Ευθύμης Ρεντζιάς

Καλαθοσφαίριση
1996, Ατλάντα
5η Ολυμπιακή θέση

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς (Πάτρα, 11 Ιανουαρίου 1976) είναι Έλληνας πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής. Διαθέτοντας ύψος 2.12 μέτρα αγωνιζόταν στη θέση του σέντερ. Την καριέρα του διανθίζουν σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, παρουσία στο NBA, καθώς κι ένα χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων το 1995, όπου και ανακηρύχθηκε MVP.

https://www.olympedia.org/athletes/6942

 

Αγωνίστηκε με την ελληνική εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης στο ολυμπιακό τουρνουά στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα 1996

https://en.wikipedia.org/wiki/Basketball_at_the_1996_Summer_Olympics

 

Σταδιοδρομία

Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας με το Δαναό Τρικάλων [1] και συνέχισε στον ΠΑΟΚ στα 16 του με το ποσό ρεκόρ των 300.000.000 δραχμών (1993-97). Με το σύλλογο της Θεσσαλονίκης κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς το 1994 και το Κύπελλο Ελλάδας το 1995, ενώ ήταν φιναλίστ για το Κύπελλο Σαπόρτα το 1996. Την ίδια χρονιά επιλέχτηκε στο ντραφτ του NBA (Denver Nuggets) και το 1997 πήγε στην Μπαρτσελόνα. Το 2001 κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας.

Το 2002-03 αγωνίστηκε στο NBA με τη φανέλα των Philadelphia 76ers έχοντας 35 συμμετοχές και 1,5 πόντους μ.ο. Το 2003 μεταγράφηκε στην τουρκική Ούλκερ και έγινε ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που έπαιξε με ομάδα της Τουρκίας. Στις 20 Απριλίου 2004 κατέκτησε και δεύτερο τίτλο με την Ούλκερ, το Κύπελλο Τουρκίας, μετά το Πρέζιντενς Καπ, κερδίζοντας την Εφές Πίλσεν με 86-74 στον τελικό του θεσμού. Το 2004 μεταγράφηκε στην ιταλική Σιένα και από το 2005 έως το Φεβρουάριο του 2006 αγωνίστηκε στην ισπανική Βαγιαδολίδ.

Στις 9 Αυγούστου 2006 ανακοίνωσε την απόφασή του για πρόωρη αποχώρηση από το μπάσκετ, εξαιτίας σοβαρών τραυματισμών.

Το 2011 εξελέγει αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε θέματα Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Εθνική Ελλάδος

Το 1993 έγινε μέλος της εθνικής εφήβων. Τον Ιούνιο του 1995 αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ με την εθνική ομάδα ανδρών και την ίδια χρονιά κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την εθνική εφήβων, όπου ψηφίστηκε ως πολυτιμότερος παίκτης, και αναδείχτηκε πρώτος στην κατάταξη παικτών σε πόντους και ριμπάουντ.

Συμμετείχε με την εθνική ομάδα ανδρών στα Ευρωμπάσκετ 1995, 1997, 2001 και 2003, στα Μουντομπάσκετ 1994 και 1998 και στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996. Συνολικά με το εθνόσημο μέτρησε 127 συμμετοχές με 1049 πόντους (μ.ό: 8.26).

Εκτός παρκέ

Από το 2011 μέχρι το 2019 τέλεσε αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε θέματα Αθλητισμού και Πολιτισμού.[2]

Από το 2016 κατέχει την τιμητική θέση του πρεσβευτή του ΝΒΑ στην Ευρώπη[3] και ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος για όλα τα προγράμματα ανάπτυξης του NBA στην Ελλάδα.

