Δελτίου Τύπου Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών για την ημερίδα με θέμα τον “Ρόλο της πάλης στην οργάνωση της σκέψης και της κίνησης”

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Αθήνα 9.6.22

«Ο ρόλος του αγωνίσματος της Πάλης στην οργάνωση της σκέψης και της κίνησης» ήταν το θέμα της ημερίδας που συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) και τον Οργανισμό “ipaidi”, την Τρίτη 7 Ιουνίου με κεντρικούς ομιλητές την Ψυχοπαιδαγωγό κα Μαριάννα Λαγουμίδη πρόεδρο του “ipaidi” και θέμα της εισήγησής της «Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) και παρέμβαση στην κίνηση» και τον κ. Χρήστο Μαρκαντώνη, Συντονιστή Εκπαίδευσης Στ. Ελλάδας με θέμα της δικής του εισήγησης «ΔΕΠΥ, αθλητισμός και ψυχοσωματική ωριμότητα».

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς η Ολυμπιονίκης της Πάλης και Πρόεδρος του ΣΕΟ Βούλα Ζυγούρη και ο Σωτήρης Καραμπέκος, πρόεδρος ΕΕΠΠ, ενώ δόθηκαν πιστοποιημένες βεβαιώσεις παρακολούθησης της σεμιναριακής ημερίδας.

Οι δύο φορείς σχεδιάζουν τη συνεργασία τους σε δράσεις εκπαιδευτικού και συμβουλευτικού περιεχομένου όπως ημερίδες, σεμινάρια και workshops με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, προπονητών, εκπαιδευτικών και άλλων και η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων (πλατφόρμα zoom) και με σημαντική επιτυχία αποτελεί την πρώτη κοινή τους εκδήλωση την οποία συνέδραμε και η Ένωση Ελλήνων Προπονητών Πάλης.

Η Πρόεδρος ΤΟΥ ΣΕΟ Βούλα Ζυγούρη στον χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενηλικίωση. Δυστυχώς, παραμένει συχνά αδιάγνωστη, εσφαλμένα διαγνωσμένη ή όταν γίνεται

διάγνωση, δεν εφαρμόζεται πάντοτε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο συνδυασμού θεραπευτικών προσεγγίσεων που απαιτεί η αντιμετώπιση της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΠΥ θα επιβαρύνει την καθημερινότητα του ατόμου σε κάθε της πτυχή, της αθλητικής δραστηριότητας και επίδοσης συμπεριλαμβανομένης.

Η ημερίδες απευθύνονται σε προπονητές, εκπαιδευτικούς και γενικά εμπλεκόμενους στον χώρο του αθλητισμού και θα επεξεργαστούν θέματα διάγνωσης και αντιμετώπισης της ΔΕΠΥ αλλά και τους τρόπους που ο αθλητισμός συμβάλλει στην συγκέντρωση της προσοχής και τον περιορισμό της υπερκινητικότητας ατόμων με ελλειμματική προσοχή».

Ο κ. Σωτήρης Καραμπέκος, Πρόεδρος ΕΕΠΠ, υπογράμμισς ότι «στην καθημερινή μας ενασχόληση με τον αθλητισμό ως προπονητές του αθλήματος της πάλης και ως εκπαιδευτικοί, αντιλαμβανόμενοι τον ρόλο μας να πηγάζει από τις δημοκρατικές αρχές της εκπαίδευσης «της ποιότητας για όλους και των ίσων ευκαιριών», συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη να διαχειριστούμε παιδιά και ενήλικες με ΔΕΠΥ.

Η σύγχρονη πραγματικότητα επιπάσσει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τρόπος που εκφράζονται και συμπεριφέρονται τα άτομα αυτά είναι στην ουσία κραυγή για βοήθεια, συμπαράσταση και αποδοχή. Η επιμόρφωση στο θέμα είναι απολύτως απαραίτητη ειδικά όταν καλούμαστε να διαχειριστούμε κάτι που σπάνια αποτελεί μέρος του βασικού μας γνωστικού αντικείμενου.»

Τέλος, η Πρόεδρος του «ipaidi» Μαριάννα Λαγουμίδη, υπογράμμισε ότι «Στο Δίκτυο i-paidi συμμετέχει ομάδα εξειδικευμένων στη ΔΕΠ-Υ επιστημόνων προκειμένου να προσφέρουν εναλλακτική, πρακτική και επιστημονική πρόταση παρέμβασης στα παιδιά & ενήλικες με τη διαταραχή αυτή. Συνεργάζονται εξειδικευμένοι παιδίατροι, παιδοψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, διατροφολόγοι, νηπιαγωγοί και εθελοντές, με τη συνολική εποπτεία από τη Μαριάννα Λαγουμίδη, πρόεδρο, expert στη ΔΕΠ-Υ και συγγραφέα.

Το Δίκτυο i-paidi, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας προσφέρει γενική συμβουλευτική, εκπαιδευτικά σεμινάρια καθώς και τηλεφωνική συμβουλευτική στον 4ψίο τηλερφωνικό αριθμό 1110».