Η παραμονή στο σπίτι όσο και αν είναι σημαντική για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού μπορεί να είναι επιζήμια για άλλες παραμέτρους της υγεία μας. Για όσους θέλουν να κάνουν κάτι ουσιαστικό για να μειώσουν αυτές τις αρνητικές επιδράσεις η γυμναστική στο σπίτι φαντάζει μονόδρομος. Ειδικά όταν το διαδίκτυο κατακλύζεται τις τελευταία ημέρες από εκατοντάδες κοινοποιήσεις βιντεοσκοπημένου υλικού με κάθε λογής προτάσεις κατ΄ οίκον άσκησης
Πως μπορούμε όλως να χειριστούμε σωστά όλη αυτή την ετερόκλητη πληροφορία;
Η Ολυμπιονίκης και καθηγήτρια φυσικής αγωγής Βούλα Ζυγούρη απατάει στις ερωτήσεις μας.
– Δεδομένων των συνθηκών η ιδέα της άσκηση στο σπίτι μπήκε στη ζωή μας. Είναι όμως εφικτή ή είναι ουτοπία;
“Από την στιγμή που για μια μεγάλη περίοδο αφιερώσαμε όλο το εικοσιτετράωρο στο σπίτι ήταν αναγκαιότητα αλλά και ευκαιρία να δοκιμάσουμε νέους τρόπους εκγύμνασης. Η άσκηση μέσω διαδικτύου άλλωστε είναι πλέον ένα ολοκληρωμένο προϊόν στο εξωτερικό ενώ κάνει και τα πρώτα βήματά της στη χώρα μας όπου υπάρχουν αρκετά ηλεκτρονικά γυμναστήρια. Ήρθε για να ικανοποίει τις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού οι οποίες για διάφορους λόγους δεν μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα κάποιου οργανωμένου χώρου.
Η online προπόνηση λειτουργεί, κυρίως σε καταστάσεις ανωτέρας βίας ή άλλης ανάγκης αλλά σίγουρα δεν είναι για τον γενικό πληθυσμό που δεν διαθέτει σχετικές γνώσεις και δεν αποτελεί πρώτη επιλογή. Ακολουθείται καλύτερα από έμπειρους ασκούμενους που δεν χρειάζονται εξωτική παρακίνηση ούτε γυμναστή να τους επιβλέπει. Η ασφαλής και αποτελεσματική άσκηση ιδανικά πραγματοποιείται σε κατάλληλο περιβάλλον και επιβλέπεται από σχετικά αδειοδοτημένα πρόσωπα ή καλύτερα από πτυχιούχους φυσικής αγωγής.”
– Είναι σωστό όμως να γυμναζόμαστε με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο απλά για να πούμε ότι γυμναστήκαμε; Αναφέρομαι σε όσους προσπαθούν να γυμναστούν μέσω βίντεο του YouTube ή μέσω online streaming προγραμμάτων.
“Οι δύο αυτοί τρόποι γυμναστικής μέσω διαδικτύου αν και έχουν τις αδυναμίες τους δεν πρέπει να συγχέονται. Υπάρχει ειδοποιός διαφορά μεταξύ τους η όποια ανάγεται στο ότι ο δεύτερος συγκεντρώνει λιγότερα μειονεκτήματα από την απλή θέαση αμφιβόλου ποιότητας βίντεο.