Το 2020 είχε ταχθεί στο πλευρό του Παναγιώτη Φασούλα για τις εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ).[4] Τον Μάρτιο του 2021 έθεσε υποψηφιότητα για την εκπροσώπηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ).[5] Στις 5 Απριλίου 2021 εξελέγη προσωρινός γενικός γραμματέας της ΕΟΚ εκλεγμένος από τη μειοψηφία του Δ.Σ. διορισμένου από Πρωτοδικείο.[6]

Τίτλοι-Διακρίσεις

Συλλογικοί

Π.Α.Ο.Κ

Μπαρτσελόνα

Ούλκερσπορ

  • Σούπερ Καπ Τουρκίας: (2003)
  • Κύπελλο Τουρκίας: (2004)

Μοντεπάσκι Σιένα

  • Σούπερ Καπ Ιταλίας: (2004)

Ατομικοί

  • MVP στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων: (1995)
  • Καλύτερη ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων: (1995)
  • 2x Ελληνικό All-Star Game: (1996 I, 1996 II)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ευθύμης Ρεντζιάς από καρδιάς: “Να έκλεβα λίγο χρόνο ακόμα”…

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς ανοίγει την καρδιά του…

Από το πως ξεκίνησε παιδαρέλι ακόμα για να κατακτήσει τον κόσμο στα 18 του, την καριέρα του, την Εθνική ομάδα στην οποία αγωνίστηκε από το 1994 αντίπαλος του Σακίλ στο Παγκόσμιο του Καναδά (!), τον ΠΑΟΚ, την Μπαρτσελόνα και πως αποφάσισε να σταματήσει μόλις στα 30. Νωρίς τα έκανε όλα.

Διαβάστε παρακάτω ένα απόσπασμα από την εξομολόγηση του στο AthletesStories.gr κι ολόκληρο το εξαιρετικό άρθρο εδώ

“Να είσαι χαρούμενος όταν οι καταστάσεις είναι στα χέρια σου. Ακόμη και για τις δύσκολες, τις αναπόφευκτες ή πρόωρες επιλογές. Αυτό σκεφτόμουν την ημέρα που αποφάσισα να αποχωρήσω από το μπάσκετ. Να αποχωρήσω μόνο από την ενεργό δράση σαν παίκτης, γιατί είχα ήδη αποφασίσει να παραμείνω στον χώρο.

Αν και η προπονητική δεν ήταν ποτέ στα σχέδιά μου. Ήταν 9 Αυγούστου 2006. Δεν χρειάστηκε να το φιλοσοφήσω. Ούτε να μελαγχολήσω, επειδή ήμουν μόλις 30 ετών. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν με πόνεσε, δεν με ενόχλησε που θα έφευγα έτσι. Σε κανέναν αθλητή δεν αρέσει να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να νικήσει τους τραυματισμούς. Η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου, ωστόσο, ήταν συνάμα και η πιο συνειδητοποιημένη.

Το σκεφτόμουν για μήνες. Στην τελευταία σεζόν της καριέρας μου, το 2005-2006 στην Ισπανία και τη Βαγιαδολίδ, κατάλαβα ότι δεν θέλω να επιβαρύνω τον προϋπολογισμό της ομάδας. Μετά το πέρασμα από το ΝΒΑ και τους Σίξερς, το 2002-2003, επέστρεψα στην Ευρώπη. Ούλκερ, Σιένα και Βαγιαδολίδ.

Όμως, την τελευταία χρονιά, γνώριζα ότι δεν είμαι αυτός που ήθελα να είμαι. Τα γόνατά μου δεν ήταν στην κατάσταση που ήθελα, στην κατάσταση που έπρεπε. Δεν δυσκολεύτηκα να το αποφασίσω”…

https://www.eurohoops.net/el/others-el/917181/efthimis-rentzias-apo-kardias-na-ekleva-ligo-chrono-akoma/

 

Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης Εφήβων – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αθήνα 1995

Δωδεκάδα Εθνικής Ελλάδος: Αλέξανδρος Παπαδάτος #4, Γιώργος Τσιριγωτάκης #5, Παναγιώτης Μπαρλάς #6, Δημήτρης Παπανικολάου #7, Γιώργος Καλαϊτζής #8, Νίκος Χατζής #9, Θανάσης Καμαριώτης #10, Βασίλης Σούλης #11, Δημήτρης Δέσπος #12, Γιώργος Καράγκουτης #13, Ευθύμης Ρεντζιάς #14, Μιχάλης Κακιούζης #15.
Προπονητής: Γιώργος Προεστός.

