Οι Ολυμπιονίκες μας μιλούν για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο λόγω Κορωνοιού (Β’ μέρος)

Με απόφαση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας και του προέδρου της ΔΟΕ, η πρώτη αναβολή σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων σε καιρό ειρήνης είναι πια γεγονός! Υπό τις παρούσες συνθήκες πανδημίας εξαιτίας της πρωτοφανούς και απρόβλεπτης εξάπλωση του ιού Covid-19, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 αναβάλλονται μέχρι και το καλοκαίρι του 2021. Παρότι θα διεξαχθούν ένα χρόνο αργότερα όπως διευκρινίστηκε, θα συνεχίσουν να έχουν την επωνυμία «Τόκιο 2020» για λόγους συμβολικούς αλλά και χορηγικούς.

Οι Ολυμπιονίκες απαντούν στα ερωτήματά μας καταθέτοντας τις απόψεις τους στο θέμα:

1. Τι συναισθήματα σας δημιουργεί η πρώτη αναβολή Ολυμπιακών αγώνων σε καιρό ειρήνης;

2. Πιστεύετε οτι ήταν μονόδρομος αυτή η εξέλιξη;

3. Θα είναι πλήγμα για τον ελληνικό πρωταθλητισμό η αναβολή;  

 

Μιρέλα Μανιάνια, Αργυρή και χάλκινη Ολυμπιονίκης μας στο ακόντιο : «Οι αθλητές μας έχουν μάθει να είναι δυνατοί»

1. Όταν άκουσα την είδηση της αναβολής για πρώτη φορά, σίγουρα δεν μου προκάλεσε ευχάριστα συναισθήματα. Αυτό όμως μόνο ως πρώτη αντίδραση. Στην συνέχεια όμως, ο σπουδαίος λόγος της αναβολής, έκανε πέρα το αρχικό συναίσθημα δικαιολόγησα εντελώς την απόφαση. Πιστεύω ότι η αναβολή ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει κάτω από αυτές τις συνθήκες».

2. Ναι πιστεύω ότι ήταν πραγματικά μονόδρομος. Κάθε άλλη απόφαση θα ρίσκαρε πάρα πολύ την υγεία των αθλητών, των θεατών αλλά και όλων όσων θα εμπλέκονταν στην διαδικασία των αγώνων. Σίγουρα κανένας μας δε θα ήθελε κάτι τέτοιο.

3. Όχι δεν θα είναι μεγάλο πλήγμα γιατί οι αθλητές μας έχουν μάθει να είναι δυνατοί. Έχουν καλή ψυχολογία και ξέρουν να τα βγάζουν πέρα στα δύσκολα και τα απρόοπτα. Περισσότερο θα επηρεαστούν όσοι είναι κοντά στην λήξη της ενεργού δράσης τους αλλά γενικά ίσως η εξέλιξη αυτή να μεταβληθεί και σε μια ευκαιρία για περισσότερη προπόνηση και δυνατότερη προετοιμασία.

 

Βιργινία Κραβαριώτη, Αργυρή Ολυμπιονίκης στην ισττιοπλοϊα: «Είναι αναγκαίο να είμαστε υπεύθυνοι και αλληλέγγυοι»

1. Η αναβολή των ολυμπιακών αγώνων μας δείχνει την σπουδαιότητα της κατάστασης που ζει όλος ο πλανήτης πλέον. Πόσο σημαντικό είναι να τηρήσουμε τα μέτρα ώστε να ξεπεραστεί όλη αυτή η δυσκολία  το συντομότερο με τις λιγότερες απώλειες. Είναι αναγκαίο να είμαστε υπεύθυνοι και αλληλέγγυοι και όχι μόνο στις δύσκολες στιγμές».

2. Ήταν μονόδρομος καθώς υπήρχε αδυναμία προπόνησης των αθλητών καθώς και συμμετοχής σε αγώνες. Το μέγεθος της ανθρώπινης απώλειας ανά τον κόσμο δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί από το Ολυμπιακό κίνημα και τις αρχές του ολυμπισμού».

