Καλαθοσφαίριση
1996, Ατλάντα
5η Ολυμπιακή θέση
Ο Ελευθέριος Κακιούσης, γεννημένος στις 7 Ιουνίου 1968 στη Θεσσαλονίκη, είναι Έλληνας πρώην καλαθοσφαιριστής και σημερινός προπονητής. Αγωνιζόταν στη θέση του πόιντ γκαρντ και σούτινγκ γκαρντ διαθέτοντας ύψος 1,80 μέτρα.
Αγωνίστηκε με την ελληνική εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης στο ολυμπιακό τουρνουά στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα 1996
https://en.wikipedia.org/wiki/Basketball_at_the_1996_Summer_Olympics
Καριέρα
Ο Κακιούσης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σε προσφορά καλαθοσφαιριστές στην ιστορία της ομάδας του Ηρακλή καθώς είναι πρώτος σε συμμετοχές, πρώτος σε ασίστ, τρίτος σκόρερ, τέταρτος στα τρίποντα, και πέμπτος στα ριμπάουντ στην ιστορία της ομάδας.[1]
Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τον Ηρακλή, στον οποίο αγωνίστηκε για 10 συνεχόμενες σεζόν(1987-97), έγινε αρχηγός και σημαία της ομάδας. Σε αυτήν την περίοδο πρόλαβε να αγωνιστεί με συμπαίκτες όπως ο Ινγκραμ, ο Μπέρι, ο Ζντοβτς και ο ΜακΝτάνιελς. Στην ιστορία του Ηρακλή είναι 1ος σε συμμετοχές και ασσίστ, 3ος σε πόντους, 4ος σε τρίποντα και 5ος σε ριμπάουντ. Χαρακτηριζόταν δε για την ταχύτητα στο παιχνίδι του.
Μετά τον Ηρακλή θα μεταγραφεί στον ΠΑΟΚ, όπου θα αγωνιστεί για δύο σεζόν(1997-99) και έπειτα στον Μακεδονικό Κοζάνης για ακόμη δύο (2000-02) όπου και θα κλείσει την καριέρα του.
Με την Εθνική Ελλάδος μετράει 44 συμμετοχές,έχοντας πετύχει 153 πόντους.
Έχει πάρει μέρος στις μεγαλύτερες επιτυχίες του συλλόγου από το 1990 και μετά. Το 1990 και το 1991 κατέκτησε τη τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα, το 1994 διεκδίκησε το κύπελλο Ελλάδος στον τελικό κυπέλλου.
Το 1995 κατέκτησε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα Ελλάδας και βρέθηκε στους 4 του Ευρωπαικού Κυπέλλου, (στην καλύτερη χρονιά του Ηρακλή από το 1964 που είχε τερματίσει δευτερος στο πρωτάθλημα). Την ίδια χρονιά αναδείχθηκε πρώτος σε ασίστ στην Α1.[1]
Το 1996 αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα και ήταν φιναλίστ στο κύπελλο Ελλάδος. Το 1997 ήταν και πάλι στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου.
Από το 1997 έως το 1999 αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ. Το 1998 κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα Ελλάδος και το 1999 κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας, τον μοναδικό τίτλο της καριέρας του.
Τη σεζόν 1999-2000 αγωνίστηκε στο Μακεδονικό.
Διατηρεί προποτζίδικο στην Βενιζέλου 76 στην Θεσσαλονίκη.
Προπονητής
Μετά την αποχώρηση του από τα γήπεδα ασχολήθηκε με την προπονητική και από το 2002 έως το 2005 ανέλαβε την ομάδα του Ηρακλή την οποία οδήγησε το 2004 στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος.
Μετά το τέλος της καριέρας του ως παίκτης θα ακολουθήσει καριέρα προπονητή και θα καθίσει στον πάγκο σαν πρώτος σε Ηρακλή (2004-05, 2009-10) ΑΕΚ (2005-06) και Μαρούσι (2006-07).
Εθνική Ελλάδος
Με την Εθνική Ελλάδος έχει 44 συμμετοχές και 153 πόντους. Στα Ευρωμπάσκετ 1993 και 1995 κατέκτησε την 4η θέση και στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1996 την 5η θέση.
Ως βοηθός προπονητή της εθνικής έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2005 και το ασημένιο στο Μουντομπάσκετ 2006.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
- Λευτέρης Κακιούσης, στατιστικά στοιχεία αθλητή στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ελληνικά).
