Γιώργος Αφρουδάκης – Νίκος Δεληγιάννης – Θοδωρής Χατζηθεοδώρου: «Ξυπνά μνήμες η σημερινή βράβευση»

Οι τρεις αθλητές κατά τη βράβευσή τους από το Γιώργο Μαυρωτά

Για πολλά χρόνια αποτέλεσε την τριανδρία των επιτυχιών της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Το όνομα τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ελληνικό πόλο. Όμως, όπως, συμβαίνει σε όλα τα ωραία στη ζωή, το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και πλέον από το καλοκαίρι του 2012 και τους αγώνες του Λονδίνου, ο Γιώργος Αφρουδάκης, ο Νίκος Δεληγιάννης και ο Θοδωρής Χατζηθεοδώρου αποφάσισαν να αποσυρθούν από τις υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας και να  κρεμάσουν το σκουφάκι με το εθνόσημο, δίνοντας τη σκυτάλη στους νεότερους αθλητές.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών αποφάσισε να βραβεύσει, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του, τους τρεις αυτούς τεράστιους αθλητές για την παρουσία τους και εν γένει προσφορά τους στον ελληνικό αθλητισμό και στον υγρό στίβο. Το Aquaticsnews έδωσε το παρόν στο γεγονός και συνομίλησε με τους τρεις αθλητές.

Αρχικά τον λόγο πήραν ο Θοδωρής και ο Γιώργος, οι οποίοι στάθηκαν στα συναισθήματα που τους γεννά η επιστροφή τους στο Ολυμπιακό χωριό μετά από σχεδόν 9 χρόνια.

Θ.Χ. «Τα συναισθήματα από τη σημερινή βραδιά, είναι πολύ ρομαντικά. Μόλις περάσαμε την πόρτα του Ολυμπιακού χωριού, θυμηθήκαμε όλες τις μεγάλες στιγμές του καλοκαιριού του 2004, τη γλυκόπικρη γεύση που μας έμεινε επειδή δεν καταφέραμε να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο στο σπίτι μας και φυσικά το… χειρότερο είναι πως καταλάβαμε πως κάποτε ήμασταν παιδιά και τώρα πλέον μεγαλώσαμε».

Γ.Α. «Είναι μεγάλη η συγκίνηση. Επιστρέψαμε σε ένα χώρο που ζήσαμε είκοσι από τις καλύτερες μέρες της ζωής μας. Μπορεί η τέταρτη θέση τότε να ήταν επιτυχία, όμως θέλαμε να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο και γνωρίζουμε ότι μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και αυτό δεν μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους. Όπως είπε και ο Θοδωρής υπάρχει μια μικρή στεναχώρια γιατί πλέον είμαστε σε μια ηλικία που πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις και βραβευόμαστε ως… βετεράνοι. Όμως έτσι είναι η ζωή. Τη σκυτάλη παίρνουν τα νέα παιδιά σε μια δύσκολη εποχή με δύσκολες συγκυρίες. Όμως δεν αποτελούν δικαιολογία αυτές οι δυσκολίες. Και εμείς όταν κάναμε τα πρώτα μας βήματα δεν είχαμε ούτε προνόμια, ούτε χρήματα. Αυτό που υπήρχε ήταν η θέληση. Αυτό είναι το βασικό και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν αργά ή γρήγορα».

Στη συνέχεια, ο Νίκος Δεληγιάννης, στάθηκε στον τρόπο που γράφτηκε το τέλος στην τεράστια καριέρα τους στην Εθνική και την ήττα από την Αυστραλία που σήμανε και τον αποκλεισμό της Εθνικής από τους αγώνες του Λονδίνου.

Ν.Δ. «Σίγουρα είχα φανταστεί ένα διαφορετικό τέλος στην πορεία μου στην εθνική ομάδα. Η παρουσία μας εκεί έδειχνε πως θα μπορούσαμε να φέρουμε μια διάκριση. Τελικά αποδείχτηκε πως κάτι έλειπε. Αυτά που μένουν όμως δεν είναι οι στενοχώριες, αλλά αυτό το μεγάλο ταξίδι που κάναμε παρέα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Εγώ αυτό το κρατάω ως κορωνίδα, γιατί ήταν κάτι μαγικό και νιώθω πολύ τυχερός και ως αθλητής και ως άνθρωπος που ήμουν δίπλα σε τόσο μεγάλους αθλητές. Αυτό που θα λέω στα παιδιά μου είναι, πως το σημαντικό για έναν αθλητή είναι να διατηρεί αναλλοίωτες τις ιδέες και τα ιδανικά του καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του και μέσα από την ομαδική δουλειά να πετυχαίνει τους στόχους του».

Τέλος και οι τρεις αθλητές σχολίασαν τη νέα εποχή που μπαίνει η εθνική ομάδα και το νέο κύκλο που ανοίγεται για τα επόμενα χρόνια:

Ν.Δ. «Όλα τα πράγματα έχουν μια συνέχεια, πόσο μάλλον η εθνική ομάδα που είναι κάτι πολύ μεγάλο. Αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε, είναι να σταθούμε δίπλα στον προπονητή και στους αθλητές. Θα υπάρχουν καλές και κακές στιγμές. Το σημαντικό είναι στις δύσκολες να υπάρχει μεγαλοψυχία και καλόπιστη κριτική.  Εκεί φαίνεται το μεγαλείο του ανθρώπου. Κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν πρέπει να λείψει από τη νέα προσπάθεια. Οι μικρότητες πρέπει να εκλείψουν».

Γ.Α. «Η ομάδα έχει έναν πολύ δυνατό κορμό, που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον αρχής γενομένης από το Παγκόσμιο της Βαρκελώνης. Μετά το τέλος των αγώνων και όντας συγκινησιακά φορτισμένος, είχα πει πως στη συγκεκριμένη διοργάνωση μπορούμε ακόμα και την κατάκτηση ενός μεταλλίου. Η εθνική χρειάζεται τη στήριξη της Ομοσπονδίας, με απώτερο σκοπό την επιτυχημένη παρουσία στο Ρίο το 2016. Είναι η κατάλληλη στιγμή να… κλέψουμε κάποια επιτυχία στις επόμενες διοργανώσεις, αρκεί να συνεχιστεί η σωστή δουλειά».

Θ.Χ. «Ήταν κάτι που περιμέναμε να συμβεί, αργά ή γρήγορα. Κάποτε είχε γίνει πιο άκομψα, τώρα έγινε πιο φυσιολογικά. Υπάρχει διάθεση και πλούσιο υλικό. Τα νέα παιδιά έχουν το ειδικό βάρος να αποτελούν συνεχιστές των εκπληκτικών ομάδων των δεκαετιών του ’80 και του ’90 με τις τρομερές εθνικές ομάδες. Όμως έχουν τις δυνατότητες να πετύχουν τους στόχους τους και να γίνουν γνωστές οι επιτυχίες τους στο παγκόσμιο στερέωμα».

Μνήμες 2004 ξύπνησε η εκδήλωση του ΣΕΟ στους τρεις αθλητές.

Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής, Γιώργος Μαυρωτάς, ανέλαβε τη βράβευση.

Την ανάγκη στήριξης στη νέα εποχή που μπαίνει η εθνική τόνισαν και οι τρεις πολίστες στα λεγόμενά τους.

 

https://web.archive.org/web/20130209023226/http://www.aquaticsnews.com/afroydakis-g-deligiannis-hatzitheodoroy-xypna-mnimes-i-simerini-vraveysi