Τα online streaming προγράμματα έχουν συνήθως σαφή όρια (όπως προθέρμανση, κύριο μέρος και αποθεραπεία), συνοδεύονται από κάποιου είδους υποστήριξη όπως: σχετική προσαρμογή στις ανάγκες και τους στόχους σας, περιοδικό έλεγχο προόδου, ανάλογες διατροφικές συμβουλές και κυρίως πρόσβαση σε συμβουλές προσωπικού γυμναστή ο οποίος, άσχετα με το επίπεδο της “αναγνωσιμότητάς” του, σας βοηθά όσο του το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Κάτι που δεν συμβαίνει στα χιλιάδες βίντεο που διατίθενται στο διαδίκτυο στα οποία κάποια πρόσωπα – συχνά αναγνωρίσιμα ή με ιδανική σωματοδομή – παραθέτουν μερικές ασκήσεις, χωρίς αρχή μέση και τέλος. Μας πολιορκούν με διάφορες πληροφορίες χωρίς να έχουν τις ουσιαστικές γνώσεις και χωρίς να είναι πιστοποιημένα, προκειμένου να ικανοποιήσουν δικές τους ανάγκες. Ένα έμπειρο μάτι όμως, εντοπίζει αμέσως “προβλήματα” όπως: Ασκησιολόγιο που συχνά ταιριάζει μόνο στο σώμα το ατόμου που το προτείνει, ή αντλείται από τις ειδικές του ικανότητες. Πλημμελώς εκτελεσμένες ασκήσεις που εγκυμονούν προβλήματα τραυματισμών. Μέθοδοι που δεν αρμόζουν σε όλα τα σώματα ή αντενδείκνυνται για τον γενικό πληθυσμό και πολλά άλλα.”
– Συγκρίνοντας την καλύτερη εκδοχή της online γυμναστικής με την οργανωμένη άσκηση σε γυμναστήριο ή ανοιχτό χώρο ποιά μορφή υπερτερεί και γιατί;
“Πιστεύω οτι κάθε περίπτωση υπερτερεί η οργανωμένη μορφή σε γυμναστήριο ή ανοιχτό χώρο. Διότι ακόμα και στην πληρέστερη μορφή της η online άσκηση συγκεντρώνει μειονεκτήματα όπως:
- ο “ηλεκτρονικός γυμναστής” δεν είναι κοντά στον ασκούμενο για να παρέμβει και να διορθώσει κακές τεχνικές, να προλάβει τραυματισμούς, να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα της προπόνησης σε ένταση, διάρκεια, επαναληψιμότητα, να τροποποιήσει το πρόγραμμα σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες, να παρακινήσει και να τα κάνει όλα αυτά άμεσα χωρίς να διακόπτεται η κανονική ροή του προγράμματος.
- Η άσκηση με άτομα εκτός οικογενείας και η γυμναστική εκτός οικείας βοηθάει στην κοινωνικοποίηση του ατόμου και περιορίζει συμπτώματα κατάθλιψης.
- Ένας από τους λόγους που επιβάλουν να γυμναζόμαστε σήμερα, είναι ακριβώς η ανάγκη μας να απομακρυνθούμε από ηλεκτρονικές συσκευές και διαδίκτυο. Όταν γυμναζόμαστε online αυτομάτως αυτός ο λόγος εκλείπει.
- Όταν γυμναζόμαστε στο σπίτι, πολλά πράγματα όπως κουδούνια, τηλεφωνήματα, μέλη της οικογένειας κλπ, μπορούν ανά πάσα στιγμή να μας διακόψουν. Έτσι η άσκηση παύει να λειτουργεί και ως τρόπος χαλάρωσης ή διεξόδου από την καθημερινότητα. Όταν αθλούμαστε στη φύση ή στο πάρκο της γειτονιάς μας και αναπνέουμε και τον καθαρό αέρα ή έστω σε έναν οργανωμένο χώρο, αποφεύγουμε καλύτερα τους περισπασμούς.”
Όπως γίνεται αντιληπτό, κάθε τόπος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του αλλά και τους κινδύνους του. Βεβαίως, είναι στην ευχέρεια του κάθε ατόμου το τί θα επιλέξει. Όπως και να έχει όμως, η πραγματικότητα είναι ότι η άσκηση είναι μια συνήθεια που πρέπει να κρατήσουμε στην ζωή μας και στην μετά κορωνοϊού εποχή.
Κείμενο: Γιάννης Μπιζιώτας