Ευμορφία (Μορφούλα) Ντόνα

Ρυθμική Γυμναστική, Ατομικό
2000, Σίδνεϊ
7η Ολυμπιακή θέση

Η Ευμορφία Ντώνα περισσότερο γνωστή ως Μορφούλα Ντώνα (γεννηθείσα στις 23 Αυγούστου 1984 στα Γρεβενά) είναι Ελληνίδα αθλήτρια στην ατομική και ομαδική ρυθμική γυμναστική. Εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Συμμετείχε στους ολυμπιακούς αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ. Επίσης αγωνίστηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου πρωταθλήματος ρυθμικής γυμναστικής του 1999, 2005 και 2007.[1][2]

Το διεθνές ντεμπούτο της έγινε το 1997 κατακτώντας 5 χρυσά Βαλκανικά μετάλλια.

Δύο χρόνια αργότερα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών στη Βουδαπέστη το 1999, κατέκτησε την 6η και την 7η θέση στα τελικά οργάνων, καθώς και την 8η θέση στο σύνθετο ατομικό. Την ίδια χρονιά, στο 23ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής, που πραγματοποιήθηκε στην Οσάκα της Ιαπωνίας, η δεκαπεντάχρονη τότε Μορφούλα Ντώνα κατατάσσεται έβδομη στο στεφάνι. Η επιτυχία όμως που την έκανε γνωστή στο πανελλήνιο, ήταν η «έβδομη» θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Μέχρι σήμερα είναι η μοναδική Ελληνίδα Ολυμπιονίκης στο ατομικό, στη ρυθμική γυμναστική. Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές διακρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα αλλά και πολλά μετάλλια.

Το 2005, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μπακού, κατέκτησε την πέμπτη θέση με την ομάδα του ανσάμπλ. Μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2007, εγκατέλειψε οριστικά την αγωνιστική δράση.

Η Μορφούλα το 2014 πήρε μέρος στο διαγωνισμό χορού Dancing With The Stars 5. Έχει περάσει στον τελικό και 99% θα είναι η φετινή νικήτρια, λόγω των ικανοτήτων της σε συνδυασμό με τον χορό, της ταπεινώτητας και της πειθαρχίας, να την αγαπήσει και ο κόσμος που δεν την γνώριζε!

https://www.periergos.gr/erotiseis/morfoyla-ntona-biografia

 

 

Η Ολυμπιονίκης της ρυθμικής γυμναστικής μίλησε μαζί μας μία ημέρα μετά την συμμετοχή της στην επίδειξη μόδας την οποία πραγματοποίησε ο σύλλογος Καλλιπάτειρα στην οποία περπάτησε στην πασαρέλα φορώντας μια δημιουργία του σχεδιαστή Oscar de la Renta.

Aπό την Έλενα Φάκου

Tα έσοδα από την εκδήλωση διατέθηκαν στις αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

«Σταμάτησα να κάνω πρωταθλητισμό στα 23 μου. Το σώμα μου άντεχε κι άλλο, όμως εμείς ξεκινάμε τον πρωταθλητισμό σε πολύ μικρή ηλικία και είναι πολλά τα χρόνια που μετράμε πίσω μας ακόμη και στην ηλικία που κρέμασα εγώ τα παπούτσια μου. Κατάγομαι από τα Γρεβενά και ξεκίνησα να ασχολούμαι με το άθλημα το 1993, όταν η γυμνάστρια Λιζάννα Πολάτου με ξεχώρισε λόγω των σωματικών μου ικανοτήτων. Αυτή ήταν και η πρώτη μου προπονήτρια και μαζί ξεκινήσαμε να κάνουμε πρωταθλητισμό. Στα 12 μου χρόνια κλήθηκα στην Εθνική Ομάδα και μετακόμισα στη Θεσσαλονίκη μετά από πολύ αγώνα και χωρίς καμμία βοήθεια. Είμαι η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα αθλήτρια από τα Γρεβενά που έχει ασχοληθεί με τη γυμναστική σε τέτοιο επίπεδο.»

