Η Ομιλία της κ. Μαρίας Καραγιαννοπούλου (Ολυμπιονίκη του τζούντο) στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος

Η Ομιλία της κ. Μαρίας Καραγιαννοπούλου (Ολυμπιονίκη του τζούντο) στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος:
“Κυρίες και κύριοι, αγαπητά παιδιά, καλημέρα σας.
Σήμερα βρίσκομαι κοντά σας εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ). Ο ΣΕΟ τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ενεργά σε δράσεις που προάγουν τον αθλητισμό, την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Η καταπολέμηση του καπνίσματος που είναι και το σημερινό μας θέμα πατάει πάνω σε όλους αυτούς τους κοινωνικούς άξονες.
Δυστυχώς, είτε το θέλουμε είτε όχι, ζούμε σε μια κοινωνία καπνιστών. Δεν καπνίζουν όλοι, αλλά δυστυχώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Τα ερωτήματα που γεννιούνται εδώ είναι:
– Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει να είμαστε καπνιστές ή όχι;
– Γιατί ανάβουν το πρώτο τσιγάρο;
Η απάντηση είναι σίγουρα όχι για την στυφή και δυσάρεστη γεύση του. Αλλά ούτε από κάποια φυσική ανάγκη όπως το φαγητό, το νερό, το οξυγόνο που αν δεν φάμε πιούμε η αναπνεύσουμε οξυγόνο δεν θα μπορούμε να επιβιώσουμε. Αντιθέτως το τσιγάρο είναι μια απολύτως βλαβερή για την υγεία μας συνήθεια, που δεν προσφέρει τίποτα παρά μόνο προβλήματα και αρρώστιες σε αυτούς που καπνίζουν.
Αρά την ανάγκη του καπνίσματος την δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι ή μας την δημιουργούν άλλοι ή άλλες καταστάσεις, είναι μια απολύτως τεχνητή ανάγκη. Μια τεχνητή ανάγκη που βρίσκει σίγουρα πρόσφορο έδαφος εάν υπάρχει ελλιπής ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων. Όταν στο ίδιο το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον καπνίζουν. Όταν δεν υπάρχει η ενασχόληση με τον αθλητισμό που προάγει την υγεία και έναν άλλο τρόπο ζωής και πάνω από όλα όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα να εκπαιδεύει τους νέους στο να έχουν αξίες και στόχους στο να έχουν αυτοπεποίθηση και μια δυνατή προσωπικότητα.
Έτσι παντρεύοντας τον αθλητισμό με τον πολιτισμό και την παιδεία διαμορφώνεται ένα άλλο σύστημα εκπαίδευσης που με την σειρά του διαμορφώνει έναν νέο τρόπο και στάση ζωής κατάλληλο να ενισχύσει την αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου ενθαρρύνοντας την δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας βασισμένη πάνω σε αξίες.
Πρέπει να είμαστε κοντά σε εσάς τα νέα παιδιά διότι αποτελείτε το μέλλον της χώρας μας και πρέπει να αποκτήσετε όλα εκείνα τα εφόδια , εμπειρίες και γνώσεις που είναι απαραίτητες για να εξελιχθείτε σε υγιείς σωματικά και ψυχικά πολίτες. Βρίσκεστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο γιατί από τώρα αρχίζετε να διαμορφώνεται και να αποκτάται τον χαρακτήρα σας την προσωπικότητα σας, αλλά μαζί με αυτά και συνήθειες που θα σας ακολουθούν σε όλη την υπόλοιπη ζωή σας.
Το κάπνισμα δεν είναι ένα είδος ελευθερίας, επιτυχίας ή προόδου. Είναι ένας παράγοντας σκλαβιάς εθισμού που θα σας ακολουθεί σε όλη την υπόλοιπη ζωή σας. Επόμενος αποφεύγοντας ορισμένες βλαβερές συνήθειες, θα βελτιώσετε την ίδια την ζωή σας, αλλά και την ζωή των γύρω σας.
Θα είμαστε πάντα κοντά σας.