Καριέρα σε συλλόγους | |
---|---|
1987-1997Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1997-1999Π.Α.Ο.Κ.2000-2002Α.Π.Σ. Μακεδονικός Νεάπολης |
|
2004-2005Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 2005-2006Α.Ε.Κ. 2006-2007Γ.Σ. Αμαρουσίου2009-2010Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης |
Λευτέρης Κακιούσης: «Ο Ηρακλής μπορεί να ονειρεύεται ξανά»
Ο Λευτέρης Κακιούσης παραμένει ένας από τους σημαντικότερους καλαθοσφαιριστές που έχουν φορέσει τη φανέλα του Ηρακλή. Αγωνίσθηκε με τον «ημίθεο» κατά τη 10ετία (1987-1997) και παραμένει πρώτος σε συμμετοχές, πρώτος σε ασίστ αλλά και τρίτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Ως προπονητής οδήγησε τον Ηρακλή το 2004 στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος, δηλώνοντας ουσιαστικά -είτε ως παίκτης είτε ως κόουτς- «παρών» σε όλες τις μεγάλες στιγμές του μπασκετικού Ηρακλή. Ο Λευτέρης Κακιούσης μίλησε στο ethnos.gr για την επιτυχία της επιστροφής των «κυανολεύκων» στην Α1 μετά από οχτώ χρόνια, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό μπάσκετ.
«Είναι ένα ευχάριστο γεγονός αυτή η άνοδος του μπάσκετ, μια ευχάριστη νότα στην συννεφιά που γενικώς υπάρχει εσωτερικά στον σύλλογο . Το μπάσκετ έρχεται να δώσει χαρά σε έναν κόσμο που είχε ανάγκη το χαμόγελο, δίνει προοπτική και το σημαντικότερο προσφέρει στον φίλαθλο την ευκαιρία να ονειρευτεί ξανά ότι θα έρθουν ακόμη καλύτερες ημέρες. Το μήνυμα αυτής της ανόδου και επιστροφής στην μεγάλη κατηγορία μετά από οχτώ χρόνια είναι πώς «ο Ηρακλής είναι εδώ», λέει ο Κακιούσης.
«Ο μεγαλύτερος αντίπαλος ο εαυτός του»
Για το μέλλον του Ηρακλή δηλώνει: «Εύχομαι να είναι μια υγιή οικονομικά χρονιά, να μην γίνουν λάθη τα οποία στο παρελθόν στοίχισαν στον σύλλογο. Με γνώση να μπορέσει να στοιχειοθετηθεί ο στόχος ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν. Δεν χρειάζονται πυροτεχνήματα ούτε να δημιουργούμε τρελές προσδοκίες. Να πάει η ομάδα με σοβαρότητα σε όλα τα επίπεδα μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα, όχι παραπάνω. Ο μεγάλος αντίπαλος του Ηρακλή είναι ο ίδιος του ο εαυτός, οι άνθρωποι του. Ο Ηρακλής πρέπει να κτίσει ένα πλάνο ανάλογα με τις δυνατότητες του».
«Το πρόβλημα είναι ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός, όχι το μπάσκετ»
Για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό μπάσκετ είπε: «Το μπάσκετ ως μπάσκετ κατά την γνώμη μου πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που έρχονται και παρέρχονται ανά περιόδους δεν έχει πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα προέρχεται από την αντιπαλότητα των δυο, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Αν πιστεύουν πως αυτοί είναι το μπάσκετ κάνουν λάθος, ας φύγουν, ας βρουν ένα άλλο πρωτάθλημα κι ας συνεχίσουν να σκοτώνονται εκεί. Ας λύσουν τις διαφορές που έχουν κι έπειτα ας επιστρέψουν , δεν τους φταίει σε κάτι το πρωτάθλημα και οι υπόλοιπες ομάδες».
«Το πλάνο με τους Έλληνες»
Το 2003 με τον ίδιο προπονητή ο Ηρακλής είχε υιοθετήσει ένα διαφορετικό μπασκετικό μοντέλο: «Είναι διαφορετική η κατάσταση σήμερα. Τότε σχεδιάσαμε ένα πλάνο στοχεύοντας σε κάτι πολύ συγκεκριμένο που ήταν η ανάδειξη του Ελληνα παίκτη, λαμβάνοντας την απόφαση να μην πάμε καν σε επιλογές ξένων παικτών. Υπήρχε όμως ένα υλικό το οποίο αναδείχθηκε ανά περιόδους όπως ο Διαμαντίδης, ο Παπαδόπουλος, ο Σχορτσιανίτης, ο Ηλιάδης, ο Παυλίδης, πιο πριν βγήκε ο Χατζηβρέττας. Υπήρχε ένα πλάνο, μια προοπτική και για κάποιο διάστημα αυτό στηρίχθηκε. Θα συνεχίζονταν αν υπήρχε ο άνθρωπος που θα μπορούσε να ανταποκριθεί οικονομικά».
Οι εποχές βέβαια σήμερα είναι πολύ διαφορετικές: « Και τότε με λιγότερους ξένους ήταν δύσκολο να πετύχει κάτι τέτοιο γιατί σου θυμίζω πως το επίπεδο των Αμερικανών ήταν πρώτης διαλογής. Τώρα είμαστε σε μια φάση που οι ομάδες παίρνουν έξι ξένους απλά γιατί πρέπει να πάρουν».
https://www.ethnos.gr/sports/article/40391/leyterhskakioyshsohraklhsmporeinaoneireyetaixana
Μπάσκετ και παιδιά: Οι «υπερβολές» των γονιών
Τα οφέλη του αθλητισμού είναι ήδη γνωστά σε όλους. Ωστόσο, η διαφορά εντοπίζεται στο κατά πόσο οι γονείς εγγράφουν τα παιδιά τους συνειδητά στον αθλητισμό και αν τα τελευταία το αγαπούν πραγματικά.