Η Μορφούλα είναι πανέμορφη, στα 32 της χρόνια διαθέτει ένα υπέροχο σώμα, είναι υπολοχαγός του στρατού ξηράς θέση την οποία απέκτησε ως Ολυμπιονίκης, είναι ιδιοκτήτρια ενός πρακτορείου ΠΡΟΠΟ και διατηρεί τη δική της σχολή ρυθμικής γυμναστικής στο δήμο Αχαρνών.

«Έχω λάβει πάρα πολλές διακρίσεις και είμαι η μοναδική ελληνίδα ολυμπιονίκης στη ρυθμική γυμναστική στο σύνθετο ατομικό. Είμαι Βαλκανιονίκης το 1997, ήρθα έκτη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1999 και πήρα την έβδομη θέση στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ το 2000. Σήμερα ασχολούμαι με την προπονητική, έχω τη δική μου ακαδημία ρυθμικής γυμναστικής η οποία βρίσκεται στο Δήμο Αχαρνών και η σχολή μου έχω την τιμή να έχει βγάλει την πρωταθλήτρια Ελλάδος και εκπροσωπούμε τον Εθνικό Πειραιώς. Διδάσκω η ίδια και έχω τη γενική επίβλεψη της σχολής.»

Η Μορφούλα από την περίοδο που έκανε πρωταθλητισμό έχει να θυμάται την Ομοσπονδία της να παρέχει τη στοιχειώδη βοήθεια ώστε να κάνει προπόνηση. Τότε δεν είχαν προσωπικούς χορηγούς αλλά ένιωθε τυχερή γιατί τότε που έκανε εκείνη ρυθμική δεν υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα. Λάμβανε τα οδοιπορικά για τους αγώνες της και κάποια bonus για την εκάστοτε διάκρισή της αλλά η κύρια πηγή χρηματοδότησης ήταν οι γονείς της. Έλαβε κάποια προνόμια λόγω των επιτυχιών της, ένα από αυτά είναι η εισαγωγή της στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζει Διαιτολογία, ορκίστηκε ανθυπολοχαγός του Στρατού Ξηράς και εργάζεται στο γυμναστήριο του Τάγματος ΓΕΕΘΑ. Διαθέτει ένα πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στο Χολαργό και όλα τα έσοδα από αυτές τις δραστηριότητες της τα επενδύει στην ακαδημία της Ρυθμικής που διατηρεί.

«Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η Ομοσπονδία, το προσφέρω εγώ στον εαυτό μου. Χρηματοδοτώ την ακαδημία της ρυθμικής γυμναστικής την οποία διατηρώ και είναι αποκλειστικά δικό μου δημιούργημα. Έχουμε μέσα δυο μεγάλα αγωνιστικά ταπί, προσφέρουμε όλες τις συνθήκες που προβλέπονται και δεν έχει ούτε η εθνική ομάδα, δηλαδή κλιματισμό, γιατρό κ.α. και θεωρώ ότι έχω κάνει μια ολοκληρωμένη προσπάθεια. Είμαι πολύ κοντά σε όλες μου τις αθλήτριες τους αφιερώνω όλο μου το χρόνο και το μόνο που κάνω όταν έχω ελεύθερο χρόνο είναι να βγω να απολαύσω ένα καλό φαγητό. Ασχολούμαι περισσότερο με το άθλημά μου τώρα, παρά την περίοδο που έκανα εγώ η ίδια πρωταθλητισμό. Τότε είχα να σκεφτώ μόνο τον εαυτό μου. Τώρα έχω να σκεφτώ όλα τα παιδιά, τις μουσικές τους, τις χορογραφίες τους κλπ. Η Ομοσπονδία δεν έχει μεριμνήσει για την ανάπτυξη του αθλήματος, είναι απούσα, ότι κάνω το κάνω μόνη μου».

http://www.gymnast.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=643:mo%CF%81%CF%86%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B1-%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B1-%C2%AB%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%87%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B1%C2%BB&catid=87&Itemid=640

Top