Κλεάνθης Μπάργκας

2000, Σίνδει
8η Ολυμπιακή θέση

Ονομάζομαι  Μπάργκας  Κλεάνθης,

Γεννήθηκα στις 24/07/1978 πόλη της Θεσσαλονίκης .Από  μικρό παιδί το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν το ποδήλατο. Στην ηλικία των 13 ετών ξεκίνησα τον πρωταθλητισμό στον Ποδηλατικό Όμιλο <<ΒΕΛΟΣ>> όπου και παρέμεινα καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας μου.

Από τους πρώτους αγώνες μου , τα αποτελέσματα ήταν θετικά και το 1993 αναδεικνύομαι Πρωταθλητής Ελλάδος Είναι η πρώτη από τις συνολικά 17 φορές που κατέλαβα την 1η θέση σε Πρωτάθλημα Ελλάδος σε ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα σε αγώνες δημοσίας οδού και πίστας.

Η κλήση από την Εθνική ομάδα το 1995 είναι γεγονός και συνδυάζεται με την 7η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στο Φρίουλι της Ιταλίας.

Τον Νοέμβριο του ιδίου έτους ένα σοβαρό τροχαίο  με συντριπτικά κατάγματα σε χέρι και κυρίως πόδι βάζει σε κίνδυνο την σταδιοδρομία μου. Αν και με πήγε πάρα πολύ πίσω αγωνιστικά με δυνάμωσε ως χαρακτήρα. Νέο ξεκίνημα λοιπόν για να φτάσω στο επίπεδο που ήμουν κι ακόμα ψηλότερα.

Τον Ιούλιο του 1996 καταλαμβάνω την 7η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Νόβο Μέστο της Σλοβενίας στο αγώνισμα του 1 χιλιομέτρου ατομικής καταδίωξης σε πίστα. Οι επιδόσεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο για την Αθήνα και το ποδηλατοδρόμιο των Αθηνών όπου έδρευε η Εθνική ομάδα των ανδρών.

Πλέον μόνιμος κάτοικος Αθηνών φοιτητής στην Γυμναστική Ακαδημία και μόνιμο μέλος της Εθνικής ομάδος οι καθημερινές  πολύωρες κι επίπονες προπονήσεις  και τα πολυήμερα ταξίδια είναι η καθημερινότητα μου. Πολλές φορές η πίεση από την κούραση  και για επιδόσεις που δεν ερχόντουσαν με έβαζαν σε σκέψεις εγκατάλειψης. ‘Ομως το τροχαίο ατύχημα από το οποίο είχα επανέλθει κι ο εγωισμός μου έλεγαν να συνεχίσω. Άλλωστε είχα το πιο σημαντικό, ΖΟΥΣΑ ΤΟ ΌΝΕΙΡΌ ΜΟΥ!!!

Το 2000 λοιπόν μετά από μια σειρά αναπάντεχων γεγονότων έρχεται η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του SYDNEY.Στόχος της ομάδος μας ήταν να πλασαριστούμε στις οχτώ πρώτες χώρες. Και οι 3 Έλληνες αθλητές υπερβάλλαμε εαυτών και όχι μόνο πλασαριστήκαμε στην πρώτη οχτάδα αλλά διεκδικήσαμε  το χάλκινο μετάλλιο χάνοντας το για 137 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Εμπειρία και επίδοση ανεπανάληπτη!

Η επόμενη χρονιά ,2001, κλείνει με την 3ή θέση στο Πρωτάθλημα Ευρώπης όπως και το 2003 στην Μόσχα. Ενδιάμεσα  οι καλές επιδόσεις και νίκες σε μεγάλους αγώνες και σε Παγκόσμια Κύπελλα δείχνουν ότι είμαι σε σωστό δρόμο για τον μεγάλο στόχο που είναι όχι μόνον η συμμετοχή αλλά η διάκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες των Αθηνών. Δυστυχώς όμως 1 μήνα πριν, ενημερώνομαι ότι δεν θα είμαι στην αποστολή. Κάπου εδώ ράγισε η σχέση μου με τον πρωταθλητισμό και στα επόμενα 2 χρόνια ποτέ δεν μπόρεσα να φτάσω στο επίπεδο που ήμουν. Δεν φτάνει μόνο η άσκηση στον πρωταθλητισμό, θέλει και συγκέντρωση και καρδιά κι εγώ πλέον δεν είχα.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

  • 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες  SYDNEY 2000
  • 3η θέση Πρωτάθλημα Ευρώπης Πράγα 2001
  • 3η θέση Πρωτάθλημα Ευρώπης Μόσχα 2003
  • 3η θέση Παγκόσμιο Κύπελο Κάλι 2001
  • 4η θέση  Παγκόσμιο Κύπελο Μόσχα 2000
  • 7η θέση Παγκόσμιο πρωτάθλημα Φρίουλι  1995
  • 7η θέση Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νόβο Μέστο 1996
  • Καλύτερος Έλληνας ποδηλάτης 1995 και 2001
  • 17 Πρωταθλητής Ελλάδος
  • 54 πρώτες θέσεις σε διασυλλογικούς αγώνες

https://www.veloscc.gr/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=125&Itemid=154&lang=el

https://www.olympedia.org/athletes/90412

 

Ολυμπιακοί Αγώνες Σίδνεϊ 2000, Αυστραλία εναντίων Ελλάδας, Λάμπρος Βασιλόπουλος, Δημήτρης Γεωργαλής, Κλεάνθης Μπάργκας, 4η θέση.