3. Όχι, καθώς είναι μια απόφαση που αφορά όλες τις χώρες. Εύχομαι να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση και ο Ελληνικός αθλητισμός να επιστρέψει πιο δυνατός και με πιο πολλές επιτυχίες».

 

 

Άννα Στρούμπου, Παγκόσμια πρωταθλήτρια της άρσης βαρών: «Τα ιδεώδη του Ολυμπισμού νίκησαν για μια ακόμη φορά τον θάνατο»

1. Τα πρώτα συναισθήματα που μου δημιουργήθηκαν είναι ότι ο κόσμος όλος, οι αθλητές και τέλος οι Ολυμπιακές Επιτροπές συνειδητοποίησαν ότι δεν βρισκόμαστε σε καιρό Ειρήνης, αλλά σε πόλεμο. Ο εχθρός όχι μόνο είναι ισχυρός, αλλά και Παγκόσμιος! Πολεμά σε όλα τα μέτωπα της Υφηλίου. Ο κορωνοϊός έχει επιτεθεί σε όλες τις χώρες, σε όλες τις ηλικίες, είναι άγνωστος, άγνωστο πότε θα νικηθεί και με ποιό τρόπο.

Είναι αδύνατο οι προετοιμασίες των αθλητών να μην εμποδιστούν. Η κούραση που θα έχουν αυτοί, οι προπονητές τους, οι Ομοσπονδίες τους, οι οικογένειές τους, τους καθιστούν αρχικά αυτούς ευάλωτους προς τον ιό και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους. Συνεπώς δημιουργούν κατά την προετοιμασία τους κα όχι μόνο, μόνο εστίες μόλυνσης που μολύνουν ακολούθως και τον περίγυρό τους.

Έτσι τα συναισθήματα που μου δημιουργούνται είναι αρχικά λύπης γιατί όλοι περιμέναμε αυτό το Παγκόσμιο γεγονός με αγωνία και χαρά τέσσερα χρόνια τώρα. Τα τελικά συναισθήματα όμως, είναι ανακούφισης γιατί θα αποφευχθεί με την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων μία περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων και θα δοθεί χρόνος στην ιατρική κοινότητα για να παρασκευάσουν το εμβόλιο και την φαρμακευτική αγωγή κατά του ιού αυτού

2. Σίγουρα οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε σχέση με την θανατηφόρα πολλές φορές εξάπλωση του κορωνοϊού στην Παγκόσμια Κοινότητα και την άγνοια του ιατρικού κόσμου σε ό,τι αφορά την αντιμετώπισή της, δεν έδινε άλλα περιθώρια στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την αρμόδια Επιτροπή του Τόκιο 2020, παρά μόνο την αναβολή τους. Αν διεξάγονταν τώρα οι αγώνες, οι κίνδυνοι θα ήταν πολλαπλοί.

Αρχικά οι περισσότεροι αθλητές και προπονητές θα ήταν είτε άρρωστοι, ή ελλιπώς προετοιμασμένοι, οπότε το θέαμα θα ήταν φτωχό.  Δεν θα βλέπαμε πολύ καλές επιδόσεις, όπως και θα ήταν και άδικο ως προς κάποιους αθλητές που οι χώρες τους δοκιμάζονται πολύ σκληρά  όπως π.χ. οι Ιταλοί αθλητές. Κατά δεύτερο λόγο, οι θεατές που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν από κοντά τις προσπάθειες είτε δεν θα προσέρχονταν από φόβο για τον ιό είτε αν το έκαναν, θα αποτελούσαν νέες εστίες αναζωπύρωσης. Έτσι λοιπόν θεωρώ πως ναι, η αναβολή ήταν η πιο σοφή και επιβεβλημένη απόφαση και πάντα θα θυμίζει πως ο Ολυμπισμός, ο αθλητισμός και τα ιδεώδη του νίκησαν για μια ακόμη φορά τον θάνατο!

