Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Ζυγούρη για την Αντιμετώπιση της Αθλητικής Βίας – 25 01-2024

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Ζυγούρη έκανε την παρακάτω παρέμβαση στην Διαρκή επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της βουλής για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό.

Έχετε εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και τον δικό μας χαιρετισμό. Εκτός από την αίθουσα χαιρετίζουμε και την προσπάθεια γίνεται αυτή την στιγμή από την πλευρά της πολιτείας για τον περιορισμό της οπαδικής βίας. Σίγουρα η κορυφή του παγόβουνου, η οπαδική βία, η βία στο πλαίσιο μιας αθλητικής διοργάνωσης είναι υπαρκτή και οδηγεί σε ένα μόνο πράγμα.

Η βία οδηγεί στην επιβολή, η επιβολή οδηγεί στον φόβο και ο φόβος αλλοιώνει το αθλητικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση αυτό απομακρύνει τον υγιειώς σκεπτόμενα άνθρωπο από τον χώρο του αθλητισμού και επιπλέον προσελκύει προσωπικότητες προβληματικές.

Ετσι οποιοδήποτε έχει προβληματική συμπεριφορά καταντάει να νομίζει πως είναι πρόσφορο το έδαφος γι’αυτόν να οργανωθεί σε ένα τέτοιο αθλητικό, εντός εισαγωγικών περιβάλλον, που είναι ο οπαδισμός. Αυτό δεν είναι αθλητισμός βέβαια και στερεί και την δυνατότητα από την πολιτεία να αποκομίσει αυτό που θέλει από τον αθλητισμό. Να αποκομίσει ισχυρούς χαρακτήρες, ισχυρούς αυριανούς πολίτες που θα μπορέσουν να την οδηγήσουν σε ένα καλύτερο επίπεδο.

Στο αντίθετο αποτέλεσμα δημιουργεί όλο και περισσότερες παραβατικές συμπεριφορές σίγουρα λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Θεωρούμε ότι θα επικουρηθεί σημαντικά από μία υπάρχουσα ήδη δομή που έχει δημιουργήσει το κράτος η γενική γραμματεία αθλητισμού, την πλατφόρμα έπαθλα, δηλαδή την εθνική πλατφόρμα αθλητικής ακεραιότητος, η οποία έχει σκοπό να εκπαιδεύσει τις μικρές ηλικίες κυρίως σε θέματα ηθικής του αθλητισμού
γιατί ο καθένας μας μπορεί να γίνει μέσα από μία διαδικασία είτε φίλαθλος είτε οπαδός είτε αθλητής αθλητής και καλό θα είναι εκεί να έχει μια εκπαίδευση νωρίς εκεί που μπορεί τίλος πάντων να επιδράσει καλύτερα στο χαρακτήρα του.

Όπως είπε όμως και ένας κύριος πριν νομίζω κύριος Μπαλτάκος η βία αυτή στον αθλητισμό διαχέεται και και διαχέεται όπου βρίσκει προσφορά έδαφος το πρώτο σημείο που βλέπουμε να έχει διαχειθεί είναι όχι στα επαγγελματικά, στα ερασιτεχνικά αθλήματα και τελευταία έχει περάσει και στα ατομικά και αυτό γιατί και εκεί υπάρχουν μορφές βίας που δημιουργούν το έρισμα για να υπάρξει οπαδισμός. Βία είναι σε κάθε περίπτωση όταν ένας αθλητής τιμωρείται με εξοντωτικές ποινές από ομοσπονδίες οι οποίες και να αναιρεθούν σε ένα διάστημα πολύ μεγάλο από τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα ο αντίκτυπος της υπάρχει στον αθλητή. Ο αθλητής αυτός αυτής έχει τερματίσει την δραστηριότητά του στον αθλητισμό ακόμα  και να δικαιωθεί.

Βία είναι όταν φοβάται κάποιος να διεκδικήσει το έπαθλο που του αναλογεί κάτω από αυτό το καθεστώς είναι ίδια βία που εφαρμόστηκε σε ένα διαιτητή ο οποίος δεν κάνει ένα δίκαιο σφύριγμα γιατί φοβάται για τη σωματική του ακαιραιότητα είτε γιατί θα λοιδορηθεί χαρακτήρας του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αυτό το ίδιο λοιπόν αλλοιώνεται το αθλητικό αποτέλεσμα όταν υπάρχει βία. το νομοσχέδιο αυτό θα επικουρηθεί σημαντικά λοιπόν και με άλλες πράξεις που μπορεί να γίνουν στο μέλλον οι οποίες θα περιορίσουν τη βία που υπάρχει γενικά στον αθλητισμό όχι στην κορυφή του παγόβουνου μόνο αλλά και στα υπόλοιπα επίπεδα που δεν είναι με την πρώτη ματιά ορατά, στο μη οφθαλμοφανές πεδίο.

Θα επικουρηθεί σημαντικά αν γίνει και ειδικά αν η αθλητική δικαιοσύνη είναι αυτή που θα επιλυφθεί όλων αυτών των πραγμάτων. Η τακτική δικαιοσύνη έχει αργότερους ρυθμούς και επιβαρύνεται περισσότερο με αυτές τις υποθέσεις. Θα είναι λοιπόν καλύτερα να υπάρχει ένα σαφές νομικό αθλητικό πλαίσιο και να υπάρξει και ένας δεύτερος βαθμός της αθλητικής δικαιοσύνης με καθορισμένες αρμοδιότητες σαφώς στο ΑΣΕΑΔ αυτό θα διευκολύνει πολύ τα πράγματα. Αυτό απ τη δική μας την πλευρά, εννοείται ότι θα είμαστε αρωγοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια και πιστεύουμε ότι αν υπάρξει και γενικότερα υποστηρικτικό επιπλέον πλαίσιο σε αυτό το νομοσχέδιο θα πάει πολύ καλύτερα.

Δείτε όλη την συνεδρίαση στα παρακάτω Video

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ – 25-01-2024

Συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού “Κύρωση της από 11-12-2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Εκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας” (Α’ 203) – Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού”

2η συνεδρίαση – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.