https://archive.fiba.com/pages/eng/fa/team/p/sid/2895/tid/291/_/1995_World_Championship_for_Junior_Men/index.html

Στις 22 Ιουλίου του 1995 στο ΟΑΚΑ, ο ελληνικός αθλητισμός, το ελληνικό μπάσκετ πανηγύρισε έναν παγκόσμιο τίτλο! Η Εθνική μας ομάδα των Εφήβων κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο απέναντι στην Αυστραλία ολοκληρώνοντας ένα μυθικό τουρνουά που έγινε στη χώρα μας, που όμοιο του μόνο ομάδες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει πετύχει.

Η δική μας Dream Team όμως ήταν αυτή που έγραψε ιστορία, κατακτώντας την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα Εφήβων του 1995 και παραμένει η μεγαλύτερη επιτυχία μας ως προς το χρώμα του μεταλλίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2005 η Νέων έφτασε ως τη δεύτερη θέση και μία χρονιά αργότερα, το σωτήριο έτος του 2006 μείναμε πάλι δεύτεροι παρότι κερδίσαμε την περίφημη ομάδα των Αμερικανών στη Σαϊτάμα…

Ήταν τόσο επιβλητική εκείνη η ομάδα με προπονητή τον Γιώργο Προεστό, που πέτυχε οκτώ στις οκτώ νίκες στο τουρνουά, με μέσο όρο διαφοράς 32,7 πόντους!!! Μόνο σε ένα παιχνίδι νίκησε με κάτω από 20 πόντους διαφορά και αυτό ήταν με την Αυστραλία στον τελικό του ΟΑΚΑ μπροστά σε 20.000 συμπατριώτες μας, όταν επικρατήσαμε με 91-73!

Ακόμα και η ομάδα των Η.Π.Α. υποκλίθηκε στη γαλανόλευκη Dream Team. Παίκτες όπως ο Στεφόν Μάρμπερι, ο Βινς Κάρτερ, ο Τράγιαν Λάνγκντον και ο Σαμάκι Ουόκερ για να αναφερθούμε στους πιο γνωστούς, δεν μπόρεσαν καν να αντισταθούν στον Μιχάλη Κακιούζη, τον Ευθύμη Ρεντζιά, τον Δημήτρη Παπανικολάου και τα άλλα παιδιά που αποτελούσαν τη μοναδική εκείνη εθνική ομάδα που νίκησε με 98-78 τους Αμερικανούς.

 

Μία χρυσή γενιά…

Δεν ήταν απλά μία ολοκληρωτικά επιβλητική ομάδα που δεν είχε αντίπαλο. Ήταν ίσως και ότι πιο θεαματικό έχει περάσει από τη χώρα μας. Τα καρφώματα έδιναν και έπαιρναν, έπαιζαν γρήγορα, με καλό σουτ, τρομερές φάσεις και απολαυστικό μπάσκετ και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Δεν είναι τυχαίο πως τα περισσότερα από εκείνα τα παιδιά έκαναν μεγάλη καριέρα. Θα ξεχωρίζαμε τον Ευθύμη Ρεντζιά που εκείνη τη χρονιά είχε εντυπωσιάσει τρομερά τους Αμερικανούς αλλά χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια από τότε για να παίξει στο ΝΒΑ (Σίξερς) και αφού πρώτα έκανε σπουδαία καριέρα στον ΠΑΟΚ και την Μπαρτσελόνα.

Ποιον άλλον να πρωτοθυμηθούμε από εκείνη την ομάδα. Το δίδυμο του Μιχάλη Κακιούζη και του Νίκου Χατζή που πήγε στην ΑΕΚ αμέσως μετά, με τον πρώτο να σηκώνει το κύπελλο ως αρχηγός της Εθνικής Ανδρών το 2005.