3. Η αναβολή για ένα χρόνο των Ολυμπιακών αγώνων, σίγουρα βγάζει εκτός προγραμματισμού όλους τους αθλητές, τους προπονητές και τις οικογένειές τους, τις Ομοσπονδίες και τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση η Ελλάδα σε αυτό. Όσοι έχουν κάνει πρωταθλητισμό καταλαβαίνουν με πόσο κόπο κερδίζεις τα δευτερόλεπτα, τα κιλά, τους πόντους, την τελειότητα σε κάθε άθλημα.

Όλοι αυτοί οι αθλητές από το 2016 έχουν έναν πολύ επίπονο μακροχρόνιο προγραμματισμό. Τόσο αυστηρό που οι καλύτεροι θα πρέπει να βρεθούν μέχρι και σε απόσταση “αναπνοής” από τα Παγκόσμια, Πανευρωπαϊκά, τα διάφορα Πανηπειρωτικά και ατομικά τους ρεκόρ για να εξασφαλίσουν την πρόκρισή τους. Έτσι, ότι ήταν προγραμματισμένο για τον Αύγουστο 2020…, τώρα πρέπει να παραταθεί για ένα ακόμη έτος! Ανάλογη πίεση καθημερινά, επιφέρει πολλούς τραυματισμούς. Κάποιοι τους ξεπερνούν κάποιοι όχι.

Αυτοί που κατά τη γνώμη μου θα έχουν πρόβλημα μεγαλύτερο είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, αυτοί που είχαν θέσει το 2020 ως όριο για να εγκαταλείψουν την ενεργό δράση, αυτοί που μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είχαν κάποιο χειρουργείο προγραμματίσει, γιατί κακά τα ψέματα οι επιβαρύνσεις  είναι εξαιρετικά μεγάλες και χρόνιες.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τις Ομοσπονδίες, και αυτές θα πρέπει να εξετάσουν ξανά τους αγωνιστικούς και οικονομικούς τους σχεδιασμούς. Πολλοί αθλητές που είναι σε φόρμα φέτος του χρόνου μπορεί να μην είναι και να πρέπει να αντικατασταθούν…

 

Αθηνά Γιαννουσά, Παγκόσμια πρωταθλήτρια της πάλης: «Ορθώς … Μένουμε σπίτι!»

Ανακούφιση και αίσθημα ασφάλειας ένιωσα όταν έμαθα ότι η ΔΟΕ ανέβαλλε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, λόγω της παγκόσμιας κρίσης υγείας με την εξάπλωση του κορωνοϊού. Είναι αυτονόητο ότι πρώτο μέλημα και υποχρέωση της είναι η ασφάλεια των αθλητών, αλλά και όλου του κόσμου που παρακολουθεί αυτό το μεγαλειώδες γεγονός.

Άλλωστε, μετά την ανακοίνωση του Καναδά περί μη συμμετοχής του, είναι πολύ πιθανό ότι θα ακολουθούσαν πολλές άλλες χώρες, γεγονός που υπογραμμίζει την ορθότητα της απόφασης της ΔΟΕ.

Δεν μπορώ να θεωρήσω την αναβολή πλήγμα για κανένα αθλητή και για καμία αποστολή αφού ο αθλητισμός και ιδιαίτερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι χαρά συνάντησης και συνύπαρξης. Κάτι που δυστυχώς τούτη την ώρα δεν μπορεί να γίνει. Η δε προετοιμασία των αθλητών, όλων εμάς δηλαδή, είναι γνωστό ότι είναι και επίπονη και δύσκολη. Ας αξιοποιήσουμε αυτό το χρονικό διάστημα θετικά και με αισιοδοξία για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Μέχρι τότε … Μένουμε σπίτι!»

 

Απόστολος Τασκούδης, Ολυμπιονίκης της πάλης : «Ο εχθρός που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι αόρατος!»

