Ζυγούρη: «Είναι στο χέρι μας να δούμε την κρίση ως ευκαιρία»

Η ολυμπιονίκης της Πάλης καταθέτει τη δική της άποψη για την αναβολή των Αγώνων του Τόκιο

https://www.sportsonline.gr/%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%82/%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%B9%CE%BF-2020/zigouri_einai_sto_xeri_mas_na_doume_tin_krisi_os_efkairia/

Ίσως είναι οι μόνοι που δικαιούνται να ομιλούν και εκφέρουν γνώμη. Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες γνωρίζουν καλά τι θα πει αλλαγή προγραμματισμού. Μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, για το επόμενο καλοκαίρι του 2021, τέθηκαν ερωτήματα που θέλησαν να απαντήσουν. Το μέλος του ΔΣ και ολυμπιονίκης της Πάλης Βούλα Ζυγούρη, αναφέρθηκε στα συναισθήματα που της δημιουργεί η πρώτη αναβολή Ολυμπιακών Αγώνων σε καιρό ειρήνης: «Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ευχάριστο να διαταράσσεται η ολυμπιακή περιοδικότητα αλλά είναι προφανές ότι δεν υπήρχε περιθώριο για κάτι άλλο. Μια διαφορετική απόφαση θα έπληττε το Ολυμπιακό κίνημα περισσότερο. Η αναβολή για ένα έτος, είναι η λιγότερο επιζήμια απόφαση. Μιας και ασφαλείς προβλέψεις δεν υπάρχουν, εύχομαι να είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

Ήταν μονόδρομος αυτή η εξέλιξη; «Από την στιγμή που ο Καναδάς, σωστά, ανακοίνωσε ότι δεν θα τα στείλει αθλητές στο Τόκιο αν οι Αγώνες γίνουν στην ορισμένη τους ημερομηνία, βεβαίως η αναβολή ήταν μονόδρομος. Όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, συμπαρέσυρε και άλλες χώρες να πιέσουν τη ΔΟΕ στην ίδια κατεύθυνση. Αφού βρισκόμαστε μπροστά σε μια απειλή για όλη την ανθρωπότητα ήταν χρέος των ιθυνόντων του Ολυμπισμού να πράξουν αναλόγως για να διαφυλάξουν την δημόσια υγεία και να περισώσουν τη δυναμική του Ολυμπιακού κινήματος σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο».

Πόσο θα πλήξει τον ελληνικό πρωταθλητισμό η αναβολή; «Δεν νομίζω ότι η αναβολή θα πλήξει ιδιαιτέρα τον Ελληνικό πρωταθλητισμό. Από την στιγμή που η αναβολή αφορά όλες τις χώρες οι αρνητικές επιπτώσεις της αμβλύνονται. Κάποιοι αθλητές μας βεβαίως θα επηρεαστούν περισσότερο καταλυτικά από άλλους. Κυρίως όσοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο του ενεργού αθλητικού βίου τους. Γενικά όμως, δεν φαίνεται ότι θα έχουμε απώλειες. Η χώρα μας έχει εφεδρείες και είναι στο χέρι μας να δούμε την κρίση ως ευκαιρία για περαιτέρω προετοιμασία».