Τον Δημήτρη Παπανικολάου που έκανε σπουδαία καριέρα στον Ολυμπιακό αλλά και τον Παναθηναϊκό, αλλά μαζί και ο Γιώργος Καλαϊτζής με τόσους τίτλους στο ενεργητικό του, ο Γιώργος Καράγκουτης, ο Βασίλης Σούλης! Ακόμα και οι πιο “δευτεροκλασάτοι” εκείνης της εθνικής άφησαν το στίγμα τους, έστω και σε μικρότερες ομάδες όπως ο Καμαριώτης, ο Παπαδάτος, ο αρχηγός Μπαρλάς, ο Αλέξης Παπαδάτος, ο Τσιριγωτάκης και ο Δημήτρης Δέσπος.

Ακόμα και ο Γιάννης Γιαννούλης ανήκε σε εκείνη τη γενιά, αλλά ένας τραυματισμός του στέρησε τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και δεν κατάφερε να παίξει.

Για χρόνια βρίσκονταν στο επίκεντρο του ελληνικού μπάσκετ σε υψηλό ή πιο μικρό επίπεδο και απέδειξαν μέσα στο γήπεδο πως άξια εκείνη η Εθνική κέρδισε με το σπαθί της μία θέση στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Δείτε το ωραίο αφιέρωμα του Mega σε εκείνη την ομάδα και όποιος έχει όρεξη, ας δει και τον τελικό με την Αυστραλία για να θαυμάσει την υπέροχη Εθνική μας…

https://www.eurohoops.net/el/national-teams-el/30-xronia-ethniki/484283/ethniki-efivon-1995-diki-mas-dream-team/

Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών – Ολυμπιακοί Αγώνες Ατλάντα 1996

Τοποθεσία τουρνουά: Ατλάντα (ΗΠΑ)
Συμμετέχουσες ομάδες: 12
Ρεκόρ (Ν-Η): 5-3
Αντίπαλοι στα νοκ-άουτ: Λιθουανία (Προημιτελικός), Κίνα (Θέσεις 5-8), Βραζιλία (Θέσεις 5-8).
MVP:
Δωδεκάδα Εθνικής Ελλάδος: Ευθύμης Μπακατσιάς #4, Κώστας Παταβούκας #5, Παναγιώτης Γιαννάκης #6, Δημήτρης Παπανικολάου #7, Γιώργος Σιγάλας #8, Λευτέρης Κακιούσης #9, Φραγκίσκος Αλβέρτης #10, Νίκος Οικονόμου #11, Ντίνος Αγγελίδης #12, Παναγιώτης Φασούλας #13, Ευθύμης Ρεντζιάς #14, Φάνης Χριστοδούλου #15.
Προπονητής: Μάκης Δενδρινός.

https://archive.fiba.com/pages/eng/fa/team/p/sid/2944/tid/291/_/1996_Olympic_Games_Tournament_for_Men/index.html

Η γαλανόλευκη ξεκίνησε με 3-1 ρεκόρ τον πρώτο γύρο, πηγαίνοντας στα προημιτελικά απέναντι στην Λιθουανία, από την οποία γνώρισε την ήττα με 99-66. Παρόλα αυτά, οι Έλληνες διεθνείς δεν παράτησαν την προσπάθεια και απέδωσαν ωραίο μπάσκετ στους επόμενους αγώνες. Αρχικά επικράτησαν της Κίνας (115-75) και εν συνεχεία έπεσαν πάνω στην οικοδέσποινα Βραζιλία, με την νίκη να χαρίζει την πέμπτη θέση.

Ελλάς-Βραζιλία 91-72: Στο δεύτερο ημίχρονο του εντυπωσιακού αγώνα, η “επίσημη αγαπημένη” παρουσίασε το καλό της πρόσωπο που της έδωσε και την επικράτηση απέναντι στην Βραζιλία.

https://www.eurohoops.net/el/trademarks-el/470916/10-megaliteres-epitichies-tis-ethnikis-ellados-1987-2017/11/