Επίσκεψη Ολυμπιονικών στα σχολεία των Φούρνων Ικαρίας

Στα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων και στα μηνύματα που περνάει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η κορυφαία αθλητική διοργάνωση είχαν την ευκαιρία να μυηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες από το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο των Φούρνων Κορσέων Ικαρίας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη (ασημένιο μετάλλιο στο πόλο το 2004), η Νίκη Μπακογιάννη (ασημένιο μετάλλιο στο άλμα εις ύψος το 1996), η Γεωργία Ελληνάκη (ασημένιο μετάλλιο το 2004 στο πόλο) και ο Δημήτρης Μούγιος (ασημένιο μετάλλιο στην κωπηλασία το 2008) και ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, επισκεφθήκαν το πανέμορφο νησί του Ικάριου Πελάγους και οι μαθητές τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ο αθλητικός προσανατολισμός ταξιδεύει…», που υλοποιεί ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). «Στόχος μας είναι να επισκεφθούμε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Ελλάδος, οι οποίες βρίσκονται μακριά από τις μεγάλες πόλεις και τα παιδιά και οι νέοι δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν επαφή με Έλληνες Ολυμπιονίκες και να γίνονται κοινωνοί των Ολυμπιακών Αξιών και των ιδανικών που πηγάζουν από αυτές», τόνισε η Πρόεδρος του ΣΕΟ, Βούλα Κοζομπόλη.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας και για τις ωραίες στιγμές που έζησε μέσα από τον αθλητισμό μίλησε στα παιδιά, στους δασκάλους και στους καθηγητές η Νίκη Μπακογιάννη, η οποία μετέφερε στο σχολείο των Φούρνων τις βιωματικές εμπειρίες της από τη διοργάνωση του 1996 και όχι μόνο. «Πάντα όταν ερχόμαστε σε επαφή με τα παιδιά δίνουμε, αλλά και παίρνουμε από αυτά γιατί τα παιδιά αποτελούν το μέλλον και οι απόψεις που έχουν γι’ αυτό μπορούν να μας διδάξουν πολλά. Τα παιδιά είχαν πολλές απορίες και θέλω να πιστεύω ότι τα βοηθήσαμε για να τις λύσουν», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

Μυστικά από το πόλο και την κωπηλασία μοιράστηκαν με τους μαθητές η Γεωργία Ελληνάκη και ο Δημήτρης Μούγιος, οι οποίοι έπαιξαν με τα παιδιά και παιχνίδια που είχαν σχέση με τον αθλητισμό. «Ως Ολυμπιονίκες θεωρώ ότι αποτελεί χρέος μας να μεταλαμπαδεύουμε τις εμπειρίες μας από τον αθλητισμό στη νεότερη γενιά προκειμένου να βάζουν στόχους στη ζωή τους και να καταλαβαίνουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όταν κάποιος προσπαθεί», τόνισε η κ. Ελληνάκη και ο κ. Μούγιος συμπλήρωσε: «Θέλουμε μέσα από αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά να αγαπήσουν τον αθλητισμό και ακόμα και, εάν δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να ασχοληθούν με ένα άθλημα, να αποκτήσουν φίλαθλο πνεύμα και να μάθουν και αθλήματα που δεν είναι τόσο διαδεδομένα».

Για την αρχέγονη ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τη συμβολή της στην παγκόσμια ειρήνη μίλησε στους μαθητές και στις μαθήτριες ο δρ Κωνσταντίνος Φίλης : “Η επίσκεψη μας στους Φούρνους Κορσέων αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη. Πέραν του προφανούς συμβολισμού, η ζεστασιά και ο ενθουσιασμός των μαθητών επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα οι οικουμενικές αξίες του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα. Η δέσμευση μας είναι πως αυτή η προσπάθεια δεν είναι πυροτέχνημα και θα έχει συνέχεια. Θέλω τέλος να ευχαριστήσω τον ΣΕΟ και τη διοίκησή του για τη συνεργασία και την πρόσκληση να συμμετάσχουμε ως ΔΚΟΕ σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο”.

Top