22 Αυγούστου 2004 – Χάλκινο μετάλλιο για τους Βασίλη Πολύμερο και Νίκο Σκιαθίτη στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών

Χάλκινο μετάλλιο για τους Βασίλη Πολύμερο και Νίκο Σκιαθίτη στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών

Η πιο μεγάλη διάκριση για την ελληνική κωπηλασία ήλθε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Ο Βασίλης Πολύμερος και ο Νίκος Σκιαθίτης κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στα 2.000μ του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών με μια συγκλονιστική κούρσα. «Χρυσοί» οι Πολωνοί.

Η πιο μεγάλη διάκριση για την ελληνική κωπηλασία ήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο Βασίλης Πολύμερος και ο Νίκος Σκιαθίτης κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στα 2.000μ του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών με μια συγκλονιστική κούρσα. «Χρυσοί» οι Πολωνοί, «αργυροί» Ολυμπιονίκες οι Γάλλοι.

Αναλυτικά, στην πρώτη θέση τερμάτισαν οι Πολωνοί Τόμας Κιτσάρκσι και Ρόμπερτ Σιζ με χρόνο 6:20.93. Ακολούθησαν οι Γάλλοι Ντιφούρ και Τουρόν με 6:21.46 και οι Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης με 6:23.23.

Σκιαθίτης: Μου έσπασαν τα γόνατα

«Μου έσπασαν τα γόνατα» ήταν η πρώτη ατάκα του Νίκου Σκιαθίτη μόλις βγήκε στη «Μικτή Ζώνη» για να αγκαλιάσει τον Βασίλη Πολύμερο, που είχε σωριαστεί στην πλατφόρμα.

Κατά την απονομή ο Βασίλης δεν άντεξε και έβαλε τα κλάματα, βλέποντας την γαλανόλευκη να ανεβαίνει. Και μπορεί ο Εθνικός Ύμνος να μην ακούστηκε, τον τραγούδησαν όμως οι χιλιάδες Έλληνες που ήταν στις κερκίδες στην απέναντι πλευρά του στίβου, μαζί με τους γονείς και συγγενείς των δύο αθλητών.

«Μέχρι τα 1500μ. έλεγα πάει το χάσαμε το μετάλλιο. Όσο πλησιάζαμε όμως λέγαμε ότι μπορούσαμε. Πήραμε και τη μέγιστη βοήθεια από τον κόσμο, του οποίου ακόμη ακούω τις φωνές στα αυτιά μου και τα δώσαμε όλα» τόνισε ο Νίκος Σκιαθίτης με τη γαλανόλευκη στην πλάτη, ενώ για το πέταγμα αυτό στα τελευταία 500μ. έδωσε την εξήγηση: «Με τον Βασίλη στην προπόνηση το έχουμε κάνει πολλές φορές και ήμασταν προετοιμασμένοι. Όταν περάσαμε την γραμμή είπα, τώρα μπορώ να παραδώσω το πνεύμα. Ήξερα ότι είχαμε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο και είπα μέσα μου ότι όλα τελείωσαν.»

Ο Νίκος Σκιαθίτης ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια την κωπηλασία αλλά ουδέποτε είχε σκεφτεί ότι θα φτάσει στην κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου. «Ούτε καν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου. Δεν το σκέφτηκα ποτέ ότι μπορεί να κρεμάσω ένα τέτοιο μετάλλιο στο λαιμό μου. Τα συναισθήματα που νιώθω είναι απερίγραπτα. Προσπαθώ να συνειδητοποιήσω τι έχει συμβεί και δεν μπορώ.»

Η ελληνική κωπηλασία χρειαζόταν μια τέτοια διάκριση γιατί έχει πολλά να δώσει σύμφωνα με τον Βασίλη Πολύμερο: «Έχω πάει σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες και ήθελα να πετύχουμε κάτι καλό. Ήμασταν από την αρχή προσγειωμένοι και βήμα-βήμα βρεθήκαμε να διεκδικούμε ένα μετάλλιο. Στον τελικό μέχρι τα τελευταία 500μ. ήμασταν πίσω, αλλά με τη βοήθεια του κόσμου πήραμε αυτοπεποίθηση και εκτοξεύσαμε τη βάρκα.

» Το θέμα ήταν καθαρά ψυχολογικό. Τους Δανούς τους ξέραμε ότι τους είχαμε και γνωρίζαμε πότε θα πρέπει να τους αντεπιτεθούμε. Στο βάθρο ένιωθα σαστισμένος, δεν ήξερα τι να κάνω. Με τον Νίκο δουλεύουμε μαζί τα τέσσερα τελευταία χρόνια, δουλεύουμε σκληρά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, με χιόνια και με κρύα. Περιμένουμε να έρθουν καλύτερες ημέρες.»

Τους δύο Έλληνες Ολυμπιονίκες συνεχάρη και η πρόεδρος της Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, που παρακολούθησε τους σημερινούς τελικούς μαζί με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρόγκ, τον επίτιμο πρόεδρο της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ και τον πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής και πρόεδρο της διεθνούς κωπηλατικής ομοσπονδίας Ντένις Όσβάλντ.