1. Σίγουρα για έναν αθλητή τέτοιου αθλητικού επιπέδου, το να έχει καταφέρει να πάρει το εισιτήριο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς μετά από πολλούς αγώνες και σκληρή προετοιμασία, θα ακουστεί ίσως λίγο εγωιστικό, νιώθει την απογοήτευση! Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς μας αν ποτέ θα μας δοθεί πάλι η ευκαιρία να λάβουμε μέρος σε μια Ολυμπιάδα. Είναι ένα παντοτινό όνειρο που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με πολύ σκληρή προσπάθεια! Στην αρχαιότητα ίσχυε η Ολυμπιακή εκεχειρία σε περίοδο πολέμου ανάμεσα στις πόλεις – κράτη, στις μέρες μας ο “εχθρός” που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι αόρατος!

2. Ναι, ήταν μονόδρομος! Και αν υπήρχε κάποιο σενάριο διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων σίγουρα θα είχε τεράστιο ποσοστό ρίσκου και πιστεύω πως δεν θα ήταν αυτοί οι Ολυμπιακοί αγώνες που θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε».

3. Το πλήγμα στον πρωταθλητισμό είναι παγκόσμιο. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο πρωταθλητισμός δεν κατέχει την βαρύτητα που του αξίζει σε σχέση με την ιστορία της! Όπως  προανέφερα, σίγουρα υπάρχει η απογοήτευση αλλά στην Ελλάδα ένας αθλητής έχει μάθει να προπονείται με δυσκολίες. Κλείνω, λέγοντας πως η Βούλα Πατουλίδου είχε πει κάποτε, πως οι Έλληνες πρωταθλητές με βάση τις συνθήκες στις οποίες προπονούνται και προετοιμάζονται είναι ήρωες!!!

Συμφωνώ απόλυτα, παρόλα αυτά έχω εμπιστοσύνη στην προσπάθεια και στην ψυχή των ελλήνων πρωταθλητών και πιστεύω πως και αυτή η δυσκολία θα τους φέρει ακόμα πιο ψηλά!».

 

Νέρι Νιαγκουάρα, Ολυμπινίκης στην κολύμβηση: «Οι Αθλητές έχουν μάθει να αγωνίζονται, έχουν μάθει να πέφτουν και να σηκώνονται…»

 

1. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η κορυφαία αθλητική διοργάνωση, η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού. Η συμμετοχή και μόνο αποτελεί την ύψιστη τιμή για κάθε αθλητή και αθλήτρια. Η αναβολή των αγώνων προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Ανησυχία και ανασφάλεια από την μία για το τι θα ακολουθήσει δεδομένου της επικινδυνότητας της κατάστασης σε όλο τον κόσμο. Ανακούφιση και ασφάλεια από την άλλη γιατί αυτό που προέχει είναι το ύψιστο αγαθό μας η υγεία μας,η διασφάλιση της υγείας των αθλητών, όλων των συμμετέχοντων στους Ο.Α. και της διεθνής κοινότητας.

2. Η πρωτοφανής και απρόβλεπτη εξάπλωση της επιδημίας που συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο σε συνδιασμό με τις πιέσεις για αναβολή των αγώνων από πολλούς αθλητές, Ολυμπιακές επιτροπές, διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, χορηγούς και κατόχους τηλεοπτικών δικαιωμάτων έκαναν την απόφαση να είναι μονόδρομος.

3. Για τους αθλητές που ήδη έχουν εξασφαλίσει την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες με θετική σκέψη ας πούμε πως θα είναι μια ευκαιρία να προετοιμαστούν ακόμα καλύτερα. Η αγωνία συνεχίζει να υπάρχει για τους αθλητές και τις ομάδες που ακόμα εκκρεμεί η πρόκριση τους. Οι Αθλητές έχουν μάθει να αγωνίζονται, έχουν μάθει να πέφτουν και να σηκώνονται και πάλι με το κεφάλι ψηλά θέτοντας νέους στόχους κι ακόμα πιο υψηλούς. Με υπομονή, επιμονή, αγάπη για αυτό που κάνουν και δύναμη ψυχής θα καταφέρουν να ξεπεράσουν και αυτή την κρίσιμη στιγμή. Όπως και να έχει όμως όλα αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα αφού πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η υγεία όλων. Να λάβει σύντομα τέλος αυτή η παγκόσμια πανδημία με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

https://activenews.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CE%BC%CE%B1%CF%83-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1/