Σίγουρα η άθληση συντελεί στην ωρίμανση του ανθρώπου, στην ανάπτυξη ψυχικών ικανοτήτων και βοηθά σημαντικά τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν.
Αναφορικά με τον ομαδικό αθλητισμό και δη το μπάσκετ, με το οποίο καταπιανόμαστε λόγω της ιδιότητας του εν λόγω site του Φοίνικα Πειραιά, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξετάσουμε και να παραθέσουμε μια οπτική της σχέσης των παιδιών με το άθλημα και τον ρόλο των γονιών.
Στον ρόλο του σχολιαστή, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του μπάσκετ, με σημαντικές διακρίσεις στον χώρο, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Ο λόγος για τον Λευτέρη Κακιούση, που βρισκόταν στο πλάι του Παναγιώτη Γιαννάκη το 2005 και το 2006 στην Εθνική ομάδα με τις τεράστιες επιτυχίες.
Ο Έλληνας τεχνικός φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Retro Basketball» του Basketbook και ανάμεσα σε όσα μίλησε, έκανε και μια μικρή αναφορά στα νέα παιδιά που ασχολούνται με το μπάσκετ. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι ο Λευτέρης Κακιούσης είναι τεχνικός διευθυντής στην ακαδημία GBA στη Θεσσαλονίκη και ζει από κοντά επομένως τις νέες συνήθειες των παιδιών.
«Είναι πολύ βασικό τα παιδιά να μάθουν τα βασικά του μπάσκετ, γιατί με αυτή τη γνώση θα κατανοήσουν πιο γρήγορα το άθλημα. Ακόμα και στην σημερινή Α1 των αντρών, υπάρχουν παίκτες που έχουν ταλέντο μεν, αλλά τους λείπουν σε μεγάλο βαθμό τα βασικά στοιχεία. Αυτό γιατί παλιότερα δεν υπήρχαν ακαδημίες και ανθρώπους να τους τα διδάξουν» τόνισε αρχικά ο coach.
Αναφορικά με τον τρόπο σκέψης των παιδιών σήμερα και την «παρουσία» των social media, ο Λευτέρης Κακιούσης ανέφερε ότι: «Έχουν αλλάξει αρκετά τα πράγματα. Εγώ πήγαινα στο γήπεδο με τα πόδια. Δεν υπήρχε κανένας γονιός. Τώρα αυτό το status έχει αλλάξει. Οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά στο γήπεδο και τα περιμένουν να τελειώσει η προπόνηση. Εμείς ήμασταν πιο αυτόβουλοι. Τώρα τα παιδιά ζουν σε ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον. Τα παιδιά έχουν χάσει την ευκαιρία να κάνουν λάθος και να παίρνουν πρωτοβουλίες».
Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών – Ολυμπιακοί Αγώνες Ατλάντα 1996
Τοποθεσία τουρνουά: Ατλάντα (ΗΠΑ)
Συμμετέχουσες ομάδες: 12
Ρεκόρ (Ν-Η): 5-3
Αντίπαλοι στα νοκ-άουτ: Λιθουανία (Προημιτελικός), Κίνα (Θέσεις 5-8), Βραζιλία (Θέσεις 5-8).
MVP:
Δωδεκάδα Εθνικής Ελλάδος: Ευθύμης Μπακατσιάς #4, Κώστας Παταβούκας #5, Παναγιώτης Γιαννάκης #6, Δημήτρης Παπανικολάου #7, Γιώργος Σιγάλας #8, Λευτέρης Κακιούσης #9, Φραγκίσκος Αλβέρτης #10, Νίκος Οικονόμου #11, Ντίνος Αγγελίδης #12, Παναγιώτης Φασούλας #13, Ευθύμης Ρεντζιάς #14, Φάνης Χριστοδούλου #15.
Προπονητής: Μάκης Δενδρινός.
Η γαλανόλευκη ξεκίνησε με 3-1 ρεκόρ τον πρώτο γύρο, πηγαίνοντας στα προημιτελικά απέναντι στην Λιθουανία, από την οποία γνώρισε την ήττα με 99-66. Παρόλα αυτά, οι Έλληνες διεθνείς δεν παράτησαν την προσπάθεια και απέδωσαν ωραίο μπάσκετ στους επόμενους αγώνες. Αρχικά επικράτησαν της Κίνας (115-75) και εν συνεχεία έπεσαν πάνω στην οικοδέσποινα Βραζιλία, με την νίκη να χαρίζει την πέμπτη θέση.
Ελλάς-Βραζιλία 91-72: Στο δεύτερο ημίχρονο του εντυπωσιακού αγώνα, η “επίσημη αγαπημένη” παρουσίασε το καλό της πρόσωπο που της έδωσε και την επικράτηση απέναντι στην Βραζιλία.