Καπράλος Σπύρος

 

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ! Ο Oλυμπιονίκης της Υδατοσφαίρισης Σπύρος Καπράλος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και πήρε Μεταπτυχιακό Τίτλο Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) στο Πανεπιστήμιο INSEAD της Γαλλίας. Μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Ως αθλητής συμμετείχε με την Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, 10η θέση και του Λος Άντζελες το 1984, 8η θέση (συνολικά 154 διεθνείς συμμετοχές), ενώ υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης στην κολύμβηση από το 1969 έως το 1975. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από τον Φεβρουάριο του 2009 και πρόσφατα επανεξελέγη για τρίτη συνεχή θητεία (2017-2020). Είναι Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών από τo 2010, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Ολυμπιακής Κληρονομιάς της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού (2015) και στο Μινσκ (2019). Μετείχε στην Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής την περίοδο 1992-1996 και διετέλεσε Αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Επιπλέον, διετέλεσε Διευθυντής Αθλητισμού της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», καθώς και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ κατείχε και τη θέση του Αναπληρωτή Επικεφαλής Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγώνων. Τον Μάρτιο του 2004 διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού με απόφαση του Πρωθυπουργού και ορίστηκε City Manager κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τον Οκτώβριο του 2004 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Διευθύνοντος Συμβούλου των εταιριών του ομίλου της ΕΧΑΕ, θέσεις στις οποίες παρέμεινε έως τον Οκτώβριο του 2010. Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2008 εξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων. Σήμερα, είναι Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Εταιρείας Star Bulk Carriers και Διευθύνων Σύμβουλος της Ναυτιλιακής Εταιρείας OceanBulk Containers, ενώ είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ευρωκλινικής. Έχει διατελέσει Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Πρόεδρος της Ε.Τ.Ε.Β.Α., Πρόεδρος της Ασφαλιστικής Εταιρείας Αστήρ, Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.Β.Ε., Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Balkan Investments και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Αθηνών, μετά από μία δεκαετή τραπεζική σταδιοδρομία ως Αντιπρόεδρος της Bankers Trust Company (Παρίσι, Νέα Υόρκη, Αθήνα, Μιλάνο, Λονδίνο).

Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να παρακολουθήσετε τον Χαιρετισμό του Σπύρου Καπράλου, στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στην Αρχαία Ολυμπία, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 του Λονδίνου.

Top