήθησαν από την πρώτη στιγμή το Μουσείο, στην έρευνα και καταγραφή της ιστορίας των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου, με την παραχώρηση σπάνιου αρχειακού υλικού από την προσωπική τους συλλογή.