Ο Ν.Κακλαμανάκης έκανε την αντεπίθεση στην τελική ευθεία της 11ης ιστιοδρομίας και με εκπληκτική εμφάνιση πήρε το αργυρό μετάλλιο στα Mistral. Ο «γιος του ανέμου» έκανε υπερήφανους τους Έλληνες. Χρυσό για τον Ισραηλινό, Φρίντμαν, το πρώτο για το Ισραήλ σε Ολυμπιακούς.
Ο Νίκος Κακλαμανάκης έκανε την αντεπίθεση στην τελική ευθεία της 11ης ιστιοδρομίας και με εκπληκτική εμφάνιση πήρε το αργυρό μετάλλιο στα Mistral. Ο «γιος του ανέμου» έκανε το χρέος του και παράλληλα έκανε υπερήφανους τους Έλληνες.
Το χρυσό μετάλλιο πήρε ο Ισραηλινός, Φρίντμαν, που αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο που κατακτά η χώρα του σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Την έκπληξη έκανε ο Βρετανός Νικ Ντέπσεϊ, που ξεπέρασε τον εαυτό του και κατάφερε να πάρει το χάλκινο μέσα από τα χέρια του Βραζιλιάνου, Σάντος, που μέχρι και την Τετάρτη προηγούνταν στην κατάταξη, αλλά τελικά έμεινε εκτός βάθρου.
«Η ιστιοπλοΐα τίποτα δεν τελειώνει. Τα έδωσα όλα. Είχα πραγματικά άγχος στην αρχή. Όσα πρωταθλήματα και αν έχω συμμετάσχει, αισθανόμουν μεγάλη ευθύνη. Δεν μπορούσα να κάνω μόνο ένα πράγμα. Έπρεπε να κάνω πολλά. Η τακτική μου ήταν να κάνω κίνηση επίθεσης» είπε ο Νικόλας και συνέχισε:
«Είμαι πολύ συγκινημένος. Όταν τερμάτισα αυτό που σκεφτόμουν είναι τι έχει γίνει. Ήξερα ότι είχαν κάνει μεγάλη αντεπίθεση αλλά έπρεπε να περιμένω».
Για να φτάσει λοιπόν στο αργυρό, πριν είχε παιχτεί ένα θρίλερ. Για το χάλκινο μετάλλιο ο Νίκος Κακλαμανάκης μπορούσε να τερματίσει μέχρι και 10 θέσεις πίσω από τον τέταρτο της γενικής κατάταξης, τον Βρετανό Νικ Ντέμπσι. Η κούρσα πήγε πρίμα στον Βρετανό, πέρασε την πρώτη σημαδούρα 1ος και ο Ελληνας αθλητής 19ος (έχανε το χάλκινο).
Στη δεύτερη σημαδούρα ο Ντέμπσι ήταν πάλι πρώτος και ο Κακλαμανάκης 13ος (εκτός μεταλλίων). Στην τρίτη σημαδούρα ο Βρετανός πάλι πρώτος και ο Κακλαμανάκης σε χειρότερη θέση, 17ος.
Όλα έδειχαν όταν ότι ο 36χρονος ιστιοπλόος θα έμενε εκτός μεταλλίων, εκεί, που είχε σχεδόν σίγουρο το χάλκινο. Και τελικά στην τελευταία ευθεία με όλα τα ψυχικά αποθέματα τερμάτισε 10ος (ασημένιο μετάλλιο), ενώ ο Νικ Ντέμπσι ήταν πρώτος (χάλκινο μετάλλιο).
Αξίζει να σημειωθεί οτι για πρώτη φορά η ελληνική ιστιοπλοϊα στην ίδια Ολυμπιακή Ρεγκάτα πανηγυρίζει την κατάκτηση δύο μεταλλίων καθώς έχει προηγηθεί το χρυσό μετάλλιο στην κλάση 470 των γυναικών, όπου η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά ήταν πρώτες στη γενική κατάταξη του αγωνίσματος.
Πλέον, η Ελλάδα μετράει στην ιστιοπλοϊα έξι μετάλλια (3 χρυσά, 2 ασημένια και 1 χάλκινο).
Η απονομή των μεταλλίων θα γίνει στον Αγ.Κοσμά στις 8 μ.μ., και με αυτόν τον τρόπο θα πέσει η αυλαία στην καριέρα του μεγάλου Έλληνα ιστιοπλόου.
Το βιογραφικό του
Ο Νίκος Κακλαμανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Αυγούστου του 1968 και είναι σήμερα αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας. Εκανε τα πρώτα του ναυτικά μίλια στην ιστιοπλοϊα το 1979. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας συμπλήρωσε τις τέσσερις συμμετοχές στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση.
Πρώτη του εμφάνιση ήταν αυτή το 1992 στη Βαρκελόνη. Ακολούθησε η Ατλάντα, το 1996, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στο Σίδνεϊ το 2000. Στην Αθήνα ολοκληρώνει την αθλητική καριέρα με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου, που είναι το δεύτερο στην Ολυμπιακή του συλλογή.
Έχει στεφθεί τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (1996, 2000, 2001) και μία φορά έχει κατακτήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (1994). Είναι τελειόφοιτος των ΤΕΦΦΑ και σμηναγός στην Πολεμική Αεροπορία. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000 στο Σίδνεϊ ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης.
Στην τελετή έναρξης των αγώνων της Αθήνας ήταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος που άναψε τον βωμό των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 1996 ανακηρύχθηκε καλύτερος αθλητής στην Ελλάδα.